tiistai 14. toukokuuta 2013

ESC 2013: 2. SemifinaaliveikkausEnsimmäisen semifinaalin veikkauksessani osui kahdeksan arvausta kymmenestä kohdalleen. Ukraina, Alankomaat, Moldova, Irlanti, Venäjä ja Tanska olivat helppoja, ja ne varmasti jokainen vähänkin viisuja seuraava osasi arvuutella finaaliin. Ukraina, Venäjä ja Tanska menevät sinne aina ja lopuilla oli tänä vuonna yksinkertaisesti riittävän hyvät esitykset. Liettuan ja Viron veikkasin finalisteiksi vähän riskillä, mutta Slovenian ja Kyproksen kohdalla pidin liian itsepintaisesti kiinni omista ajatuksistani. Ajattelin kappaleiden olevan tämän päivän musiikkia, jolla olisi käyttöä myös euroviisujen ulkopuolella.

Loppujen lopuksi Liettua ansaitsi finaalipaikkansa muutenkin, kuin Liettuasta ympäri Eurooppaa siivoushommiin muuttaneiden maanmiestensä äänillä. Kappale oli kisan ainoa normaali pop-rock-biisi ja esittäjä illan sympaattisin, hauskannäköisin ja aidoin miespuolinen solisti. Viron Birgitta olikin sitten kisojen aidoin naispuolinen solisti ja kisaa kyllä ensimmäisen erän parhaan laulajattaren tittelistä Ukrainan Zlatan kanssa. Lopun revittelyt olivat lähes veretseisauttavia.

Slovenian ja Kyproksen sijaan finaaliin ponnistivat Valko-Venäjä ja Belgia, joiden uskoin olevan semifinaalin pahnanpohjimmaisia. Belgian surkea live-esitys vain vahvisti uskomustani ennen tulosten julkistamista, mutta toisin kävi. Onnea siis myös Suomelle ja Jukka Immoselle! Valko-Venäjän vanhanaikainen humppa on toki makuuni, mutta en missään nimessä ajatellut sitä finaaliin. Mutta nyt katseet kohti huomista toista semifinaalia.


1. Latvia: PeR – “Here we go“

Latvian tyhjänpäiväinen renkutus toimii sanoituksensa puolesta ihan kivana aloitusbiisinä, mutta siihen se jääkin. Poitsujen kotikutoinen karisma ei glitterunivormuista huolimatta kannattele kovin pitkälle, kun kappaleessa ei ole muuta kuin räminää. Latvia ei muutenkaan ole finaalipaikoilla juhlinut, joten miksi tälläkään?

2. San Marino: Valentina Monetta – “Crisalide (Vola)”

San Marinoa käy vähän sääliksikin. Kappalehan on jopa juhlava ja etenkin viisufanien taiteellisempaan haarakonttoriin se tuntuu uppoavan kuin kuuma veitsi voihin. Jotenkin en vain jaksa uskoa että suuri yleisö tästä innostuisi? Tämä on sitä surullisenkuuluisaa musiikkia, jota ei olisi olemassa ilman Eurovision laulukilpailuja. Toinen semifinaali on myös tasoltaan ensimmäistä huomattavasti kovempi, joten finaalipaikka ei tule itsestäänselvyytenä kuin Kreikalle.

3. Makedonia: Vlatko Lozanoski & Esma Redžepova – “Pred da se razdeni”

Makedonialla on viime vuosina ollut myös hankaluuksia finaaliinpääsyn suhteen, vaikka viime vuonna he sinne etenivätkin pitkästä aikaa. En näe Makedoniaa finaalissa tänäkään vuonna tällä sekametelisopalla, etenkään kun täällä ei ole riittävästi ystäviä äänestelemässä. Huvittuneisuutta katsojissa tämä epäsuhtainen duettopari tulee kyllä aiheuttamaan ja sitä kautta jää katsojien mieliin.

4. Azerbaidžan: Farid Mammadov – “Hold me”

No ehkä Kreikan lisäksi varmana finalistina voidaan pitää myös Azerbaidzania? Vaikka siksi, että Azerbaidzan on aina finaalissa ja itse asiassa siellä finaalissakin aina top-tenissä. En näe sille mitään estettä tälläkään kertaa näin laadukkaalla tuotteella. Kunhan nyt ei vain voittaisi koko kilpailua.

5. Suomi: Krista Siegfrids – “Marry me“

Suomikin on varmasti finaalissa. Kristan ympärillä käy kiva Lordimainen pöhinä ja paketti on kasassa. Kappaleemme erottuu iloisuudessaan ja vaikka Suomi ei koskaan ole automaattisesti finaalissa, me emme myöskään koskaan ole automaattisesti ulkona! Suomesta kuitenkin pidetään ja meillä ei ole ainakaan vihamiehiä.

6. Malta : Gianluca Bezzina – “Tomorrow”

Maltakin on viimevuotiseen tapaan finaalissa sympaattisen harmittomalla hassuttelullaan. Kappale on kuitenkin onneksi riittävän erilainen, kuin juuri hetkeä ennen esiintyneen Suomen iloittelu – niin en näe heidän syövän ääniä toisiltaan. Malta tuntuu löytäneen "menestysreseptin", kun ovat heittäneet euroviisumuottiin räätälöidyt diskopopit ja balladit roskikseen.

7. Bulgaria: Elitsa & Stoyan – “Samo shampioni”

Elitsa ja Stoyan ovat tuoneet Bulgarialle heidän ainoan finaalipaikkansa Helsingin kisoissa vuonna 2007 ja ehkä siksi heidät kutsuttiin hätiin nostamaan kotimaansa suosta. Tämä konsepti on kuitenkin jo kokeiltu ja euroviisuissa uusi konsti on usein parempi kuin pussillinen vanhoja, joten luulen että paikka finaalissa on työn ja tuskan takana.

8. Islanti: Eyþór Ingi Gunnlaugsson – “Ég á líf”

Voi voi sentään. Töitä saa Islannin partasuukin tehdä hartiavoimin, jotta finaaliin etenisi. Sen hänelle kyllä soisin, mutta riittääkö äidinkielellä esitetty koruton äijäballadi siihen? Toivotaan. Viime vuosinahan Islanti on nähty finaalissa kohtalaisen usein, mutta helposti tie ei ole auennut.

9. Kreikka: Koza Mostra feat. Agathonas – “Alcohol is free”

Kreikka puolestaan on nähty finaalissa joka vuosi, ja niinhän tuo nähdään tänäkin vuonna. Etenkin kun kappale on varsin mallikelpoista ja rempseää Balkan-viisuiloittelua. Kreikkakin on nähkääs myös Balkanin maa.

10. Israel: Moran Mazor – “Rak bishvilo”

Israel ei sitten olekaan mikään finaaliautomaatti ja sinne päästessäänkin se on aika usein tehnyt sen rimaa hipoen. Kyllähän täti laulaa kivasti, mutta jotenkin draamapaukuksi sävelletty biisi vähän kolisee tyhjyyttään.

11. Armenia: Gor Sujyan – “Lonely Planet”

Armenia lähtee kisaamaan ihan tyystin toisenlaisin eväin, kuin mihin on heiltä on totuttu. Viime vuonnahan he pitivät taukoa, kun kisat järjesti heidän verivihollisensa Azerbaidzan, mutta nyt ollaan taas mukana. Jos rokkidiggarit ja Black Sabbath fanit ovat linjoilla, saattaa ovi finaaliinkin aueta. Eihän se Armenialle mikään ihme olisi.

12. Unkari: ByeAlex – “Kedvesem”

Henkilökohtaiseen makuuni Unkarin jankutus on vuotensa ärsyttävimmästä päästä, mutta kenties tämä tenhoaa jonkin sortin hipstereihin, jotka ymmärtävät huumorin esiintyjien totisten ilmeiden takaa? Jos finaaliin mennään, tapahtuu se rimaa hipoen.

13. Norja: Margaret Berger – “I feed you my love”

Norjaa pidetään ennakkosuosikkina eikä suotta. Kappale onkin yksi vuoden omaperäisimmistä rypistyksistä. Se jää salakavalasti päähän jo ensimmäiseltä kuulemalta ja sisältää paljon iskeviä elementtejä. Varma finalisti.

14. Albania: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko – “Identitet”

Kilpaileeko Albania rokkiäänistä Armenian kanssa? Jos vain yksi rock-biisi menee finaaliin, se lienee sitten Albania. Itse en ymmärrä tästä mitään, mutta en ihmettelisi finaalipaikkaakaan.

15. Georgia: Sophie & Nodi – “Waterfall”

Ruotsalaiset ovat pedanneet Georgialle mukavan esiintymispaikan täältä loppupäästä, sillä onhan kappaleen säveltänyt heidän oma prinssi kultakutrinsa Thomas G:son ja taustakuorossakin veisaa euroviisutuottaja Christer Björkmanin miesystävä Martin Kagemark. Kokonaisuus onkin hyvin tasapainoinen ja erän laadukkaimpana balladina selvittänee tiensä finaaliin helposti.

16. Sveitsi: Takasa – “You and me”

Semifinaaliaikakausi ei ole kohdellut Sveitsiä silkkihansikkain. Vuonna 2005 virolainen Vanilla Ninja raivasi tiensä finaaliin Sveitsin edustajana ja menestyikin niin mukavasti, että Sveitsi pääsi suoraan finaaliin myös seuraavana vuonna. Seuraavan kerran semifinaalissa kävi tuuri vuonna 2011, mutta muuten on kohtalona ollut karsiutuminen. Ehkä tänä vuonna ollaan onnekkaampia. Sympatiapisteitä olen ainakin valmis antamaan.

17. Romania: Cezar – “It’s my life”

Romania vetää tänä vuonna kunnon viisuöverit. Lopputulos on jotain niin kamalaa, että uskallan veikata Romanialle heidän kunniakkaan viisuhistoriansa ensimmäistä finaalista karsiutumista. Korkealta ja kovaa kirkuvan laulun alla hölkkää heppoinen Casio-kikkelidisko ja Cezarin stailauskin on jostain Freddie Mercuryn ja The Rocky Horror Picture Show’n välimaastosta. Muutamia extroverttejä oopperadiskon hard core faneja lukuun ottamatta, en löydä Romanialle sopivaa kohderyhmää.

2. Semifinaalin lopputulokset:

1. Norja

2. Azerbaidzan

3. Suomi

4. Georgia

5. Kreikka

6. Malta

7. Albania

8. Armenia

9. Sveitsi

10. Unkari

11. Israel

12. Makedonia

13. Islanti

14. San Marino

15. Bulgaria

16. Latvia

17. Romania

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti