sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Suomen karsinta 2010: Avoin sävellyskilpailu

Esittelyt, linkit sekä henkilökohtainen mielipiteeni Suomen euroviisukarsintojen avoimen sävellyskilpailun 30:sta ehdokkaasta.

Ehdokkaat on kuultavissa Ylen sivuilla:
http://euroviisut.yle.fi/osallistujat

Saara Aalto: Meant to be

22-vuotias helsinkiläistyttö Saara Aalto nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2007 Talent -ohjelman myötä, jossa hän esitti omia sävellyksiään ja sijoittui kärkikolmikkoon. Esiintymiskokemusta hänelle on kertynyt jo aikaisemminkin, sillä vuonna 2004 hän osallistui Suomen euroviisukarsintaan yhtenä just -yhtyeen jäsenenä. Esiintyminen poiki edustustehtävät Romaniassa kansainvälisillä laulufestivaaleilla. Euroviisukokemusta tuli myös vuosina 2008 ja 2009, kun Saara esiintyi Hanna Marshin ja Riikan taustakuoroissa Suomen karsinnoissa. Hänet on nähty myös Helsingin Kaupunginteatterin High School Musicalin molemmissa osissa. Vuoden 2010 Suomen euroviisukarsintaan Saara on säveltänyt ja sanoittanut esitettäväkseen kauniin, harmonisen balladin. Saaralla on jonkin verran tunnettavuutta, joten semifinaalipaikka on mahdollinen.

http://www.saaraaalto.com/
www.myspace.com/saaraaalto

Markus Ahola: Kadotaan

Vuonna 1980 syntynyt Markus Ahola on koulutukseltaan liikuntaneuvoja/personal trainer. 1990-luvulla hän toimi dj:nä ja ihastui dancemusiikkiin. Vuosituhannen vaihtuessa Markus tutustui Tero Laihaseen ja he perustivat Choralen. Chorale julkaisi juuri toisen albuminsa, mutta pian julkaisun jälkeen laulusolisti Lydia jätti yhtyeen. Myös Markus on laulanut joitakin kappaleita Choralen levyillä, mutta yrittää nyt euroviisuihin sooloartistina itse säveltämällään kappaleella. Mukavaa, että dancegenrekin on huomioitu, mutta olisi voinut kuvitella että kisaan olisi tarjottu laadukkaampaakin dancea.

http://www.choralemusic.net/

AiA: Ruma

AiA on kuuden lahjakkaan laulajattaren jouluna 2007 perustama lauluyhtye. Kokemusta esiintymisestä ja laulamisesta yhtyeen jokaisella jäsenellä on yhdessä erikseen vuosikausien ajalta mm. Adiemuksen riveissä. Nina Tapio ja Hanna-Riikka Siitonen muistetaan Taikapeilistä ja Riikka Timonen mm. euroviisuista. Heidän lisäkseen AiA:ssa laulaa Eeppi Ursin, Kaisa Saarikorpi ja Merzi Rajala. Lisäksi yhtyeeseen kuuluu Jussi Mikkonen ja Visa Mäkinen, mutta euroviisujen kuuden hengen säännön vuoksi he varmaankin jäävät suosiolla taka-alalle. Persoonallisesti sanoitettu ”Ruma” –kappale oli iloinen yllätys rytmikkyytensä ansiosta, sillä AiA:n taustat tuntevat odottivat ehkä jotain Riikka-tyyppistä kansanlaulua. AiA vannoo moniäänisen laulun nimeen, mutta ehkä muutamat persoonalliset äänet ovat yksinkertaisesti vain liian voimakkaita stemmalauluun. Kappale muuttuu lopussa vähän huutokilpailuksi.

http://www.aia.fi/

Henrik & Krister Anttila: Yhtä juhlaa

Anttilan veljekset Henrik ja Krister ovat luoneet musiikillista uraansa jo 1990-luvun puolivälistä Viihdeyhtye Statuessa, mutta vailla sen suurempaa kuuluisuutta. Poikien yhdessä tekemä kappale ”Yhtä juhlaa” on ehkä kilpailun kornein, suorastaan kamala. Mielleyhtymät 1990-luvun alkuvaihteen Suomen euroviisukarsintojen tai Syksyn Sävelen tekopirteisiin pop-kappaleisiin ovat vahvat. Miten ihmeessä tämä kappale pääsi 30 parhaan joukkoon?

http://www.statueyhtye.com/

Sonja Bishop: Why don’t you

Vuoden 2004 Suomen euroviisukarsinnoista hyvin mieleen jäänyt Sonja Bishop palaa euroviisukuvioihin. Yhdysvalloissakin suhteellisen menestyksekkäästi countrytähden uraa luonut Sonja on esiintynyt useissa maissa. Sonjan tämänkertainen viisuehdokas on samaa tyyliä, kuin kuuden vuoden takainen ”Should I run, should I hide” eli vauhdikas countryhenkinen popkappale, mutta kertosäe ei ole yhtä tarttuva.

http://www.sonjabishop.com/
www.myspace.com/sonjabishop

Blackbird: Did I say that I love you

Blackbirdistä ei kovin paljon tietoa heru. Myspace-sivu kertoo ytimekkäästi: ”Tämä on Blackbirdin MySpace-sivu. Aiomme luoda ajatonta, intohimoista ja kiinnostavaa pop-musiikkia, tervetuloa mukaan matkallemme!”. Yhtyeen muodostaa vokalisti Jenna ja muusikot Jussi (Petäjä) ja Seppo. Yhtyeen kepeän jazzahtava euroviisuehdokas on oikein mukava kuuntelukappale ja Jennalla on mukavan heleä, huokaileva laulusaundi. Tätä kuuntelee oikein mielellään, mutta laulukilpailu on väärä foorumi.

www.myspace.com/blackbirdsnest

Blackstream: Divine

Tästä projektista ei löytynyt googlettamalla mitään tietoja, mutta heidän esittämänsä kappale on ihan mukiinmenevä erilaisuudessaan. Toteutus on vain jotenkin ankea ja vähän amatöörimäinen, eikä laulajakaan ole hääppöinen. Ideaa kepeissä a-osissa ja jankkaavassa kertosäkeessä kuitenkin on, mutta en silti laittaisi ropoakaan likoon jatkopaikan puolesta.

Saga Bloom: Love like this

Nopeasti yhdeksi fanisuosikiksi noussut Saga Bloom kertoo yhdistelevänsä musiikissaan elektronisia rytmejä, kansanmusiikkia ja runoutta. Hollantilaistunut Saga on esiintynyt Amsterdamin klubeissa ja julkaissut yhden albumin ja muutamia singlejä. Vuonna 2006 ilmestyi hänen ensimmäinen singlensä ”Like a queen” ja ”Fly away” on myös tullut tutuksi dancemusiikin ystäville. Toinen pitkäsoitto on suunnitteilla. Euroviisuehdokas ”Love like this” on ilahduttava poikkeus tässä kilpailijajoukossa ja siinä Sagan tyylille uskollisesti yhdistellään dancerytmejä ja kansanmusiikkisävyjä. Toivon semifinaalipaikkaa.

http://www.sagabloom.com/

Bääbs: You don’t know tomorrow

Bääbs (eli Päivi) kertoo olevansa ”kiharatukkainen laulajatar Helsingistä”. Hän on soittanut TV-resistori yhtyeessä vuodesta 1999. Yhtye on julkaissut kaksi pitkäsoittoa. Mm. Scissor Sistersia diggaileva Bääbs esittää viisujen esikarsinnassa modernin, hyvin tuotetun puolitempo-popbiisin, joka ei periaatteessa kalpene kansainvälisessäkään vertailussa. Kertosäe on vähän tylsähkö, joten en suosittele semifinaaliin.

http://www.baabs.fi/

Camilla Petra: Your world is still waiting for me

Kaunis turkulaisneito Camilla Petra on antanut nimensä koko yhtyeelle. Ikävä kyllä kappale on lähes koko karsinnan tylsin ja melodiattomin. Myspace-kuuntelu paljasti yhtyeen muunkin tuotannon samaa linjaa. Laulaja Camillan lisäksi yhtyeeseen kuuluu Matti Kuuppo (kitara), Marko Winter (rummut) sekä Kim Fredenberg (basso), joka on tehnyt kilpailukappaleen. Ei jatkoon.

www.myspace.com/camillapetra

Captain Cougar: Too late

Vuonna 2005 perustettu jyväskyläläinen Captain Cougar yhdistelee omien sanojensa mukaan indiepopissaan americanaa, folkia, rockia, singer-songwriter-henkeä ja modernia poppia – eli vähän kaikkea. Kokoonpano: Eva Louhivuori (laulu, piano, klarinetti), Juha Kujanpää (piano, koskettimet), Juha-Matti Rautiainen (basso, laulu), Jussi Petäjä (kielisoittimet, laulu) ja Janne Torvikoski (rummut). Jussi Petäjä löytyy myös Blackbird projektin taustalta. Vähän samantyyppistä maalailevaa musiikkia molemmat esittävätkin. En usko enkä toivo jatkopaikkaa.
http://www.captaincougar.net/
www.myspace.com/captaincougar

Daisy Jack: Fridays

Upouusi, vaasalainen yhtye Daisy Jack kuvailee musiikkiaan retrotwistillä maustetuksi energiseksi poprockiksi ja kehuskelee erityisesti vauhdikkailla lavaesiintymisillä. Euroviisukarsintakappale on pirteä, hyväntuulinen renkutus, joka tuo vähän mieleen vuoden 2009 Irlannin euroviisun. Tosin tässä bändissä on vain yksi tyttö. Kokoonpano Krista Siegfrids (laulu), Ben Bergman (kitara), Macke Granfors (kitara), Ville Haajamo (basso) ja Oskar Häggdahl (rummut). En usko semifinaalipaikkaan, mutta ei sellainen kauhistuskaan olisi.

http://www.daisy-jack.com/

Marcus Granfors: Always

MySpacessa taiteilijanimeä Frankie Magnum käyttävä Marcus Granfors ei turhia itsestään höpöttele, eikä MySpacestä löydy muita kappaleitakaan kuin tämä euroviisuehdokas ”Always” (onkohan se sallittua pitää siellä esillä sääntöjen mukaan?). Kappale ei kyllä ole lainkaan hullumpi, mutta näitä radiorockeja on mukana vähän liikaakin. Jos sellaisia semifinaaleihin halutaan, niin laitetaan se vaikka joltakin hehkeältä naisartistilta, koska naissolisteja oli kutsukilpailijoiden joukossa muutenkin niin vähän.

www.myspace.com/frankiemagnum

Janne Hurme: Not even on Sundays

Janne Hurmeen ura urkeni vuonna 1995, kun hän Hannele Laurilan luotsaaman Unirecordsin järjestämän koelaulutilaisuuden kautta sai levytyssopimuksen. Ensimmäinen single ”Kirje” oli heti valtava hitti ja edelleenkin Jannen isoin. Ensimmäinen albumikin myi platinaa ja samalla reseptillä tehtiin kaksi levyä lisää. Sen jälkeen Janne on tehnyt musiikkia eri projekteissa, mutta sooloalbumit ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Keikkalista on kuitenkin koko ajan täynnä. Euroviisukappale on perusrockia, jota semifinaaleissa on kutsuartistienkin puolesta jo ihan tarpeeksi.

www.myspace.com/jannehurme

Sofia Järnström: Miss Magic

Sofiasta ei löydy googlettamalla mitään tietoja netistä, joten keskityn arvostelemaan kappaletta. ”Miss Magic” on ihan kesäisen iloinen poppis, mutta ei tarpeeksi hyvä erottuakseen. Tällaisia Motown-pastissejakin on kuultu eri maiden euroviisukarsinnoissa harva se vuosi. Mahtaako tyttö olla sukua Kristian ”Kisu” Järnströmille?

Pauliina Kumpulainen: Niin kävi taas

Tässä samassa kilpailussa kisaavan Roni Tranin kanssa samassa Idols-kisassa kilpaillut Pauliina Kumpulainen on viettänyt viime vuodet aika hiljaiseloa. Yritystä päästä musiikintekijäksi lienee kuitenkin ollut? Pauliina on hyvä laulaja, mutta kappale on sieltä tylsemmästä päästä. Veikkaan, että äänestyksen jälkeen Pauliina joutuu toteamaan ”Niin kävi taas”, kun häviää Ronille.

Jukka Kuoppamäki: Ystävät

Jukka Kuoppamäkikin se jaksaa aina vaan porskuttaa. Hän on yrittänyt päästä euroviisuedustajaksemme jo vuodesta 1971 lähtien, mutta huonolla menestyksellä. Lähimpänä edustuspaikka oli heti ensimmäisellä yrityksellä, kun ”Uinu poikani vain” sijoittui Suomen karsinnoissa toiseksi. Vaikka olenkin suuri iskelmien ystävä, ei tämä ”Ystävät” uppoa kyllä sitten alkuunkaan. Kappale on jotenkin nolon vanhanaikainen ja tönkösti toteutettu. Onneksi niin sanottu mummomafia ei osaa surffata netissä eikä lähettää tekstiviestejä.

Netta: Stronger

Netta Eklundin nimi jäi viisufanien mieleen jo vuonna 2002, kun hänet oli alun perin pestattu solistiksi Suomen karsintaan. Syistä, joita en muista, hänet vaihdettiin viime hetkessä Sheidiin. Tämänkertaisen kappaleensa Netta on tehnyt yhdessä aikaisemmista viisuistaan tunnetun Patrick Linmanin kanssa, joka on myös Sturm & Drung –yhtyeen biisintekijä. Taustan syntikkaviulusaundeissa onkin samankaltaisuutta, kuin Patrickin Place-2-go-yhtyeen viisutyrkyssä ”Kissed by a fool”. Minuun nämä hyvin tuotetut kevytrockit purevat ja melkein jo puollan semifinaalipaikkaa Netalle. Kappale ei kalpene yhtään mm. Ruotsin ja Norjan karsinnoissa viime vuosina kuulluille vastaaville.

www.myspace.com/nettarock

Linn Nygård: Fatal moment

Linnkin on tuttu nimi viisufaneille. Hänhän edusti Suomea Pohjoismaiden lapsiviisuissa MGP:ssä omalla kappaleella ”En liten önskan”. Kappale oli kovasti viisuihmisten makuun ja Linniä alettiin saman tien kaipaamaan myös aikuisten viisuihin. Valitettavasti aikuisempi Linn on myös rockimpi Linn. Toivon, että Linn tekisi ”Jenniet” ja sovitus olisi rock vain alkukarsinnassa ja jatkoon pääsyn jälkeen tausta muuttuisi discoksi. Muuten ei jatkoon!

www.myspace.com/linnnygard

Paul Oxley: Hope

Brittiläinen Paul Oxley loi uraa Suomen kautta Skandinaviassa 1980-luvun alussa. Vuonna 1981 julkaistu albumi ”Living in the western world” myi platinaa ja sisälsi klassikkohitit ”Spanish bars” ja ”Terry’s inside”. Vuonna 1983 suosio hiipui ja Paul palasi levytysstudioon vasta vuonna 1996. Nostalgiakeikkoja lukuun ottamatta suurta suosiota ei ole uuden materiaalin myötä syntynyt. Viimeisin soololevy on vuodelta 2008. Euroviisuehdokas ”Hope” on kaunis ja harmoninen balladi, jonka voisi päästää semifinaaleihin ihan hyvällä omalla tunnolla. Oxley on ollut mukana tekemässä myös kutsuartisti Nina Lassanderin kappaletta, joka kuullaan sitten joulukuussa.

www.myspace.com/pauloxley
http://www.pauloxley.co.uk/

Janne Raappana: Elina

Janne Raappana tunnetaan ennen kaikkea Taikakuu-yhtyeensä solistina, mutta soolokokeiluja oli jo viime vuonna. Vuonna 2008 ilmestyi hänen ensimmäinen sooloalbuminsa, mutta tänä vuonna ilmestyi puolestaan Taikakuun kuudes albumi, joten ei hän bändiäkään ole hyljännyt. Jannen euroviisukappaleen on kirjoittanut itse Jussi Hakulinen, jonka käsialaa ovat mm. Yön legendaarisimmat hitit. ”Elina” ei ole aivan terävintä Hakulista ja saundikin on vähän demomainen, mutta eiköhän jatkopaikka irtoa Raappanan ja Hakulisen fanijoukkojen yhdistäessä voimansa. Taikakuuta tai Raappanaa olen toivonut viisuihin jo vuosia, joten ei muuta kuin tervetuloa.

www.myspace.com/janneraappana
http://www.janneraappana.fi/

Rock’n’roll Sensation: Listen to the radio

Rock’n’roll Sensation on tähän asti keskittynyt livekeikkoihin, jotka kuulemma ovat maailmanluokkaa showmaneereiltaan. Ehtaa kasarirockia ei olekaan vielä Suomen karsinnoissa kuultu ja tämä kappale on kyllä genressään sieltä parhaasta päästä. Mielleyhtymät Ruotsin karsintojen The Poodleseihin ja H.E.A.T.:iin ovat ilmeiset. Kokoonpano: Eppu Uutinen (laulu, akustinen kitara), Euge Valovirta (kitara, laulu), Sami Sirolinna (kitara, laulu), Jani Wilund (koskettimet, laulu), Time Schleifer (basso, laulu) ja Axu Vuorensyrjä (rummut). Jatkopaikat ovat kortilla, mutta tässä on yksi varteenotettava vaihtoehto.

www.myspace.com/rockandrollsensation
http://www.rockandrollsensation.com/

Geir Rönning: I hate myself for loving you

Geir Rönning ei euroviisuihmisille esittelyjä kaipaa. Historiasta löytyy lukuisat osallistumiset niin Suomen kuin kotimaan Norjan karsinnoissa sekä Suomen edustustehtävät vuodelta 2005. Tällä Geir esiintyy Svenska Teaternin musikaalissa PlayMe. Viisutkin jaksavat näköjään kiinnostaa edelleen, mutta onneksi tämänkertainen ehdokas eroaa tutuksi tulleesta balladilinjasta. Kuulemme Geiriä rockimpana kuin koskaan. Geir on erinomainen laulaja ja karismaattinen esiintyjä, mutta en silti jaksa uskoa jatkopaikkaan. Eikä kappalekaan ole niin loistava, että sen perään jäisin itkemään.

www.myspace.com/geirronning2007
http://www.geirronning.com/

Laura Sippola & Tuki: Morse for nature

Vuonna 1974 syntynyt laulaja/lauluntekijä Laura Sippola on säveltänyt musiikkia toisille suomalaisartisteille, kuten Johanna Kurkelalle, Rajattomalle ja Club for fivelle. Omia albumeita on tehty kaksi ja myös euroviisuehdokas ”Morse for nature” on omaa käsialaa. Musiikin maisterin jazzahtava viisu ei uppoa täällä Riihimäellä sitten laisinkaan, vaikka varmasti laadukas onkin lajissaan.

www.myspace.com/laurasippola
http://www.laurasippola.com/

Sister Twister: Love at first sight

Linn Nygårdin tavoin Sister Twister yhtye tuli tutuksi pohjoismaiden lasten euroviisuista, jossa he sijoittuivat toiseksi ja pääsivät siten Linnin tavoin edustamaan Suomea. MGP-kappale ”Fröken Perfekt” oli mukava kasarihenkinen rokki, mutta tässä euroviisussa mennään vielä astetta rockimpaan suuntaan. No tytöt mainostavatkin girlpoweriaan, rock’n’rollia ja hiusvolyymiä. ”Fröken Perfektin” tarttuvuuden puutteessa, en toivo jatkopaikkaa. Kokoonpano: Elin (laulu, kitara, koskettimet), Simone (kitara, laulu), Sini (basso, laulu) ja Jessika (rummut, laulu).

www.myspace.com/sistertwisterfi

Juhana Suninen: Vastaa!

Suomen Il Divoksi tituleeratusta Virtuoso-yhtyeestä sooloileva tenori Juhana Suninen esittää avoimessa sävelkilpailussa oman sävelmänsä ”Vastaa!”. Suninen on Virtuoson lisäksi esiintynyt oopperassa, musikaaleissa sekä menestynyt tenorikilpailuissa. Virtuoso on tehnyt kaksi albumia ja joululevyn ja Juhana yhden sooloalbumin. Komean tenorilaulun ystävänä antaisin ilman Juhanalle semifinaalipaikan, jos niitä olisi enemmän kuin kolme jaossa.

http://www.virtuoso.fi/

Sanna-Mari Titov: Tunnustuksen tapaisia sanoja

Kaunis Sanna-Mari Titov on tehtaillut sinkkuja jo vuodesta 2004 lähtien, mutta se suurempi suosio on odotuttanut itseään. Sinkkuja on viiden vuoden aikana ilmestynyt kuusi, mutta pitkäsoittoa ei ja tänä vuonna vaihtui jo levymerkkikin Edelistä Magnumiin. Josko euroviisut toisivat toisenlaista näkyvyyttä ja se urakin siitä urkenisi. Itse kuvittelin Sanna-Marin esittävän jotain itkuvirsiä, mutta euroviisukappalehan on ihan reipas pop-iskelmä. Ei kuitenkaan ihan tarpeeksi hyvä.

http://www.sannamari.net/

Roni Tran: Star power

Vietnamissa syntynyt Roni nousi kuuluisuuteen vuoden 2005 Idols-kilpailussa, jossa hän yllättäen putosi seitsemän finalistin joukossa toisena. Hän sai kuitenkin levytyssopimuksen ja seuraavana vuonna ilmestyi hänen syntymävuotensa mukaan nimetty albumi ”Since 1987”. Levy sisälsi pikkuhitin ”Don’t wanna B alone”, mutta suomalaiset eivät vielä olleet valmiita kotimaiselle r’n’b:lle. Roni on kuitenkin esiintynyt mm. Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Ranskassa sekä Helsingin kaupunginteatterin High School Musicalissa. Euroviisukappale ”Star power” on todella kansainvälisesti saundaava r’n’b/pop/dance kappale, joka ilman muuta ansaitsee paikan semifinaalissa.

www.myspace.com/ronitran

U.O.M.A.: Kaupunki

U.O.M.A. yhtye on kotoisin Vaasasta ja luottaa kitaravetoisen rokkinsa voimaan. Minulle ”Kaupunki”-kappale tuottaa jotenkin sekavan ja rauhattoman olon. Ei jatkoon. Yhtyeen kokoonpano: Ulla (laulu), Antti (kitara), Matti (basso) ja Otto (rummut).

www.myspace.com/uomafin

Villieläin: Ei minua

Villieläin on kyllä aika ilmeinen kopio: Siis Nightwishiä suomeksi. Sinänsä ihan laadukas kopio ja kun ei sitä oikeaa Nightwishiäkään viisuihin saada niin: tervetuloa Villieläin. Yhtyeen keulahahmona on koloratuurisopraano Nemilia ja muut jäsenet ovat Jani, Dimmu, Tinke ja Miguel. Villieläimen debyyttialbumi ”Julma satu” ilmestyi loppukesästä. Yksi potentiaalinen semifinalisti!

www.myspace.com/villielain
http://www.villielain.com/


Tonyn Top-30:

Semifinaaliin, kiitos *****
1. Roni Tran
2. Saga Bloom
3. Rock’n’roll Sensation
Varalla semifinaaleihin ****
4. Markus Ahola
5. Juhana Suninen
6. Netta
7. Villieläin
8. Janne Raappana
9. Paul Oxley
10. Saara Aalto
11. Linn Nygård
12. Blackbird
Ei jatkoon ***
13. AiA
14. Daisy Jack
15. Geir Rönning
16. Captain Cougar
17. Marcus Granfors
18. Sister Twister
19. Sonja Bishop
20. Janne Hurme
21. Blackstream
22. Bääbs
23. Sanna-Mari Titov
Mitä nämä tekevät 30 “parhaan” demon joukossa **
24. Sofia Järnström
25. Pauliina Kumpulainen
26. Jukka Kuoppamäki
27. Laura Sippola & Tuki
28. U.O.M.A.
29. Camilla Petra
Hyvä vitsi *
30. Henrik & Krister Anttila *

2 kommenttia:

  1. wow!
    it looks marvelous I wish i could understand
    i think this language sounds great    saludos de Mexico

    VastaaPoista