perjantai 19. helmikuuta 2010

Oslo 2010: Finaali

Eurovision laulukilpailu 2010 - Finaali 29.5.2010

Viisufinaaliinhan pääsee suoraan edellisvuoden voittaja sekä Euroopan yleisradioliiton (EBU) neljä suurta rahoittajamaata Iso-Britannia, Espanja, Ranska ja Saksa. Seurakseen nämä viisi saavat molempien semifinaalien kymmenen suosituinta esitystä eli finaalissa kuullaan perinteiset 25 esitystä.


Didrik Solli-Tangen

Norja
Norja aloitti jo perinteiseksi muodostuneen ruotsalaistyyppisen karsintakiertueensa hyvissä ajoin tammikuussa. Kolmessa alkukarsinnassa kuultiin kussakin seitsemän laulua, joista kaksi pääsi suoraan Norjan finaaliin ja kaksi pääsi keräilyerään. Keräilyerästä pääsi vielä kaksi laulua finaaliin, jossa kilpaili siis kahdeksan kappaletta. Voiton vei ylivoimaisesti ruotsalaisen viisunikkarin Fredrik Kempen sävellys "My heart is yours", jonka esittää nuori salskearaaminen tenori Didrik Solli-Tangen. Isäntämaa sai siis arvokkaan ja tyylikkään edustajan.

Norjan edustussävelmä Youtubessa:
http://www.youtube.com/watch?v=XSY-GsjNbSk

Iso-Britannia
Britit luottavat edellisvuodelta hyväksihavaittuun kaavaan ja "Your country needs you"-kykyjenetsintäkisa saa jatkoa. Viime vuonnahan oli selvää, että Andrew Lloyd Webber säveltää kappaleen ja sille etsittiin vain solisti. Tänä vuonna on luvassa jotain kepeämpää, sillä Webberin korvaa 1980-luvun hittitehtaan päällikkö Pete Waterman. Waterman saa taustatukea entiseltä aisapariltaan Mike Stockilta, mutta ihan koko legendaarinen Stock-Aitken-Waterman-kolmikko ei sentään ole kasassa. Artistin valinta suoritetaan 12.3.2010.


Jessy Matador

Ranska
Ranska kutsuu myös viimevuotiseen tapaan nimekkään artistin sisäisesti edustajakseen. Ihan yhtä nimekästä, kuin viime vuonna (Patricia Kaas), ei kuitenkaan ole luvassa, sillä edustustehtäviin joutuu Jessy Matador -niminen laulajapoika. Matador on kuitenkin kotimaassaan hyvin suosittu artisti, vaikka ihan täällä Pohjolassa ei olekaan niin tuttu nimi. Matadorin edustussävelmää ei ole vielä julkistettu.
Saksa
Viime vuosina kohtalaisen kehnosti menestynyt Saksakin hakee menestysreseptiä valitsemalla vain sopivaa solistia Idols-tyyppisessä kykyjenetsintäkisassa. Tähän mennessä on pidetty kaksi alkukilpailua, joista molemmista kymmenen laulajan joukosta pääsi jatkoon viisi eli siis yhteensä kymmenen. Sen jälkeen luvassa pudotuspelejä, joissa joka viikko putoaa pois pelistä aina kaksi laulajaa. Tällä hetkellä on mukana vielä kahdeksan laulajaa, mutta 12.3.2010 pitäisi olla enää yksi.
Espanja
Espanjassa pidettiin jo perinteeksi muodostunut internet-alkukarsinta, jonne melkein kuka tahansa saa ladata ehdokkaansa äänestettäväksi. Tänä vuonna jatkoon pääsi näistä yli 300:sta ehdokkaasta kymmenen, joista edustussävelmä karsitaan televisioidussa finaalissa maanantai-iltana 22.2.2010. Nettiäänestyksen ongelmaksi on koettu humorististen sisäpiirivitsien suosio ja tänäkin vuonna laadukkaiden teosten joukkoon on ääniharavana mahtunut yksi vitsi (John Cobra: Carol). Onneksi finaalissa puolet äänivallasta saa ammattilaisraati. Finalistien joukossa nähdään myös vuonna 1995 Espanjaa ikimuistoisesti edustanut Anabel Condé, joka sijoittui aikoinaan hienosti toiseksi.
Espanjan 2010 karsinnan ehdokkaat:

maanantai 15. helmikuuta 2010

Oslo 2010: 2. Semifinaali

Eurovision laulukilpailu 2010 - 2. Semifinaali 27.5.2010




Eva Rivas

Armenia
Armenian edustaja valittiin ystävänpäiväsunnuntaina 14.2.2010 ja voiton vei viehättävä neitokainen Eva Rivas (s. 13.7.1987 Rostov-na-Donu) ja armenialaisperinteitä kunnioittava etnosävytteinen popkappale ”Apricot stone”. Mainittavan arvoista on, että kymmenen armenialaisfinalistin joukossa oli suomalaisen Maria Kizirianian kappale ”Little red riding hood”. Voittajaa lukuun ottamatta muiden ehdokkaiden sijoituksia ei julkistettu, joten Marian sijoitus jää arvoitukseksi.

Armenian 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Armenia2010.html
Armenian edustussävelmä Youtubessa:

Azerbaidzan
Viime vuonna Moskovassa toiseksi sijoittunut Azerbaidzan suorittaa edustussävelmänsä valinnan 25.2.2010. 2.2.2010 pidettiin jo alkukarsinta, jossa ehdokkaiden lukumäärä pudotettiin kuudesta kolmeen.

Azerbaidzanin 2010 karsinnan ehdokkaat:


Harel Skaat

Israel
Israel on jo valinnut edustajakseen Harel Skaat (s. 8.8.1981 Kfar Sava) -nimisen nuorukaisen, mutta kappale valitaan julkisessa karsinnassa 14.3.2010. Harel nousi julkisuuteen vuonna 2004 Israelin Idols-tyyppisessä kykyjenetsintäkilpailussa Kokhav Noladissa. Harel esittää neljä kappaletta, joista puhelinäänestäjät ja ammattilaisraati yhdessä valitsevat voittajan. Kappaleiden ensiesitys tapahtuu 6.3.2010, mutta varsinainen karsinta pidetään sunnuntaina 14.3.2010.

Liettua
Liettuassa on jälleen kerran valinnanvaraa, kun Osloon matkaaja valitaan 35 laulun joukosta. Kolmesta semifinaalista etenee finaaliin kustakin kolme laulua eli lopullinen valinta suoritetaan yhdeksästä ehdokkaasta. Mukana on kaksi entistäkin euroviisuedustajaa: 4Fun yhtye, joka edusti Liettuaa Helsingissä 2007 sekä Sasha Son, joka edusti Liettuaa viime vuonna Moskovassa. Huomion arvoista on myös liettualaisen, Suomen Idols kisassa kisanneen Ruslanas Kirilkinaksen osanotto. Hän laulaa avoimen rallin ”I love a boy who’s in love with a fairytale” ja viitannee sillä viime vuonna voiton Norjaan ”Fairytale” -kappaleella vieneeseen Alexander Rybakiin. Yksi alkukarsinta on Liettuassa jo takana ja finaaliin ovat tiensä selvittäneet Sasha Son, Monika Linkyte sekä kuusi kertaa aikaisemmin Liettuan karsintaan osallistunut Aiste Pilvelyte.

Liettuan 2010 karsinnan ehdokkaat:


Michael von der Heide

Sveitsi
Kuten viitenä aikaisempanakin vuonna, Sveitsi valitsi edustajansa sisäisesti, ilman karsintaa. Kutsun sai Michael von der Heide (s. 16.10.1971 Amden), joka on pitkän linjan laulaja ja näyttelijä. Hän on levyttänyt seitsemän albumia ja säveltänyt itse edustussävelmän ”Il pleut de l’or (Sataa kultaa)”. Euroviisukokemusta Michaelilla on Saksan euroviisukarsinnoista vuodelta 1999, joihin hän otti osaa kappaleella ”Bye bye bar” sijoittuen sijalle 5.

Sveitsin edustussävelmä Youtubessa:

Chanée & N'evergreen

Tanska
Tanskaa edustaa duo Chanée & N'evergreen, joka voitti 6.2.2010 järjestetyn Tanskan karsinnan. Yhdeksi syyksi on väläytelty N’evergreenin oletettua suosiota Venäjällä. Hän osallistui Venäjän karsintaan viime vuonna sijoittuen jaetulle 11. sijalle ja tanskalaisten annettiin ymmärtää, että mies olisi kovinkin suosittu itäisessä naapurissamme. Kilpailukappaleen ”In a moment like this” on osittain säveltänyt ruotsalainen Thomas G:son, joka tehtailee kokopäivätyönään euroviisuehdokkaita eri maihin. Edustuspaikat ovat G:sonille tätä ennen irronneet Norjasta, Espanjasta ja kotimaasta Ruotsista.

Tanskan 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Denmark2010.html
Tanskan edustussävelmä Youtubessa:


Vasyl Lazarovich

Ukraina
Ukrainassa on edustustehtäviin valittu salskea solisti Vasyl Lazarovich (s. 5.8.1981), jonka on määrä esittää useampia kappaleita 7.3.2010 järjestettävässä karsinnassa. Asiantuntijaraati valitsee ehdokkaista edustussävelmän. Kappaleiden lukumäärää ja nimiä ei vielä ole julkistettu.


Sieneke

Alankomaat
Alankomaat otti rahtusen mallia Iso-Britannian viimevuotisesta karsintamallista. Siellähän julkistettiin nimekäs säveltäjä (Andrew Lloyd Webber) ja etsittiin kykyjenetsintäkisan kautta hänen teokselleen sopiva säveltäjä. Alankomaiden kuuluisin säveltäjä vain on lähes 80-vuotias Pierre Kartner, jonka tunnetuin teos on Smurffit-sarjan tunnusmusiikki. Mukavan vanhanaikainen ja iloinen rallatus tuo sävelmä ”Ik ben verliefd (Sha-la-lie)” onkin. Solistikilpailun voitti 17-vuotias Sieneke.

Alankomaiden edustussävelmä Youtubessa:


Miro

Bulgaria
Bulgaria on niin ikään valinnut valmiiksi solistin, joka esittää kaikki karsinnan kappaleet. Kyseessä on Karizma-yhtyeestä tuttu Miro (oik. Miroslav Kostadinov, s. 1976). 28.2.2010 järjestettävässä karsinnassa hän esittää nuo viisi sävelmää, joista puhelinäänestäjät valitsevat voittajan. Bulgariasta kantautuvien huhujen mukaan Miro puffaisi omaa sävelmäänsä ”Angel si ti” edustussävelmäksi muita ehdokkaita enemmän, mutta kansa tekee päätöksen.

Bulgarian 2010 karsinnan ehdokkaat:


Sopho Nizharadze

Georgia
Bulgarian tavoin myös Georgiassa on solisti valittu valmiiksi. Hän on oman maan tyttö Sopho Nizharadze (s. 6.2.1986). Sopho on esiintynyt musikaaleissa ja julkaissut yhden sooloalbumin. Hän esittää 27.2.2010 kuusi sävelmää, joista puhelinäänestäjät ja ammattilaisraati yhdessä valitsevat edustussävelmän. Sopho lienee yleinen naisen etunimi Georgiassa, sillä Georgian kaikkien aikojen ensimmäinen eurovisioedustaja vuonna 2007 oli Sopho Khalvashi.

Georgian 2010 karsinnan ehdokkaat:

Irlanti
Irlannin karsinta järjestetään 5.3.2010. Siihen osallistuu viisi artistia, joista viisupiireissä tunnetuin on vuoden 199? eurovisiovoittaja Niamh Kavanagh. Kavanaghin kappale on ruotsalaisten tekijöiden aikaansaannos. Mukana on myös Boyzone-yhtyeestä tuttu Mikey Graham, ja lisäksi saksalainen euroviisulegenda Ralph Siegel on säveltänyt yhden ehdokkaista (Lee Bradshaw’n ”River of silence”). Varsin kansainvälisestä kattauksesta valinta tehdään puhelinäänestäjien ja ammattilaisraadin yhteistyönä.

Irlannin 2010 karsinnan ehdokkaat:

Kroatia
Kroatian karsinta noudattelee viime vuodelta tutuksi tullutta kaavaa. Ensin pidetään semifinaali (5.3.2010), jossa kuudestatoista kappaleesta finaaliin pääsee kahdeksan ja suoraan finaaliin on jo päässyt kahdeksan kappaletta eli siellä valinta suoritetaan (6.3.2010) kuudentoista esityksen joukosta. Semifinalistien joukossa on Feminnem –yhtye, joka edusti Bosnia-Hertsegovinaa vuonna 2005 kappaleella ”Call me”.

Kroatian 2010 karsinnan ehdokkaat:

Kypros
Kyproksen karsinta pidettiin 7.2.2010. Mukana kisaamassa oli yhdeksän esitystä, koska kymmenes jouduttiin diskaamaan kisasta viime hetkellä. Deep Zone Projectin ”Play” -kappale oli julkaistu jo ennen karsintaa ja se oli paikallisten sääntöjen vastaista. Voiton kisassa vei yhtye Jon Lilygreen & The Islanders popkappaleellaan ”Life looks better in spring”. Hauska tarina kertoo, ettei Jon edes miettynyt mihin kisaan on osallistumassa, kunnes huomasi voittaneensa sen ja ”joutuvansa” siten edustamaan Kyprosta Eurovision laulukilpailuissa. Toiseksi karsinnassa sijoittui kolmesti Eurovision laulukilpailuissa jo aikaisemmin nähty Constantinos Christoforou.

Kyproksen 2010 karsinnan ehdokkaat:
Kyproksen edustussävelmä Youtubessa:

Romania
Aina kiinnostava euroviisumaa Romania tekee valintansa 6.3.2010 järjestettävässä finaalissa. Paikalliseen loppukisaan on selviytynyt 16 artistin esitykset. Tunnetuin lienee vuonna 2005 maataan menestyksekkäästi edustanut Luminita Anghel, mutta mukana on myös lukuisia muita Romanian aikaisemmista karsinnoista tuttuja esiintyjiä.

Romanian 2010 karsinnan ehdokkaat:

Slovenia
Slovenian karsinta muistuttaa suurelta osin Kroatian karsintaa, mutta lauluja on pari vähemmän. 20.2.2010 järjestettävässä semifinaalissa on 14 kappaletta, joista puolet selviytyy seuraavan päivän finaaliin, jossa kilpakumppaneina odottaa seitsemän valmiiksi finaaliin valittua esitystä. Voittaja valitaan puhelinäänestyksellä. Nimekkäin kilpailija lienee vuonna 2001 Sloveniaa edustanut Nusa Derenda.

Slovenian 2010 karsinnan ehdokkaat:


maNga

Turkki
Euroviisuissa usein mainiosti menestynyt Turkki valitsi edustajansa sisäisesti. MaNga on yksi maan menestyneimpiä yhtyeitä. He yhdistelevät rockmusiikissaan hip hop ja rap –elementtejä, ja heidät valittiin vuonna 2009 Euroopan parhaaksi yhtyeeksi Music Televisionin gaalassa. He ovat julkaisseet kolme albumia vuosina 2004-2009. Yhtyeeltä on pyydetty kolme kappalevaihtoa edustussävelmäksi ja Turkin televisio valitsee ehdokkaan noista vaihtoehdoista helmikuun viimeisellä viikolla. Esikatseluvideo laitetaan liikenteeseen maaliskuun aikana.

Toisessa semifinaalissa on mukana myös Ruotsi, jonka laajaan karsintamenettelyyn perehdyn omassa tekstissään.

Toisessa semifinaalissa äänestykseen osallistuvat lisäksi varmoista finalisteista Iso-Britannia, Norja ja Ranska.

Oslo 2010: 1. semifinaali

Eurovision laulukilpailu 2010 - 1. Semifinaali 25.5.2010

Youtube-soittolista, jolla kaikki ensimmäisen semifinaalin kappaleet:
http://www.youtube.com/my_playlists?feature=mhw4

1. Moldova: SunStroke Project & Olia Tira - Run away
Moldovassa pidettiin mittava karsintaprojekti. 30 laulua valittiin kahteen semifinaaliin (27. ja 28. helmikuuta), joista molemmista kansa puhelinäänesti seitsemän 6.3.2010 pidettyyn finaaliin, jossa kuultiin siis 14 kappaletta. Moldovan kappalesadosta löytyi etenkin dancemusiikin ystäville lukuisia helmiä ja tasoa voi pitää yleisesti varsin mukavana. Dancepoljentoa kuullaan myös edustussävelmäksi valitussa "Run away"-kappaleessa. Veikkaan Moldovalle tänä balladivuonna finaalipaikkaa!

Moldovan karsinnan 2010 ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Moldova2010.html

2. Venäjä: Peter Nalitch & Band - Lost and forgotten
Viime vuoden isäntämaan Venäjän karsinta pidettiin 7.3.2010 ja voiton vei kahdenkymmenenviiden esityksen joukossa erikoisen lauluäänen omaava Peter Nalitch ja balladi "Lost and forgotten". Venäjän finaalipaikka lienee kuitenkin varma melkein millä kappaleella tahansa, vaikka tämä ei sitä ansaitsisi.

Venäjän karsinnan 2010 ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Russia2010.html

3. Viro: Malcolm Lincoln - Siren
Virossa järjestettiin pitkästä karsinta ihan yleisökonserttina. Ajankohta oli 12.3.2010 ja paikka Nokia Concert Hall Tallinnassa. Kymmenen toinen toistaan persoonallisempaa esitystä oli mukana kilpailemassa ja voiton vei Malcolm Lincoln kappaleella "Siren". Virolle en uskalla veikata finaalipaikkaa tällä esityksellä.

Viron 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Estonia2010.html

4. Slovakia: Kristina - Horehronie
Slovakian kuudessa alkukarsinnassa kuultiin jopa 60 vaihtoehtoa edustussävelmäksi. Alkukarsintojen jälkeen pidettiin semifinaalit ja lopulta finaali 28.2.2010. Voiton vei yllättäen vaihtoehdoista varteenotettavin. Viehättävä Kristina esittää etnisen popkappaleen "Horehronie", jolle povaan ja toivon menestystä.

Slovakian 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Slovakia2010.html

5. Suomi: Kuunkuiskaajat - Työlki ellää
Suomen edustaja valittiin tammikuun lopulla. Kuunkuiskaajat esittää ”Työlki ellää” –kappaleensa Oslossa ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 25.5.2010 esiintymisnumerolla viisi. Suomen erään on arvottu kovasti itämainen kattaus, mutta toiveissa olisi että Balkanin slaavimaat myös äänestäisivät meikäläistä slaavihumppaa. Tutuista Suomen äänestäjistä mukana on oikeastaan vain Viro, Ruotsinkin joutuessa eri alkukarsintaan. Taso ei kuitenkaan päätä huimaa, joten pidän Suomen finaalipaikkaa selviönä.

6. Latvia: Aisha - What for?
Latvia pähkäili viimeiseen asti rahahuoliensa kanssa, mutta päätti lopulta osallistua tämän vuoden kisaan. Latvian karsinta järjestettiin 27.2.2010 ja siihen osallistui kymmenen esitystä. Valinta suoritettiin yhdistetyllä puhelinäänestyksellä ja ammattilaisraadilla, joilla molemmilla on 50 prosentin vaikutusvalta lopputulokseen. Voiton vei Aisha ja persoonallinen ralli "What for?".

Latvian karsinnan 2010 ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Latvia2010.html

7. Serbia: Milan Stankovic - Ovo je Balkan
Kahden vuoden takaisen kisaisännän Serbian edustuskappaleen säveltäjäksi valittiin jo ennen karsintaa Goran Bregovic (s. 22.3.1950 Sarajevo). Hän on yksi Balkanin alueen tunnetuimpia säveltäjiä. Bregovic teki Serbian karsintaan kolme sävellystä, joista jokaisen esitti eri artisti. Persoonallisesta hiustyylistä tunnistettava Milan Stankovic vei omaperäisellä slaavihumpalla "Ovo je Balkan". Tämä "outolintu" selvittänee tiensä myös finaaliin.


Vukašin Brajić

8. Bosnia-Hertsegovina: Vukašin Brajić - Munja i grom (Thunder and lightning)
Bosnia-Hertsegovina luottaa jo viidettä vuotta peräkkäin sisäisen valinnan voimaan. Hyvä niin, sillä tuloksetkin ovat olleet hyviä. Tällä kertaa maata edustamaan on valittu Vukašin Brajić (s. 9.2.1984 Sanski Most, Jugoslavia) kappaleella ”Munja i grom (Salamoita ja ukkosta)”. Aivan edellisvuoden upeuteen ei ylletä, mutta eiköhän finaalissa nähdä myös Bosnia.


Marcin Mrozinski

9. Puola: Marcin Mrozinski - Legenda
Puola valitsi edustajansa sunnuntaina 14.2.2010. Kymmenen karsintakappaleen joukosta ylivoimaiseen voittoon (34% kaikista äänistä) kiri Marcin Mrozinski (s. 26.9.1985 Inowroclaw) omalla sävellyksellään ”Legenda”. Persoonallinen teos ainakin erottuu massasta, mutta taatusti jakaa mielipiteet.

Puolan 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Poland2010.html


Tom Dice

10. Belgia: Tom Dice - Me and my guitar
Belgiassa euroviisuedustajan valitsee vuorovuosina maan ranskan- ja flaaminkieliset televisiokanavat. Tänä vuonna on flaaminkielisen kanavan vuoro ja yllättäen sekään ei järjestä julkista karsintaa. Edustustehtäviin on valittu sisäisesti Tom Dice (25.11.1989) niminen nuorukainen. Dice nousi kansalliseen kuuluisuuteen sijoituttuaan toiseksi paikallisessa X Factor ohjelmassa vuonna 2008.


Thea Garrett


11. Malta: Thea Garrett - My dream
Maltan persoonallinen valintamenetelmä saatiin päätökseen 20.2.2010. Finaalia on edelsi 9.12.2009 – 13.1.2010 pidetyt kuusi semifinaalia, joissa kuultiin yhteensä 36 ehdokasta. Semifinaaleista ei kuitenkaan päässyt finaaliin millään kiintiöllä, vaan kaikki 20 finalistia julkistettiin kertarysäyksellä viimeisen semifinaalin jälkeen. Maltalaiseen tapaan lähes kaikki esiintyjät ovat tuttuja aikaisempien vuosien karsinnoista, mutta yhtään entistä euroviisuedustajaa ei tällä kertaa selvinnyt finaaliin. Alkukarsinnoissa kuultiin kyllä Miriam Christinen (Maltan edustaja 1996) ja Mike Spiterin (Maltan edustaja 1995) esitykset. Voiton vei ylivoimaisesti vasta 17-vuotias uusi kasvo Thea Garrett ja kaunis balladi "My dream".

Maltan 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Malta2010.html


Juliana Pasha

12. Albania: Juliana Pasha - It's all about you
Albania on perinteisesti maa, joka julkistaa eurovisioedustajansa ensimmäisenä. Näin tänäkin vuonna, kun Albanian karsintana toimiva perinteikäs, kaksipäiväinen Festival i Këngës musiikkifestivaali järjestettiin 48. kerran joulukuussa. Voiton vei neljänkymmenen esityksen joukossa Juliana Pasha (s. 20.5.1980 Tirana) reippaalla discopoljentoisella kappaleellaan ”Nuk mundem pa ty”, joka käännettiin englanniksi Osloon nimelle ”It’s all about you”.

Albanian 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Albania2010.html

13. Kreikka: Giorgos Alkeos & Friends - OPA
Kreikassa on viime vuosina järjestetty usein pienimuotoisemmat karsinnat, jotka usein ovat keskittyneet myös yhden solistin ympärille. Sijoitukset ovat olleet myös erinomaisia, mukaan lukien voitto vuonna 2005. Tänä vuonna karsinta järjestettiin laajempana ja mukana oli seitsemän esitystä – kaikki eri solisteilta. Alunperin mukaan valittiin yhdeksän kappaletta, mutta kaksi tuli diskatuksi.Kreikan edustajaksi valittiin 12.3.2010 kansallissävyjä hyödyntävä reipas ralli "Opa". Tie finaaliin on auki.

Kreikan 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Greece2010.html

14. Portugali: Filipa Azevedo - Há dias assim
Portugali apinoi naapuriltaan Espanjalta viime vuonna karsintamenettelyn, jossa alkukarsinnat käydään internetissä. Poikkeuksena oli tosin se, että Portugalissa karsinnan nettivaiheessa karsiutuu vain kuusi kappaletta, kun Espanjassa lähtöpassit sai yli 300 ehdokasta. Karsinnan seuraavat vaiheet käytiin maaliskuun ensimmäisellä viikolla, ensin semifinaalien merkeissä tiistaina ja torstaina ja sitten finaalissa lauantaina. Voittajaksi valittiin laulajatyttö Filipa Azevedo ja melko persoonaton balladi "Há dias assim", jolla ei liene asiaa finaaliin.

Portugalin 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Portugal2010.html


Gjoko Taneski

15. (EJT) Makedonia: Gjoko Taneski - Jas ja imam silata
Entisen Jugoslavian Tasavalta Makedonian edustaja valittiin 20.2.2010. Finaalia edelsi kaksi viikolla pidettävää alkukarsintaa, joissa kuultiin yhteensä 28 sävelmää. Finaaliin niistä tiensä selvittää 16 esitystä. Yhtään aikaisemmin Makedoniaa edustanutta artistia ei tällä kertaa pyrkinyt mukaan, mutta suurin osa esiintyjistä oli osallistunut karsintaan aikaisemminkin. Voiton vei Gjoko Taneski kappaleellaan "Jas ja imam silata". Jos menee finaaliin, tapahtuu se naapuriäänten turvin.

Makedonian 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/FYROM2010.html


3+2 -yhtye

16. Valko-Venäjä: 3 + 2 - Butterflies
Valko-Venäjän karsintamenettely on vuodesta toiseen ollut yksi persoonallisimpia: parhaana esimerkkinä jopa kappaleen vaihtomahdollisuus karsintavoiton jälkeen. Nytkään ei palstatila tahdo riittää valintasysteemin selvittämiseen. Ennen finaali ykköstä on pidetty semifinaalit ja seuraavaksi on vuorossa semifinaalit osa 2 ennen finaali osa kakkosta. Ensimmäisten semifinaalien jälkeen osa solisteista vaihdettiin finaaliin. Loppujen lopuksi edustussävelmä julkistettiin vähän kuin yllättäen. Esiintyjäporukka lyhensi nimensä muotoon 3+2 ja loppujen lopuksi kappalekin vaihdettiin valkovenäläiseen tyyliin ihan uuteen. Viehättävä balladi "Butterflies" saattaa viedä Valko-Venäjän jopa finaaliin.

Valko-Venäjän 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Belarus2010.html


Hera Björk

17. Islanti: Hera Björk - Je ne sais quoi
Islanti valitsi edustajansa 6.2.2010 pidetyssä karsintafinaalissa. Finaalia edelsi kolme semifinaalia, joissa kussakin kuultiin viisi sävelmää. Näistä viidestätoista kappaleesta kuusi pääsi finaaliin ja siellä voiton vei Hera Björk (29.3.1972 Reykjavik) niminen rehevä laulajatar. Hera on euroviisufaneille tuttu ja mieluinen valinta edustajaksi. Viisufanit muistavat hänet Islannin edustussävelmien taustakuorolaisena sekä viime vuoden Tanskan karsinnasta, jossa Heran esittämä ”Someday” –kappale sijoittui toiseksi ja voitti myöhemmin syksyllä euroviisufanien järjestämän OGAE Second Chance contest –kilpailun. Islannin edustussävelmä ”Je ne sais quoi” lauletaan nimestään huolimatta englanniksi ja tyyliltään se on ehtaa eurodancea. Kappaleen säveltäjän teos edusti Islantia myös kaksi vuotta sitten ja ”This is my life” muistetaan edelleenkin hyvin fanien keskuudessa.

Islannin 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Iceland2010.html

Ensimmäisessä semifinaalissa äänestykseen osallistuvat lisäksi varmoista finalisteista Espanja ja Saksa.

maanantai 1. helmikuuta 2010

Suomi 2010: Tulokset



Suomen karsinta on saatu onnellisesti päätökseen ja edustussävelmämme Oslossa on

KUUNKUISKAAJAT: Työlki ellää

Blogisti on äärimmäisen onnellinen valinnasta, vaikka ihan karsintarupeaman alussa kyseinen esitys ei ykkössuosikeihini kuulunutkaan. Kolmesta viimeisen vaiheen superfinalistista tämä oli kuitenkin ehdottomasti paras vaihtoehto. Nina Lassanderin esitys oli tyylikäs ja hän lauloi hyvin, mutta itse kappale oli liian vaisu. Eläkeläisistä nyt ei kannata puhua enää mitään.

Nyt pari yötä valinnan päälle nukkuneena alan jopa pitää Kuunkuiskaajien kappaleesta ja erityisesti valloittavasta esityksestä. Oslossa ei tarvitse ainakaan hävetä ja mitään perisuomalaista etnoiskelmää emme olekaan viisuihin lähettäneet sitten vuoden 1972, joten tämä on ihan virkistävää vaihtelua.

Suomen karsintarupeaman aikana annettiin euroviisuehdokkaillemme YLE:n mukaan yhteensä 333 931 ääntä, joista finaalilauantaina peräti 233 683 kpl. Avoimen sävellyskilpailun nettikarsinnalle ja kolmelle alkukarsinnalle jäi siis yhteensä melko vaatimattomat 100 248 ääntä. Finaalissa äänet jakautuivat seuraavasti:

SUPERFINAALI

1. Kuunkuiskaajat "Työlki ellää", 48 139 ääntä
2. Nina Lassander "Cider Hill", 43 282 ääntä
3. Eläkeläiset "Hulluna humpasta", 23 120 ääntä

FINAALI

1. Eläkeläiset "Hulluna humpasta", 20 051 ääntä
2. Kuunkuiskaajat "Työlki ellää", 18 333 ääntä
3. Nina Lassander "Cider Hill", 17 312 ääntä
4. Sister Twister "Love at the first sight", 15 377 ääntä
5. Amadeus "Anastacia", 12 250 ääntä
6. Heli Kajo "Annankadun kulmassa", 11 443 ääntä
7. Linn "Fatal moment", 7 135 ääntä
8. Pentti Hietanen "Il mondo è quì", 6 671 ääntä
9. Maria Lund "Sydän ymmärtää", 6 663 ääntä
10. Antti Kleemola "Sun puolella", 3 907 ääntä

Ikävin yksityiskohta on Antti Kleemolan viimeinen sija. Kaunis, hyvin esitetty balladi ei purrut äänestäjiin. Samaten kaksi karsinnan ehkä nimekkäintä artistia - Maria Lund ja Pentti Hietanen - siinä vanavedessä ihmetyttää, mutta toisaalta on ilahduttavaa, että pelkällä nimellä ei euroviisukarsinnoissa pitkälle pötkitä. Amadeuksenkin oli tyytyminen viidenteen tilaan. Niin sanotut "rantaruotsalaiset" olivat hekin vauhdissa äänestysiltana, kun sekä Nina Lassander että Sister Twister saivat molemmat runsaat äänimäärät. Linnille niitä ei enää riittänyt niin montaa, mutta hän olikin "rantaruotsalaisista" heikoin. Heli Kajon kuudes sija on pieni pettymys, mutta 11 443 ääntä täysin tuntemattomalle, uudelle artistille ei ole huono saavutus. Eläkeläisfanit äänestivät suosikkiaan vahvasti ensimmäisellä kierroksella, mutta sitten alkoi kone hyytyä. Ilmeisesti äänestäjiä ei löytynyt lisää superfinaaliin, kun äänimäärä ei juurikaan kasvanut. Kaikkien ensimmäisellä kierroksella pudonneiden laulujen äänestäjät keskittäessä äänensä Eläkeläisiä vastaan, oli humppahullujen peli pelattu. Onneksi.