keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Suomen karsinta 2010: Kutsuartistien julkistamistilaisuus

Suomen euroviisukarsinnan 2010 ehkä tuntemattomin nimi Heli Kajo hihkui innostusta kutsuartistien joukossa.
- En oikein voi vieläkään käsittää, miten olen tässä. Lähetin hetken mielijohteesta demoni avoimeen sävellyskilpailuun ja minut pyydettiin suoraan yhdeksi kutsuartistiksi.
Yleisradion esiraadin mielestä Helin kappale oli niin tasokas, että hän ansaitsi suoran semifinaalipaikan. Euroviisut eivät kuitenkaan ole Helille ihan vieras juttu, sillä hän on kaksi kertaa esiintynyt Suomen karsinnoissa taustakuorossa: vuonna 2004 Riikan taustalla ja vuonna 2008 Hanna Marshin taustalla. Korkokenkiä rakastava Heli haaveilee kokopäivätoimisesta artistin urasta omia lauluja kynäillen. Viisukappalekin on Helin itsensä säveltämä ja sanoittama. Sovitustyössä Heliä avustavat Panu Haltio ja Kuisma Eskola. Heli lisäsi juuri edellisenä yönä uusia demoja MySpace-sivulleen ja samalla avautuivat hänen omat kotisivunsa. Kenties viisukarsinnat poikivat Helille levytyssopimuksen?

Aurinkoiset Kuunkuiskaajien tytöt Susan ja Johanna valaisivat tilan pelkillä olemuksillaan, puhumattakaan pitkinä hohtavista vaaleista hiuksista ja kauniista valkoisista mekoista. Elovena-tytöt kertoivat nauraen vilkkaasta syksystään, joka kuluu ensimmäistä Kuunkuiskaaja-pitkäsoittoa tehdessä ja erilaisissa konserteissa ja tv-esiintymisissä. Tartu mikkiin -ohjelma on jo purkitettu ja joulukuussa tulee ulos myös Yleisradion uusi virsimusiikkiin keskittyvä sarja. Värttinä-taustaa ei ole unohdettu Kuunkuiskaajien omassakaan musiikissa, mutta soundia on modernisoitu. Itse tytöt kutsuvat musiikkiaan ”etno-retro-iskelmäksi”. Suomalaisuus kuuluu Kuunkuiskaajien musiikissa ja kielestä ei tingitä, vaikka matka Osloon koittaisi. Ensimmäinen albumi ilmestyy joulukuussa Magnum Music levymerkillä.

Kohtelias Amadeus kertoi pohtineensa osallistumista Suomen euroviisukarsintaan ainoastaan siitä syystä, että aikataulu ei meinannut antaa periksi täydelliselle omistautumiselle. Kun Amadeus ryhtyy johonkin, hän sanojensa mukaan satsaa siihen täydellä sydämellä. Juuri ensimmäisen ”Matador” -singlensä julkaissut tangokuningas valmistelee ensimmäistä albumiaan ja viisuehdokaskappalettakin on jo mietitty, mutta ei lopullisesti päätetty. Levymoguli Ilkka ”Ile” Vainio vihjaisi, että tutut tekijät Risto Asikainen ja Vainio itse olisivat kappaleen tekijöinä. Amadeuksen oma toivomus on, että kappale olisi rytmikäs ja vauhdikas, ja laulukieleksi sopisi englanti.

Valokuvaajien suosikiksi kohosi näyttävä Maria Lund, jolta erilaiset poseeraukset sujuivatkin ammattitaitoisesti. Juuri tänään toisen sooloalbuminsa ”Tahdon” julkaissut Maria kertoi, että viisukappalettakin suunnitellaan jo kovaa vauhtia. Se tulee olemaan neidon tyylille uskollinen retro-henkinen, reipas ja tarttuva kappale. Kielivaihtoehtoina ovat kuuleman mukaan suomi ja englanti, vaikka Maria osaisi sujuvasti lukuisia muitakin kieliä. Vahvimmilla on kuitenkin suomen kieli, ainakin Suomen karsinnassa. Jos tie Osloon urkenee, saattaa kieli vaihtua kansainväliselle areenalle.

Vaikuttavan kookas ja charmikas Pentti Hietanen oli myös koko ajan toimittajien ympäröimänä. Rauhallisesti ja väsymättä hän kuitenkin jaksoi vastailla kaikkien kysymyksiin. Juuri tänään uusimman albuminsa ”Rakastan elämää” julkaissut Hietanen halusi ensin löytää vahvan kappaleen euroviisuihin, ennen kuin suostui mukaan. Kun kappale oli löytynyt, oli helppo sanoa kyllä. Sävelmä on voimakas konserttinumero, jonka hän laulaa italiaksi. Sävelmä on Lasse Heikkilän, joka on tehnyt yhden kappaleen myös Hietasen uudelle albumille. Uudelta pitkäsoitolta löytyy myös viisukytkös, sillä se sisältää cover-version edustussävelmästämme vuodelta 1986 ”Päivä kahden ihmisen”.

22-vuotias Pohjanmaan tyttö Nina Lassander on löytänyt taustavoimakseen todellisen viisukonkarin, sillä toinen hänen kappaleensa tekijöistä on lukuisia viisuja kynäillyt Janne Hyöty. Toinen tekijä on myös monille tuttu Paul Oxley, joka nousi kuuluisuuteen 1980-luvun hiteillään ”Terry’s inside” ja ”Spanish bars”. Oxley on mukana myös karsinnan avoimen sävellyskisan puolella esiintyjänä. Nina tekee musiikkia eri projekteissa kokopäivätoimisena muusikkona ja valmistelee yhtyeensä Iris Mae ensimmäistä pitkäsoittoa. Euroviisukarsintaan hän osallistuu vahvalla balladilla, jossa on erityisen koskettava sanoitus. Laulukieli on luonnollisesti englanti.

Lupsakat Boys of the Band -bändin pojat juttelivat rennosti musiikistaan. BOB:in voimakaksikko Kimmo Blom ja Pekka Rautio ovat tehneet musiikkia eri yhteyksissä yhdessä ja erikseen jo 20:n vuoden ajan. Rytmiryhmä Janne Antikainen ja Teijo Jämsä on hieman nuorempaa sukupolvea. Yhdessä he ovat kuitenkin soittaneet jo 1000 keikkaa eli esiintymiskokemusta löytyy. BOB solmi juuri äskettäin levytyssopimuksen Texicalli Recordsin kanssa ja ensimmäinen singlejulkaisu ”Sour” näki tänään päivänvalon. Jäsenistöstä löytyy myös hauska viisukytkös, sillä basisti Janne Antikainen on vuoden 1969 viisuedustajiemme Jarkon ja Lauran jälkikasvua. Rumpali Teijo Jämsä on sen sijaan nähty vuoden 2005 Eurovision laulukilpailujen loppukilpailussa Venäjän joukkueessa Natalia Podolskayan taustaryhmässä.

Veeti Kallio ei miettinyt hetkeäkään, kun häntä pyydettiin mukaan euroviisuihin. Kysymystä euroviisujen katu-uskottavuudesta hän piti outona.
- Jos biisi on huono, niin se on ihan sama onko se euroviisubiisi vai joku muu biisi.
Kaikki lähtee siis hyvästä biisistä ja euroviisut ovat Veetin mukaan musiikkiviihdettä sieltä parhaasta päästä. Kappaleen tulisi mieluiten olla kuulemma menevä ja tarttuva. Lopullista valintaa ei ole ihan vielä lyöty lukkoon, mutta yksi hyvältä tuntuva kappale on jo vahvoilla. Jos jostain ilmaantuu lähiviikkoina vielä paremmalta tuntuva kappale, niin se voi vielä vaihtua. Kappaleen vaihtuminen balladiin on epätodennäköistä, mutta ei sekään ihan täysin poissuljettua. Esityskieli on joka tapauksessa suomi. Tulevan albumin ensimmäinen single ”Oot niin kaunis” on jo julkaistu.

Oluen ystäviksi osoittautuneilta Eläkeläisiltä vitsit olivat herkässä. Heille kelpasivat myös kaikki viisufanien vinkit modulaatioista ja pukutempuista, etenkin kun he kuulivat viisufanien suosimasta modulaatioihin liittyvästä juomapelistä. Pukutempuista puhuttaessa, tuli esille myös munasillaan esiintyminen. Vaihtoehtoja karsintakappaleeksi on kuulemma olemassa jo useita. Vihjailevaan kysymykseen samanlaisista introista kuului vastaus:
- Ei, vaan kaikkien kappaleiden keskikohta on samanlainen: se on humppaa.
Eläkeläiset eivät suostuneet asettamaan Suomen viisuprotestin viittaa harteilleen, vaan kokivat ennemminkin olevansa ”Euroopan viisuprotesti”. Suomen karsintoihin heitä on pyydetty nyt kaksi kertaa: ensimmäisen ja viimeisen kerran. Osloon Eläkeläiset lähtisivät kuitenkin edustamaan ennemminkin itseään, sillä suomalaiset krapulaiset mäkihyppääjät ovat kuulemma edustaneet Suomea jo tarpeeksi. Norjaakin eläkevaarit osaavat puhua, parhaiten keikkojen jälkeisinä aamuina.

Osmo Ikonen totesi pilke silmäkulmassa, että tappio tämän kevään viisukarsinnoissa Signmarkin aisaparina jäi kaivelemaan siinä määrin että nyt ollaan hakemassa revanssia. Kappale viisuja varten on jo valmiina ja se on Osmolle ominaisia soul-vaikutteita sisältävä rytmikäs popkappale. Laulukieli on tutuksi tullut englanti. Ensimmäisellä albumillaan Osmo teki lähes kaiken itse ja soitti melkein kaikki instrumentit, mutta nyt tekeillä olevalla toisella levyllä on enemmän bändimeininkiä. Toki Osmo silti vastaa yksin sävellyksistä, sanoituksista ja tuotannosta. Mondayn puhemiehenä toimineelle Tuomas ”Gary” Keskiselle kutsu euroviisukarsintaan oli iso ja merkittävä juttu. Rock-bändi ei ole tippaakaan huolissaan katu-uskottavuuden menettämisestä ja on vahvasti sitä mieltä, ettei euroviisuihin osallistumisesta voi olla kuin hyötyä. Aloitteleva, yhden albumin julkaissut yhtye saa karsinnasta kaipaamaansa näkyvyyttä. Jäsenet ovat myös seuranneet viisuja aktiivisesti ja Lordin voitto oli laulusolisti Sallalle kyyneliin asti liikuttava hetki. Suomen karsinnoista he muistavat Movetronin ”Cupidon”, joka inspiroi Garyn tekemään samankaltaisen euroviisupastissin. Tämä ”Musta Venus” –niminen kappale on kuitenkin jäänyt julkaisematta, eikä sitä kuulla tammikuun karsinnoissakaan. Viisukappaletta he kuvailevat puolimeneväksi ja varta vasten viisuihin räätälöidyksi. Tekeillä on myös toinen albumi ja Mondayn jäsenet joutuivat pohtimaan sopiiko ehdokaslaulu levyn linjaan.

Antti Kleemolalle kutsu viisukarsintaan tuli täysin puun takaa, mutta iloisena yllätyksenä. Viisut ovat Kleemolan mukaan muuttuneet viime vuosina positiiviseen suuntaan ja nykyään viisuissa voi jokainen artisti esittää ominta musiikkiaan. Vahva ehdokas Kleemolan viisulauluksi on jo olemassa, mutta jos ennen deadlinea syntyy vielä vahvempi kappale voi valinta vaihtua. Kolmas albumi on myös valmisteilla ja viisukappaleesta tulee levyn ensimmäinen singlejulkaisu. Pyrotekniikkaa ei Kleemolan esityksessä nähdä, vaan yksinkertaisesti mies pianon takana. Laulukieli on artistin levytystuotannossa tutuksi tullut suomi ja vaihtoakaan ei ole suunnitteilla, vaikka matka Osloon tärppäisi. Kokemusta viisulavaltakin Antilla on jo olemassa, sillä hän oli yksi miehistä D’Voicesin takana vuoden 2005 karsinnoissamme. Euroviisuparodiakappale ”Voittaja” on muuten Antti Kleemolan sävellys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti