tiistai 19. toukokuuta 2015

ESC 2015 - Ensimmäinen semifinaaliveikkaus


Tänään koittaa se totuuden hetki ja selviää onko Eurooppa (ja Australia) suvaitsevainen maanosa. Kehitysvammaisista muodostettu Pertti Kurikan nimipäivät yhtye nousee Itävallassa Wiener Stadthallen näyttävälle esiintymislavalle edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailujen ensimmäisessä semifinaalissa. Kävin eilen seuraamassa paikan päällä hallissa toisen kenraaliharjoituksen, joka on käytännössä sama show joka nähdään tänään suorana lähetyksenä televisiossa 45:ssä maassa. Vain lopputulokset saattavat erota tänään nähtävistä, sillä eiliset kymmenen jatkoonpääsijää arvottiin. Hallissa olijoiden lisäksi show'n näkivät myös kilpailijamaissa istuvat asiantuntijatuomaristot, jotka antoivat eilisten esitysten perusteella omat pisteensä. Ne pisteet ynnätään tänään suoran tv-lähetyksen perusteella äänensä antavien puhelinäänestäjien pisteisiin.

Kilpailun puitteet olivat tietenkin näyttävät. Hienointa oli hallin katossa roikkuvat valorivistöt, jotka mukailivat tämänvuotisen Building bridges logon mutkittelevaa valojanaa ja liikkuivat eri asentoihin. Iso artistilämpiö eli greenroom oli rakennettu hallin takaosaan ja se oli yhdistetty esiintymislavaan koko hallia halkovalla kävelysillalla. Välillä seisomakatsomon yleisö pääsi sillalle bailaamaan ja välillä silta tyhjennettiin muuhun käyttöön. Hieno, teemanmukainen idea. Show'n alkunumero oli vaikuttava, mutta en halua spoilata sitä vielä enempää. Nauttikaa siitä illalla televisiosta, kuten itsekin aion tehdä. Jäin vain hämmästelemään, että jos semifinaalin aloitus on näin komea, niin mitä itävaltalaiset ovatkaan keksineet finaaliin. Pelkästään naisista koostuva juontajakolmikko vaikutti sopivan rennolta, mutta ei mitenkään ikimuistoisen hauskalta. Edellinen voittaja Conchita Wurst toimi green roomin emäntänä ja oli hänkin melko näkyvästi läsnä koko illan ajan.

Artistit esittelevät postikortit olivat hyväntuulisen hauskoja ja itse kilpailijatkin olivat niissä mukana. Jos annoin itseni ymmärtää oikein, postikorttien taustamusiikkina soi itävaltalaisten klassikkosäveltäjien teokset. Ennen postikorttia vilautettiin lavalle pääsyä odottelevia, jännittyneitä artisteja. Mutta sitten illan kilpailijoiden esityksiin...

1. Moldova: Eduard Romanyuta - I want your love
Show potkaistiin käyntiin aika perinteikkäästi. Moldovan edustussävelmä on tavallaan sellainen jonka monet mieltävät "perinteiseksi euroviisuksi" eli discokappale ja vähäpukeisia tanssijoita. Perinteiseen rakkauslaulu-discoiluun on päälleliimattu tämä poliisiteema, joka alkoi vauhdikkaasta takaa-ajo-esikatseluvideosta ja on jatkunut täällä paikan päällä koppalakkeihin pukeutuneissa naikkosissa. Moldovaan on suhtauduttu myös aika ristiriitaisesti, toiset pitävät sitä kliseisenä ja toiset taas kaipaavat kisaan myös tällaisia perinteitä. Itse kuulun jälkimmäiseen koulukuntaan ja minusta huolellisesti koreografioitu esitys toimi hyvin. Uskon että Moldova etenee finaaliin rimaa hipoen, liimalettisestä laulusolistista huolimatta, joka onkin kokonaisuuden heikoin lenkki. Ehkä mikroshortseihin sonnustautuneet naiskonstaapelit pelastavat tilanteen.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10

2. Armenia: Genealogy - Face the shadow
Armeniaa edustaa kuusi itsenäisesti uraa luonutta laulusolistia, joista on koostettu tämä yhtye tänne euroviisuihin. Minua ei moinen kilpailulaulanta kiihota ja esityskään ei ollut kiinnostava. Kuusikko seisoskeli lavalla pitkissä koltuissaan. Armenia ei myöskään ole mikään pomminvarma automaattifinalisti, joten tänä vuonna veikkaan karsiutumista.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-16

3. Belgia: Loic Nottet - Rhythm inside
Belgian ärsyttävän tarttuva rämpätys erottuu kyllä joukosta ja on jo kerännyt aika paljon fanikuntaakin. Vaikka itse en löydäkään tästä itseäni kiinnostavia aineksia, ymmärrän toki että muut löytävät. Esityskin on persoonallinen valkoista hehkuvassa värimaailmassaan ja huolellisesti koreografioitu.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5

4. Alankomaat: Trijntje Oosterhuis - Walk along
Yksi iso kysymysmerkki tämä Hollanti. Esittäjä on pitkän linjan ammattilainen ja kuvaus on toteutettu todella persoonallisesti - kokonaisuudessaan yhdellä kamera-ajolla pelottavasta silmälähikuvasta lopun zoomauksiin. Mutta riittääkö kappale saamaan puhelinäänestäjät tarttumaan älylaitteisiinsa? Tuomaristot ehkä arvostanevat Trijntjen ammattitaitoa? No tässä semifinaalissa karsiutuu vain kuusi esitystä, joten ehkä Alankomaat mahtuu finaaliin?
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10

5. Suomi: Pertti Kurikan nimipäivät - Aina mun pitää
Ensin positiiviset asiat. Kurikoiden postikortti oli illan sympaattisimpia. Esityksen jälkeen Kurikat saivat raikuvat aplodit. Sitten negatiiviset. Kaikki näiden välissä tapahtunut ei vakuuttanut. Esitys vaikutti sekavalta ja meluisalta, joka vain korostui sotkuisessa kuvauksessa kadottaen biisin viimeisetkin melodianrippeet. Ymmärrän kyllä, että tarkoitus oli korostaa punk-henkeä, mutta uskon vaikutukset ovat enemmän luotaantyöntävät. Laulusolisti Kari Aalto hoiti kyllä oman tonttinsa mallikkaasti, mutta muiden ilmainstrumentointi taustanauhan tahdissa tuo korkeintaan niitä ennustettuja säälipisteitä. Olen edelleen sitä mieltä, että sympaattinen taustatarina ei riitä euroviisumenestykseen, jos kappale on melusaastetta. Uskon suvaitsevaisuuskuplan puhkeavan tänä iltana. Eikä pidä unohtaa, että puolet pisteistä tulee asiantuntijaraadeilta, jotka on ohjeistettu äänestämään musiikillisesti korkeatasoisia esityksiä. On tietenkin riski veikata tässä tilanteessa tällaista, mutta riskejä on otettava ja ei olisi mitään mieltä ennustaa tulevaa kaikkien muiden kanssa samankaltaiseksi. Illalla nähdään olenko suuri euroviisuoraakkeli vai mistään mitään tietämätön ja kaiken kukkuraksi suvaitsematon moukka. Älkää siis pettykö, jos Suomi putoaa.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-16

6. Kreikka: Maria Elena Kyriakou - One last breath
Kreikka yllätti euroviisufanit valitsemalla pitkästä aikaa balladin bilebiisin sijaan. Taviskatsojat silti tuskin ovat ällikällä lyötyjä tämän melko perinteisen rakkauslaulun edessä. Kaunis Maria Elena esiintyy kuitenkin vakuuttavasti, joten ennustan finaalipaikkaa. Muutenhan kävisi niin, että Kreikka karsiutuisi ensimmäisen kerran euroviisufinaalista semifinaaliaikakaudella. Finaalissa jäänee parempien balladien jalkoihin.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10

7. Viro: Elina Born & Stig Rästa - Goodbye to yesterday
Viro kantaa raskasta ennakkosuosikin viittaa, mutta on suoriutunut tehtävästään erinomaisesti ilman ulkomusiikillisia härpäkkeitä. Esittäjät ovat lahjakkaita ja Elina varsin viehkeä ilmestys. Kappale erottuu persoonallisuudellaan edukseen. Heittämällä finaaliin ja sielläkin varmasti sijoittuu, jos nyt ei kuitenkaan ihan voita koko kisaa.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5

8. Makedonia: Daniel Kajmakoski - Autumn leaves
Tässä on kyllä yhden sortin tuutulaulu, jossa en näe mitään menestyspotentiaalia. Jos sellaiseksi ei nyt lasketa hauskaa esikatseluvideota (jota kukaan ei muista). Oudot taustakeikkujat vain heikentävät menestysmahdollisuuksia. Eikä solistikaan ole liialla karismalla siunattu, vaikka kiva kaveri onkin. Makedonia on onneksi tottunut karsiutumaan viisufinaalista.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-1

9. Serbia: Bojana Stamenov - Beauty never lies
Serbian vanttera discoqueen tasapainoilee siinä rajamailla onko tämä jo liian camppia Euroopalle. Viisufanithan taputtavat karvaisia käsiään viimeistään biisin loppupuolella, kun kertosäe saa alleen tanakan discokompin ja taustajoukot riisuvat kaapunsa paljastaen niiden alta bilevaatteet. Monet veikkaavat tästä sitä surullisenkuuluisaa "floppaavaa fanisuosikkia", mutta miksei Bojanakin voisi saada niitä sympatiapisteitä. Onhan Euroopassa varmasti yhtä paljon ylipainoisia kuin on kehitysvammaisiakin. Lisäksi kaiken glitterin, campin ja xxl-kokoisen hopeamekon alla on kuitenkin yksi kisan taitavimmista laulajattarista ja oikeasti ihan tarttuva sävelmä.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10

10. Unkari: Boggie - Wars for nothing
Unkarin rauhanlaulu on makuuni kovin tylsä, mutta jotenkin on sellainen kutina että tässä on kisan musta hevonen. Kappale jota fanit eivät ole noteeranneet millään tavoin, mutta joka vetoaa tavalliseen kansaan.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5

11. Valko-Venäjä: Uzari & Maimuna - Time
Nyt harmittaa, kun Valko-Venäjän mainiona pitämäni kappale näytti ja kuulosti lavalla niin tylsältä. Kaiken kukkuraksi kun olen aiemminkin ollut mielenpiteineni melko yksin, en nyt äkkiseltään keksi syitä miksi joku alkaisi tykkäämään tästä tämän esityksen perusteella.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-16

12. Venäjä: Polina Gagarina - A million voices
Venäjän Polina todella räjäytti pankin. Ainakin minun pankkini. Miten noin sirosta naisesta voi lähteä tuollainen ääni? Melkein nousin osoittamaan suosiotani seisten. Uskon vakaasti semifinaalivoittoon. Äänestämässäkin kun on monia Venäjälle suotuisia maita. Nyt voitte unohtaa Putinin politiikan ja keskittyä palvomaan Polinaa.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5

13. Tanska: Anti Social Media - The way you are
Tanska taitaa olla oman "viisupuntarini" jumbona typeränä stereotyyppisenä Beatles-pastissina (jota Beatles-fanien luulisi pitävän loukkauksena), jonka esittää amerikkalaisista teinileffoista tuttujen koulukiusaajien näköiset tyypit. Mutta tämä blogikirjoitushan ei kerro minun henkilökohtaisista suosikeistani, vaan siitä että yritän veikata jatkoonmenijöitä. Ja kyllähän finaaliin joka vuosi kuuluu yksi tällainen renkutus, joka yleensä tulee vielä Tanskasta. Finaaliin siis mennään kirkkaasti, mutta veikkaan siellä sijoituksen romahtavan jonnekin kahdenkympin jälkeiseen maailmaan.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 1-5

14. Albania: Elhaida Dani - I'm alive
Albaniasta ei paljon ole lapsille kerrottavaa. Sinänsä ihan taitava solisti Elhaidakin näytti jotenkin pliisulta päätämyötäilevässä kampauksessaan. Keskityin lähinnä ihastelemaan taustaprojisointeja, jotka toki muissakin esityksissä ovat ihan yhtä hienoja.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-16

15. Romania: Voltaj - De la capat (All over again)
Romanian bändi esiintyy ihan ammattitaitoisen rennosti ja sympaattisesti, mutta puoliksi englanniksi laulettu biisinsä ei ehkä vain riitä. Tai voi olla että riittääkin, mutta nyt veikkaan täpärää karsiutumista.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 11-16

16. Georgia: Nina Sublatti - Warrior 
Georgian naissoturin "pane mua"-saappaat ja kimmeltävät mikroshortsit veivät osan mielenkiinnostani, mutta havaitsin kuitenkin hänen laulavan hyvin dramaattisen viisunsa. Jotenkin vain tuli tunne, että saattaa niukin naukin ponnistaa finaaliin tältä viimeiseltä esiintymispaikalta. Georgia tai Romania, se jää nähtäväksi.
Sijoitusveikkaus: Semifinaalin sijat 6-10

Yhteenveto:
1-5 Belgia, Viro, Venäjä, Tanska, Unkari
6-10 Moldova, Alankomaat, Kreikka, Serbia, Georgia
11-16 Suomi, Armenia, Makedonia, Albania, Valko-Venäjä, Romania

Esitysten jälkeen oli tietenkin luvassa kertaus, johon nykyään delegaatiot saavat itse valita sen kohdan joka katkelmassa kuullaan. Suomen kohdalla hämmästelin valintaa. Tai jos tarkoitus oli korostaa entisestään sitä, että Suomen kappale on rämisevää punkkia vailla melodianhäivääkään, niin sitten ymmärrän. Serbialta vastaavasti katkelmaan oli valittu se räjähtävin kohta, jossa kappale muuttuu pitkän balladialun jälkeen discoksi. Jäin miettimään, miksi kappaleessa on niin pitkä balladialku, jos halutaan korostaa sen olevan discobiisi. Varsinaista väliaikanumeroa ei show'ssa nähty, vain pari hassunhauskaa ennakkoon kuvattua filmiä. Toisessa erilaiset eläimet seikkailivat Wienissä ja toinen keskittyi "Australian viisuhistoriaan". Muutenkin Australia oli tiukasti läsnä juonnoissa: "Europe and AUSTRALIA start voting now" tai "Good night Europe and good morning AUSTRALIA". Jännittävää ja nautinnollista semifinaali-iltaa.

PS. Heilutin hallissa Suomen lippua, vaikka puinen lipunvarteni takavarikoitiinkin turvatarkastuksessa. 12 pistettä Pertille, Karille, Samille ja Tonille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti