torstai 3. joulukuuta 2009

Suomen karsinta 2010 - 2. alkukarsinta

Maanantaina 30.11.2009 julkistettiin Suomen euroviisukarsinnan semifinalistikappaleet. Tässä mielipiteeni toisen alkukarsinnan osanottajista.

Esittelyt artisteista löytyy aikaisemmista blogimerkinnöistä, joten tässä keskitytään vain kappaleisiin. Kappaleet voi kuunnella YLE:n euroviisusivuilla osoitteessa www.yle.fi/eurovision

2. Alkukarsinta 15.1.2009 klo 21:00

Monday: Play
säv. Tuomas ”Gary” Keskinen
san. Tuomas ”Gary” Keskinen / Salla Lehtinen
sov. Monday / Jyrki Tuovinen

Monday saa taipaleelleen varmasti samanlaista näkyvyyttä, kuin Passionworks viime kevään Suomen karsinnassa. Sitä en tiedä oliko euroviisujen tuomasta näkyvyydestä sanottavaa hyötyä? Muutenkin Monday jotenkin rinnastuu Passionworksiin, vaikka tästä tuskin samanlaista fanihypetystä tuleekaan ja vaikka itse asiassa bändien musiikki ei niin samankaltaista olekaan. Minut Mondayn euroviisukappale yllätti ihan positiivisesti tarttuvalla kertosäkeellään. Lisäksi popahtava ote oli yllätys, kun odotin jotain aavistuksen raskaampaa. Tässä alkukarsinnassa Monday on kuitenkin aika tasavahvassa seurassa, joten finaaliin yltäminen vaatii työtä.

Antti Kleemola: Sun puolella
säv. Antti Kleemola
san. Antti Kleemola / Mikko Karjalainen
sov. Sami Sallinen

Antti Kleemolaa olen pitänyt jokseenkin värittömänä hahmona, vaikka taitava muusikko ja kokenut lauluntekijä onkin. Kilpailu oli kuitenkin äärimmäisen positiivinen yllätys, vaikka mitään maailmoja se ei innovatiivisuudellaan mullistakaan. Kyseessä on tasaisen varma, rauhallisen vahva ja surumielisen kaunis teos, jonka luulisi uppoavan suomalaiseen sielunmaisemaan. Antin lauluäänikin muistuttaa yllättävänkin paljon listasuosikki Juha Tapion ääntä. Lavakarisma ratkaisee irtoaako suora finaalipaikka. Suuriin fanijoukkoihin en luottaisi, sillä en ennen tätä kappaletta ollut kuullut yhtäkään Antin levytystä vaikka mies on kuitenkin julkaissut kaksi albumia nimekkäälle levymerkille.

Heli Kajo: Annankadun kulmassa
säv. Heli Kajo
san. Heli Kajo
sov. Panu Aaltio, Kuisma Eskola

Heli Kajo on yksi näiden karsintojen yllättäjistä. Pelkkää nimilistaa tarkastellessa Helistä tuli fanipiireissä melkein sisäpiirin vitsi, jossa hänen jatkopaikkaansa pidettiin kaikkein epätodennäköisimpänä. Mutta kappale osoitti epäilyt aiheettomiksi ja kappale nousi nopeasti yhdeksi puhutuimmista. Kekseliäs sanoitus viehättää monia, samoin kuin kappale kepeydessään. Kenties Heli saa tämän myötä uralleen nostetta ja sen kaivatun levytyssopimuksen. Ehkä kappale saa myös puhelinäänestäjät taakseen ja pääsee siten finaaliin, tai sitten YLE käyttää nosto-oikeuttaan toistamiseen ja nostaa neidon finaaliin jokerina.

Sister Twister: Love At The First Sight
säv. Elin Blom / Jonas Olsson
san. Elin Blom
sov. Elin Blom

MGP-edustuksestaan tuttu Sister Twister nosti itsensä aikuisten sarjaan avoimen sävellyskisan kautta. "Hauska" yhteensattuma, että kaksi samana vuonna MGP:ssä kisannutta kilpailijaa pääsi läpi kolmen avoimen kisan kautta valikoituneen semifinalistin joukkoon. Ehkä länsirannikolla seurattiin nettikisaa tarkemmin ja äänestettiin aktiivisemmin. Ehkä samat äänestäjät aktivoituvat myös semifinaalissa ja tekstaavat Sister Twisterin finaaliin? Saavat ainakin äänestää paljon enemmän, sillä finaalipaikat ovat tässä alkukarsinnassa kortilla.

Veeti Kallio: Kerro mulle rakkaudesta
säv. Veeti Kallio
san. Veeti Kallio, Pekka Ruuska
sov. Okko Laru

Suomalaisnaisten suosikki-"äijä" Veeti Kallion luulisi saavuttavan finaalipaikan pelkällä olemuksellaan, mutta ei tämä kappalekaan pahimmasta päästä ole. Mukavaan perusiskelmään on lisätty hieman säröjä ja siihen päälle Veeti raastavaa tulkintaa. Saattaa vedota laajemminkin, mutta vaikka finaalipaikkaan uskonkin - koko kisan voittoon en. Ei taida voittajaa muutenkaan löytyä tästä kakkossemistä?

Varma finalisti: Veeti Kallio
Toisesta ja kolmannesta paikasta kisaavat kaikki muut tasavahvoina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti