keskiviikko 20. toukokuuta 2015

ESC 2015 - 1. Semifinaalin jälkiviisastelut


Eilen veikkailin euroviisujen ensimmäisen semifinaalin jatkoonmenijöitä. En ole kovin hyvä veikkaamaan - onneksi en harrasta Lottoa. Euroviisujen lopputuloksen arvioiminen perustuu kuitenkin mielestäni suurelta osin veikkaamiseen ja arpomiseen. Vaikka kuinka yrittäisit olla puolueeton ja neutraali, aina jossain taka-alalla vaikuttaa myös muiden ihmisten sanomiset ja arviot sekä - ikävä kyllä - ne omatkin mieltymykset. Johonkin vain haluaa uskoa ja toiseen taas ei. Mutta sehän on myös euroviisujen suola ja olisiko järkeä tehdä jotain veikkauksia, jos veikkaisi samoja asioita kuin kaikki muutkin. Joskus onnistuu paremmin ja joskus menee metsään. Ehkä jossain päin Wieniä joku euroviisufani pääsee tänä aamuna toteamaan, että sai eilen veikattua oikein kaikki kymmenen jatkoonmenijää? Hatunnosto hänelle, mutta katsotaan miten arpaonni suosii huomenna. Itse veikkasin koko kuudentoista kilpailijan katraan jatkoonpääsymahdollisuuksia ja näinhän minulle kävi:

Moldova, veikkasin sijoille 6-10, lopputulos sijoilla 11-16 väärin
Armenia, veikkasin sijoille 11-16, lopputulos sijoilla 1-10 väärin
Belgia, veikkasin sijoille 1-5, lopputulos sijoilla 1-10 oikein
Alankomaat, veikkasin sijoille 6-10, lopputulos sijoilla 11-16 väärin
Suomi, veikkasin sijoille 11-16, lopputulos sijoilla 11-16 oikein
Kreikka, veikkasin sijoille 6-10, lopputulos sijoilla 1-10 oikein
Viro, veikkasin sijoille 1-5, lopputulos sijoilla 1-10 oikein
Makedonia, veikkasin sijoille 11-16, lopputulos sijoilla 11-16 oikein
Serbia, veikkasin sijoille 6-10, lopputulos sijoilla 1-10 oikein
Unkari, veikkasin sijoille 1-5, lopputulos sijoilla 1-10 oikein
Valko-Venäjä, veikkasin sijoille 11-16, lopputulos sijoilla 11-16 oikein
Venäjä, veikkasin sijoille 1-5, lopputulos sijoilla 1-10 oikein
Tanska, veikkasin sijoille 1-5, lopputulos sijoilla 11-16 väärin
Albania, veikkasin sijoille 11-16, lopputulos sijoilla 1-10 väärin
Romania, veikkasin sijoille 11-16, lopputulos sijoilla 1-10 väärin
Georgia, veikkasin sijoille 6-10, lopputulos sijoilla 1-10 oikein

Oikein meni siis 10/16. Ei ihan pääpottia napsahtanut siis. Mieleni ehti kyllä illalla jo muuttua, kun näin ne ihan oikeat suoran lähetyksen esitykset. Moldova-veikkaukselleni nauroin ääneen. Niille puritisteille, joiden mielestä euroviisuissa menestyy muoviset perseenkeikuttajat totean, että näillä kumiin verhotuilla pakaroilla ei ainakaan tänä vuonna ollut ottia. Armenian jatkopaikka ihmetetytti myös esityksen jälkeen, mutta kenties esityksessä oli sitä tuomaristojen peräänkuuluttamaa musiikillista korkeatasoisuutta? Belgian, Kreikan, Viron, Unkarin ja Venäjän jatkopaikat oli helppo veikata ja niiden takana oli myös helppo nyökytellä päätään myötämielisesti esitysten jälkeenkin. Sen sijaan Alankomaiden paketti ei pysynyt tv-ruudussa kasassa ja harmitti, että veikkasin sille finaalipaikkaa. Makedonia ja Valko-Venäjä olivat puolestaan osastolla, joiden putoaminen oli helppo päätellä. Harmaa alue sen sijaan yllätti tämän veikkaajan. Serbian homohumppa yllätti positiivisesti finaalipaikallaan, vaikka pidin veikkaustani pienoisena riskinä. Tanskan kohdalla taas harmitti, etten kuunnellut sydämeni ääntä. Tällaisten kappaleiden, joita inhoaa, veikkaaminen on aina hankalaa. Tietenkin toivoo putoamista, mutta sitten kuuntelee mitä sanovat, ja ajattelee vain olevansa väärässä vaikka onkin ollut oikeassa. Iloinen yllätys, että veikkasin väärin ja Tanska on ulkona. Kolme viimeistä esitystä olivat ne hankalimmat veikattavat ja kaksi kolmesta menikin väärin. Albania esiintyi suorassa lähetyksessä huomattavasti rennommin, kuin eilisessä kenraalissa. Romaniahan oli mulla muutenkin kiikun kaakun ja se ylsi kuin ylsikin finaaliin. Georgian reisisaapassoturin jatkoonpääsyn arvasin oikein.

Onneksi kuuntelin sydäntäni ja päätäni edes Suomen lopputulosta veikatessani. Jossain vaiheessa olin kallistumassa mediapelin pauloihin ja melkein pyörtämässä päätöstäni. Nyt arvaajan on helppo hymyillä ja todeta, että Suomen kansa joutui Yleisradion vedättämäksi. YLE:n markkinointikoneisto uskotteli euroviisuihin perehtymättömälle kansalle, että Pertti Kurikan nimipäivien esityksellä erotutaan. Tokihan he huomiota saivatkin ja varmasti tietyllä tapaa paljon positiivistakin. Ehkä se aate suvaitsevaisuudesta meni läpi edes pienelle osalle Eurooppaa, mikä on tietenkin positiivista. Bändissä ei missään vaiheessa ole mitään vikaa. Päinvastoin kundit edustivat Suomea hienosti ja hoitivat oman tonttinsa mallikkaasti. Suomen kansa on tänä vuonna myös suvaitsevainen. Ensin he valitsivat Kurikat meitä edustamaan ja vaikka torilla ei tavatakaan, ei yhtyettä hennota lytätä. Jotain positiivistakin siis, ettei artistin niskaan kaadeta koko paskasankoa. Mielenkiintoista on muuten nähdä sitten tulevana viikonloppuna sekin, että miten äänet ovat tuomareiden ja äänestäjien kesken jakautuneet ja miten täpärällä Kurikoiden finaalipaikka oikeasti oli. Oltaisiinko finaaliin menty pelkillä puhelinäänillä? Toivottavasti YLE edes otti tästä kokeilusta opikseen. Aatteet eivät ole euroviisuvaatteet. Ensi vuonna reilusti biisi edellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti