perjantai 4. joulukuuta 2009

Suomen karsinta 2010 - 3. alkukarsinta

Maanantaina 30.11.2009 julkistettiin Suomen euroviisukarsinnan semifinalistikappaleet. Tässä mielipiteeni kolmannen alkukarsinnan osanottajista.

Esittelyt artisteista löytyy aikaisemmista blogimerkinnöistä, joten tässä keskitytään vain kappaleisiin. Kappaleet voi kuunnella YLE:n euroviisusivuilla osoitteessa www.yle.fi/eurovision

3. Alkukarsinta 22.1.2009 klo 21:00

Maria Lund: Sydän ymmärtää
säv. Valtteri Tynkkynen
san. Maria Lund / Heikki Salo
sov. Valtteri Tynkkynen / Vesa Hyrskykari / Hannu Sormunen

Maria Lund on varmasti mediaseksikkäiltä arvoiltaan yksi varteenotettavimmista ehdokkaista, mutta musiikki on kyllä jäänyt kaiken muun eurotanssi- ja parisuhdehapatuksen varjoon - etenkin, kun Marian aikaisempi tuotanto koostuu suurimmaksi osaksi coverkappaleista. Vähän coverkappaleelta kuulostaa tämä uusikin laulu: sen verran tutuista elementeistä se on rakennettu. En tiedä miksi, mutta teoksen sanoituspuoli on minusta äärimmäisen vastenmielinen kaikessa asenteellisuudessaan. Laulupuolikaan ei hienoisessa kimittävyydessään miellytä korvaa, mutta eiköhän Maria finaaliin mene heittämällä. Toivon mukaan ei sentään Osloon asti.

Osmo Ikonen: Heaven Or Hell
säv. Osmo Ikonen
san. Osmo Ikonen
sov. Osmo Ikonen

Osmo Ikonen tuntuu vähän sellaiselta YLE:n hätävararatkaisulta. Hän kun menestyi niin mukavasti ja osoittautui muutenkin niin mukavaksi, viime vuonna Signmarkin aisaparina. Osmon taitoja ei käy kiistäminen, sillä kaikkea löytyy: laulutaitoa, lavakarismaa, näköä ja kenties kokoakin. Sävellystaidot ovat kyllä mielestäni vähän puutteelliset ja ainakaan meikäläiseen ei tällaiset rennon letkeästi toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos rullaavat jammailut iske. Pluspisteitä kuitenkin kansainväliseltä kuulostavasta sovituksesta ja kun esitys tulee melko varmaan olemaan taidokas, niin en pidä finaalipaikkaa lainkaan mahdottomana. Sen sijaan ilman Kuurojen liiton ääniä ei varmaan Osloon ole asiaa.

Kuunkuiskaajat: Työlki ellää
säv. Timo Kiiskinen
san. Timo Kiiskinen
sov. Susan Aho, Johanna Virtanen, Tom Nyman, Jetro Vainio

Tämä oli yksi suurimmista pettymyksistä. Odotin jotain eteerisen kaunista kuunkuiskailua, mutta sieltä tulikin 2000-luvulle päivitetty "Jätkän humppa". Murresanoitukset ovat myös aina olleet kauhistus korvilleni. Kuunkuiskaajien tytöt ovat aurinkoisia ja ihania, mutta en parhaalla tahdollanikaan pysty pitämään tästä laulusta. Siksi en myöskään toivo finaalipaikkaa, enkä oikeastaan edes pelkää että sellainen tälle irtoaisi.

Linn: Fatal Moment
säv. Sebastian Holmgård
san. Sebastian Holmgård / Linn Nygård
sov. Sebastian Holmgård

Harmi, että MGP:ssä upealla schlagerillaan ihastuttanut Linn on parissa vuodessa aikuistunut tylsän aikuisrokin esittäjäksi. Lasten viisuissa Linn kyllä osoitti, että on syntynyt estradeille ja parin vuoden kokemus siihen päälle ei varmasti ainakaan pahenna asemia. Suomenruotsalaiset ovat myös ennenkin yllättäneet äänillään, joten Maria Lund ja Eläkeläiset voivat saada tästä seuraa finaaliin, jollei Osmo Ikonen pistä tarpeeksi kampoihin.

Eläkeläiset: Hulluna humpasta
säv. Kristian Voutilainen / Onni Waris
san. Onni Waris
sov. Eläkeläiset / Ensio Hienonen

Voihan protesti! Eläkeläiset eivät kyllä yllättäneet millään osa-alueella, paitsi ehkä väliosan soolon kohdalla. Muuten kyllä kaikki osasivat varmaan aavistaa, mitä tuleman pitää. Kenties vähän jo tapailla kertosäettäkin mielessään. Kyllähän viisuihin aina humppaa mahtuu, mutta soisin kappaleen olevan kunnolla äänitetty, miksattu, tuotettu ja esittäjien en soisi tuoksuvan pinttyneelle hielle ja oluelle, enkä näyttävän noin epäsiisteille. Uskon ja luotan edelleen Suomen kansan syvien rivien korrektiuteen ja siihen, että edes se kuuluisa "Pihtiputaan mummomafia" häpeää Eläkeläisten karsintaesitystä niin paljon ettei finaalissa voittoa tulekaan. Loppujen lopuksi Eläkeläiset on kuitenkin pienen sisäpiirin vitsi jopa täällä Suomessa! Sanokaa minun sanoneen, että tämä ei voita (ja jos voittaa, niin älkää puhuko mitään).

Varmat finalistit: Maria Lund ja Eläkeläiset
Kolmas finaalipaikka: Osmo Ikonen tai Linn
Ulkona: Kuunkuiskaajat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti