sunnuntai 12. toukokuuta 2013

ESC 2013: 1. SemifinaaliveikkausKotisohvalla on mukava seurata euroviisuviikon etenemistä. Saa paljon paremman kuvan harjoituksista ja siitä, miten kappaleisiin suhtaudutaan pääkallopaikan juhlahumun ulkopuolella. Tovin mietittyäni tulin huomenna tiistaina 14.5.2013 kilpailtavasta ensimmäisestä semifinaalista tämänkaltaiseen lopputulokseen:

1. Itävalta: Natalia Kelly – “Shine”


Itävallalla ei ole mitään ihmeellistä tarjottavanaan. Ihan mukiinmenevä pop-biisi, mutta en näe kenelläkään mitään syytä äänestää juuri tätä laulua ja kun noita ystäviäkään ei Itävallalla liikaa ole. Jäänee kisan avausraitana muiden jalkoihin, mutta tuskin kuitenkaan jumboksikaan. Kilpailu on heikkotasoinen, joten saattaa yllättää pinnistämällä finaaliin sijoilta 9 tai 10 tai sitten täpärästi finaalin ulkopuolelle.

2. Viro: Birgit Õigemeel – “Et uus saaks alguse”

Viron pikkusievälle balladille voi hyvinkin käydä, kuten Itävallalle. Mutta koska tunkua finaaliin ei ole, voi finaalipaikka olla teoreettisesti mahdollinen. Miksikään feminiini-Kuulaksi tästä ei kuitenkaan missään nimessä ole.

3. Slovenia: Hannah – “Straight into love”

Slovenia ei ole vakuuttanut Malmössä paikan päällä juhlivia fanitoimittajia, mutta uskon vakaasti modernien tanssirytmien vetoavan tavallisiin tv-katsojiin ympäri Eurooppaa. Konstailematon esitys vain tukee yksinkertaista melodiaa ja jos esitys menee nappiin, pidän finaalipaikkaa melko todennäköisenä balladimassan joukossa. Finaalissa sen sijaan en enää usko korkeaan sijoitukseen, oli esitys tai esiintymispaikka miten hyvä tahansa.

4. Kroatia: Klapa s Mora – “Mižerja”

Kroatialle käy varmaan niin sanotusti ”Kroatiat” ja finaalipaikka jää haaveeksi. Kokonaisuus on auttamattoman vanhanaikainen.

5. Tanska: Emmelie de Forest – “Only teardrops“

“Ennakkosuosikki”-Tanskan ennakkosuosikin aseman perustelut eivät ole menneet allekirjoittaneen jakeluun koko keväänä. Pysynkin siis edelleen kannassani, että mikään pisterohmu Tanska ei ole, vaikka finaaliin meneekin – niin kuin Tanska nyt vaan aina menee. ”Shakira goes Ireland” jutussa ei ole minusta päätä eikä häntää ja luonnonlapseksikaan ei ryhdytä – sellaiseksi synnytään.

6. Venäjä: Dina Garipova – “What if”

Ja niinhän se Venäjäkin menee aina finaaliin, tällä kertaa voisi todeta, että ikävä kyllä. Biisi ja sen teennäinen sanoma ovat aivan kammottavaa kuraa, mutta mitäpä sitä sen enempiä analysoimaan, kun se tulee Venäjältä.

7. Ukraina: Zlata Ognevich – “Gravity”

Eikä ole finaalipaikka jäänyt haaveeksi koskaan myöskään Ukrainalta. Ja tänä(kin) vuonna se on ihan ansaittua. Zlata vetää komeasti festivaaliballadinsa ja uskon jopa semifinaalivoittoon tai ainakin top-3-sijoitukseen.

8. Alankomaat: Anouk – “Birds”

Anoukista on puhuttu suurena tähtenä, mitä hän ei Euroopankaan mittakaavassa suinkaan ole. Pitkän linjan kokenut paikallinen ammattilainen kylläkin. Uskon vakaasti tämän koruttoman esityksen voimaan Ukrainan jättiläisen ja Montenegron avaruusmiesten välissä. Musiikki puhukoot puolestaan ja viekööt Alankomaat finaaliin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2004.

9. Montenegro: Who See – “Igranka”

Montenegrosta parina viime vuotena tullut euroviisujen rasavili ja sama linja tuntuu jatkuvan. Kaksi kuukävelijän pukua ja lattiasta tupsahtava daami eivät kuitenkaan riitä. Uskoni tähän sekametelisoppaan on nolla ja oletan Montenegron finaalipaikattomuuden jatkuvan tänäkin vuonna.

10. Liettua: Andrius Pojavis – “Something”

Hankala tehdä finaaliveikkausta, kun en oikein usko kenenkään finaalipaikkaan. Kymmenen laulua sinne kuitenkin menee, joten heitetään tikkaa Liettuan rinkiin. Josko Coldplay/The Killers fibat veisivätkin Liettuan kahden edellisvuoden tavoin finaaliin.

11. Valko-Venäjä: Alyona Lanskaya – “Solayoh”

Valko-Venäjä on hassunhauska ja harmiton vanhan ajan tanssiviisu, mutta voipi olla että se on liiankin hassunhauska, liiankin harmiton ja liiankin vanhanaikainen. Valkkareilla kun ei ole myöskään tapana sinne finaaliin itsestäänselvyytenä porhaltaa, niin saattaapi olla että haaveeksi jää tälläkin kertaa tai sitten saattaapi olla että ei jää.

12. Moldova: Aliona Moon – “O mie”

Moldova kuulostaa ja etenkin näyttää sen verran komialta, että pidän finaalipaikkaa harjoitusten myötä jopa erittäin todennäköisenä, vaikka en Moldovan karsinnan jälkeen tätä mieltä ollutkaan.

13. Irlanti: Ryan Dolan – “Only love survives”

Irlantikin erottuu edukseen vauhdikkaammalla numerollaan, joten eiköhän Ryan finaaliin etene Jedwardin viitoittamalla tiellä.

14. Kypros: Despina Olympiou – “An me thimase”

Kypros on vaikea veikattava. Despina on upea ja kappalekin kuulostaa viisuyhteydestä irrotettuna harmoniselta balladilta, mutta tällaisessa festivaalissa vaarana on jalkoihin jääminen. Mutta jospa tämä erottuisi täällä loppupäässä ammattitaitoisuudessaan?

15. Belgia: Roberto Bellarosa – “Love Kills”

Belgian biisi on vain auttamatta tylsä ja esittäjä karismaton. Belgia ei ole myöskään euroviisuissa koskaan saanut mitään ilmaiseksi. Ei jatkoon.

16. Serbia: Moje 3 – “Ljubav je svuda”

Serbia on niin ikään hankala veikattava. Melkein miltä tahansa muulta esiintymispaikalta voisi finaalipaikka olla tiukassa, mutta voihan olla että täältä viimeiseltä paikalta Serbian mojet jäävät mieliin ja saavat sedät tarttumaan luureihinsa. Mistään semifinaalivoitoista on kuitenkaan turha haaveilla eikä korkeista sijoituksista finaalissa.

1. Semifinaalin lopputulokset:

1 Ukraina

2 Alankomaat

3 Moldova

4 Irlanti

5 Venäjä

6 Tanska

7 Kypros

8 Slovenia

9 Liettua

10 Viro

11 Itävalta

12 Serbia

13 Kroatia

14 Belgia

15 Valko-Venäjä

16 Montenegro

1 kommentti:

  1. Mulla meni ekaa kertaa ikinä tiistain semifinaalissa kaikki 10 veikkausta finaaliin pääsijöistä oikein. Torstaita odotellessa, katsotaan kuinka monta veikkausta silloin tärppää. :)

    VastaaPoista