torstai 28. huhtikuuta 2011

2011: 1. Semifinaali - ennakkoarviot

1. Puola: Magdalena Tul – Jestem
Puolasta tulee kerrankin ihan tavallinen ja konstailematon pop-kappale. Harmi vaan, että sävellys jää vähän keskinkertaiseksi. Magdalena vaikuttaa viehättävältä tytöltä ja laulaakin osaa. Persoonallisuuspisteet oman kielen käyttämisestä, vaikka vankkumaton englanninkielen kannattaja olenkin. "Jestem" on ihan kiva aloitusnumeron, mutta veikkaan, että Puolalla ei ole asiaa finaaliin.

2. Norja: Stella Mwangi – Haba haba
Onpas norjalaista. Tumma tyttö laulamassa swahilin kieltä ja ketkuttamassa lanteitaan. Eivät oikein vakuuta nämä afrikkalaiskonerytmit ja vähän ovat nuotitkin hakusessa Stellalla. Iloinen ja positiivinen esitys kuitenkin! Finaalipaikasta en osaa sanoa mitään.

3. Albania: Aurela Gaçe – Feel the passion
Uskaltaisitko ostaa tältä naiselta IC-junan minibistro-kärrymyynnistä oluen? Luulenpa, että kahviin ja pullaan olisi tyytyminen. Sen verran karskin näköinen täti. Biisikään ei lähde samalla lailla lentoon, kuin Albanian aikaisempien vuosien poppikset. Vähän synkkä yleisvaikutelma jää. Taitaa finaalipaikkakin vaihteeksi jäädä haaveeksi?

4. Armenia: Emmy – Boom-boom
Armeniahan nyt menee finaaliin, vaikka laulaisivat että "Boom-boom chucka chucka"... eiku hetkinen, niinhän he laulavatkin. Uskon, että esitys hiotaan huippukuntoon Düsseldorfissa ja Armenian karsinnan koikkelehtiminen on kalpea varjo vain. Harmitonta purkkapoppiahan tämä on, mutta kyllä jotain rotia voisi pitää yllä.

5. Turkki: Yüksek Sadakat – Live it up
Turkki yrittää viimevuotisilla eväillä ja menee tietenkin finaaliin - Turkki kun on. Ei tämä silti viimevuoden rockille pärjää ja tuskin finaalissa yltää hopeasijalle. Solisti on jokseenkin karismaton äijä ja biisikin on vähän junnaava.

6. Serbia: Nina – Čaroban
Serbian iloisuus tulee lähinnä esityksestä. Itse kipale on mielestäni epäonnistunut seventies-pastissi. No ymmärtäähän sen, kun tuskin Serbiassa vietettiin vapaata 1970-lukua samaan malliin, kuin länsimaissa. Lienevät tutustuneet aiheeseen vain kuvakirjojen kautta. Finaalipaikka on veitsen terällä.

7. Venäjä: Alex Sparrow – Get you
Venäjä sai biisin supertuottaja RedOnen alimmasta pöytälaatikosta, mutta menee finaaliin ihan siksi kun on Venäjä. Ei silti, eihän diskohömpötys lainkaan paha ole - vähän tusina vaan. Ja onhan pojalla lahjoja.

8. Sveitsi: Anna Rossinelli – In love for a while
Sveitsi taitaa olla musta hevonen ainakin minun tilastoissani. Itse en välitä lainkaan, mutta ympäristöä kuunnellessani olen alkanut uskoa jopa finaalipaikkaan? Onhan tämä nyt silti konstailematon, harmiton, iloinen ja letkeä. Kai ne paljonpuhutut tavikset sitten tykkää tämmösestä? Voittihan Lenakin viime vuonnakin koko kisan.

9. Georgia: Eldrine – One more day
Juu ei. Onpas raskassoutuista mukagrungea ja vielä vähän amatöörimäisesti ja lapsellisesti toteutettuna. Kyllähän tällainenkin musiikki menettelisi jos tehtäisiin hyvin ja uskottavasti. Nyt tyttö on avannut karaokebaarissa työpäivän jälkeen jakkupukunsa takin kaksi alinta nappia ja olevinaan niin rock. Ei jatkoon!

10. Suomi: Paradise Oskar – Da da dam
Suomella on hyvät asemat, etten paremmin sanoisi. Yhdeksän melko tyhjänpäiväisen enemmän tai vähemmän nopeatempoisen kappaleen jälkeen tulee meidän simppeli balladimme. Itse en tästä niin välitä, mutta aika moni muu välittää! Ja jos Oskarimme pystyy vetämään kappaleensa Dorffin lavalla yhtä rennosti, kuin on tähänkin asti joka paikassa vetänyt, niin hämmästelen jos Suomi ei mene finaaliin.

11. Malta: Glen Vella – One life
No tässä on ehkä näiden euroviisujen turhin kappale? Millainen paikka maailma olisi ilman tätä biisiä? No ihan samanlainen kuin tähänkin asti. Malta-parka on viime vuosina ollut vähän hakoteillä. Täydet sympatiat kovasta yrittämisestä, mutta hyvästä sävelmästä voisi olla ensi vuonna apua.

12. San Marino: Senit – Stand by
Ja näiden kisojen karismattomin artisti on... tadaa: Senit from San Marino. Herranpieksut miten harmaaksi voi varpunen värjäytyä. No nähtäväksi jää puhkeaako Senit kukkaan isolla estradilla. Onhan hänellä kuulemma kokemusta? Biisistäkään en muista yhtään mitään.

13. Kroatia: Daria Kinzer – Celebrate
Voiko viisu enää tämän tusinaisemmaksi mennä? No onneksi ei voi, sillä diskoviisupurkkapopin kannattajana olen onnellinen, että tällaisiakin ralleja on mukana. Kovin katu-uskottava diskojen ylipapitar tämä Daria ei ole, mutta saapahan ainakin hyväntahtoisen ja vähän säälivän hymyn kuuntelijan huulille. Finaalipaikat eivät ole tässä semissä kovin tiukoilla, joten kaikki on mahdollista myös Kroatian kohdalla.

14. Islanti: Sigurjon's Friends – Coming home
Tämä painii mielestäni samassa sarjassa Sveitsin kanssa. Meniskö nyt sitten finaaliin, kun esiintyykin täällä loppupäässä ja jos eri maiden selostajat muistavat mainita kappaleeseen liittyvän surullisen kuolintapauksenkin vielä? Itse en suuremmin välitä.

15. Unkari: Kati Wolf – What about my dreams
Tulen hämmästymään suuresti, jos tämä hieno tulkitsija ei porskuta finaaliin! Mutta eihän Eurovision laulukilpailut mikään oikeudenmukaisuuden kehto ole aikaisemminkaan ollut. Myönnetään, että itse biisi ei maailmoja mullista, mutta toteutus on niin hieno että tässä on minusta aineksia vaikka radiohitiksi. Toivottavasti fanit ympäri Eurooppaa eivät ole suudelleet tätä kuoliaaksi.

16. Portugali: Homens da Luta – A luta é alegria
Voi herranjestas sentään! Portugalin vasemmisto-Village People on kuin aikakonematkaajat 1970-luvulta! "Young man, go east!" Itse kappalekin on ihan kauhea renkutus ja eiköhän nämä vallankumoukset neilikoilla tai ilman hoideta nykyään paljon sivistyneemmin. Ainakin Suomessa ne tapahtuvat demokraattisesti kansanvaalilla. Ei finaaliin!

17. Liettua: Evelina Sašenko – C'est ma vie
Ihan ammattitaitoinen sovitus ja esitys. Vielä kun olisi sävelmä, niin kaikki olisi hyvin. Harvoin on viisuissa kuultu näin unohdettavaa kappaletta ja viehkeä nuori solistikin on stailattu kovin tätimäiseksi.

18. Azerbaidžan: Ell & Nikki – Running scared
Azerit porskuvat esiintyjälistan häntäpäästä finaaliin jälleen ruotsalaisvoimin. Ja onhan tässä kappaleessa kaikki hittiainekset kasassa ja kivoja kasari-echojakin. Esittäjäpari ei ole kovin uskottava, mutta eivätkös nuo puumanaiset ole nykyään muodissa? Vai onko tarkoitus tehostaa kappaleen sanomaa, että "juostaan peloissaan"?

19. Kreikka: Loukas Giorkas feat. Stereo Mike – Watch my dance
Mitä ihmettä Kreikasta oikein tulee? Ihan kuin varmistelisivat etteivät talouskriisinsä keskellä vain joudu kisaisänniksi? No huono tsägä, kun saivat viimeisen esiintymispaikan ja kun ovat kreikkalaisia, niin joutuvat ainakin finaaliin. Biisissä on yhdistelty "kansanmusiikkia" ja "räppiä", joka on rakennettu eräänlaiseksi kilpalaulannaksi, jonka kansanmusa sitten voittaa. Jotain propagandaako?

Finaaliveikkaus ennakkoasetelmien perusteella:

Norja (?)
Armenia
Turkki
Venäjä
Suomi
Kroatia (?)
Islanti
Unkari
Azerbaidzan
Kreikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti