maanantai 15. helmikuuta 2010

Oslo 2010: 1. semifinaali

Eurovision laulukilpailu 2010 - 1. Semifinaali 25.5.2010

Youtube-soittolista, jolla kaikki ensimmäisen semifinaalin kappaleet:
http://www.youtube.com/my_playlists?feature=mhw4

1. Moldova: SunStroke Project & Olia Tira - Run away
Moldovassa pidettiin mittava karsintaprojekti. 30 laulua valittiin kahteen semifinaaliin (27. ja 28. helmikuuta), joista molemmista kansa puhelinäänesti seitsemän 6.3.2010 pidettyyn finaaliin, jossa kuultiin siis 14 kappaletta. Moldovan kappalesadosta löytyi etenkin dancemusiikin ystäville lukuisia helmiä ja tasoa voi pitää yleisesti varsin mukavana. Dancepoljentoa kuullaan myös edustussävelmäksi valitussa "Run away"-kappaleessa. Veikkaan Moldovalle tänä balladivuonna finaalipaikkaa!

Moldovan karsinnan 2010 ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Moldova2010.html

2. Venäjä: Peter Nalitch & Band - Lost and forgotten
Viime vuoden isäntämaan Venäjän karsinta pidettiin 7.3.2010 ja voiton vei kahdenkymmenenviiden esityksen joukossa erikoisen lauluäänen omaava Peter Nalitch ja balladi "Lost and forgotten". Venäjän finaalipaikka lienee kuitenkin varma melkein millä kappaleella tahansa, vaikka tämä ei sitä ansaitsisi.

Venäjän karsinnan 2010 ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Russia2010.html

3. Viro: Malcolm Lincoln - Siren
Virossa järjestettiin pitkästä karsinta ihan yleisökonserttina. Ajankohta oli 12.3.2010 ja paikka Nokia Concert Hall Tallinnassa. Kymmenen toinen toistaan persoonallisempaa esitystä oli mukana kilpailemassa ja voiton vei Malcolm Lincoln kappaleella "Siren". Virolle en uskalla veikata finaalipaikkaa tällä esityksellä.

Viron 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Estonia2010.html

4. Slovakia: Kristina - Horehronie
Slovakian kuudessa alkukarsinnassa kuultiin jopa 60 vaihtoehtoa edustussävelmäksi. Alkukarsintojen jälkeen pidettiin semifinaalit ja lopulta finaali 28.2.2010. Voiton vei yllättäen vaihtoehdoista varteenotettavin. Viehättävä Kristina esittää etnisen popkappaleen "Horehronie", jolle povaan ja toivon menestystä.

Slovakian 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Slovakia2010.html

5. Suomi: Kuunkuiskaajat - Työlki ellää
Suomen edustaja valittiin tammikuun lopulla. Kuunkuiskaajat esittää ”Työlki ellää” –kappaleensa Oslossa ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 25.5.2010 esiintymisnumerolla viisi. Suomen erään on arvottu kovasti itämainen kattaus, mutta toiveissa olisi että Balkanin slaavimaat myös äänestäisivät meikäläistä slaavihumppaa. Tutuista Suomen äänestäjistä mukana on oikeastaan vain Viro, Ruotsinkin joutuessa eri alkukarsintaan. Taso ei kuitenkaan päätä huimaa, joten pidän Suomen finaalipaikkaa selviönä.

6. Latvia: Aisha - What for?
Latvia pähkäili viimeiseen asti rahahuoliensa kanssa, mutta päätti lopulta osallistua tämän vuoden kisaan. Latvian karsinta järjestettiin 27.2.2010 ja siihen osallistui kymmenen esitystä. Valinta suoritettiin yhdistetyllä puhelinäänestyksellä ja ammattilaisraadilla, joilla molemmilla on 50 prosentin vaikutusvalta lopputulokseen. Voiton vei Aisha ja persoonallinen ralli "What for?".

Latvian karsinnan 2010 ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Latvia2010.html

7. Serbia: Milan Stankovic - Ovo je Balkan
Kahden vuoden takaisen kisaisännän Serbian edustuskappaleen säveltäjäksi valittiin jo ennen karsintaa Goran Bregovic (s. 22.3.1950 Sarajevo). Hän on yksi Balkanin alueen tunnetuimpia säveltäjiä. Bregovic teki Serbian karsintaan kolme sävellystä, joista jokaisen esitti eri artisti. Persoonallisesta hiustyylistä tunnistettava Milan Stankovic vei omaperäisellä slaavihumpalla "Ovo je Balkan". Tämä "outolintu" selvittänee tiensä myös finaaliin.


Vukašin Brajić

8. Bosnia-Hertsegovina: Vukašin Brajić - Munja i grom (Thunder and lightning)
Bosnia-Hertsegovina luottaa jo viidettä vuotta peräkkäin sisäisen valinnan voimaan. Hyvä niin, sillä tuloksetkin ovat olleet hyviä. Tällä kertaa maata edustamaan on valittu Vukašin Brajić (s. 9.2.1984 Sanski Most, Jugoslavia) kappaleella ”Munja i grom (Salamoita ja ukkosta)”. Aivan edellisvuoden upeuteen ei ylletä, mutta eiköhän finaalissa nähdä myös Bosnia.


Marcin Mrozinski

9. Puola: Marcin Mrozinski - Legenda
Puola valitsi edustajansa sunnuntaina 14.2.2010. Kymmenen karsintakappaleen joukosta ylivoimaiseen voittoon (34% kaikista äänistä) kiri Marcin Mrozinski (s. 26.9.1985 Inowroclaw) omalla sävellyksellään ”Legenda”. Persoonallinen teos ainakin erottuu massasta, mutta taatusti jakaa mielipiteet.

Puolan 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Poland2010.html


Tom Dice

10. Belgia: Tom Dice - Me and my guitar
Belgiassa euroviisuedustajan valitsee vuorovuosina maan ranskan- ja flaaminkieliset televisiokanavat. Tänä vuonna on flaaminkielisen kanavan vuoro ja yllättäen sekään ei järjestä julkista karsintaa. Edustustehtäviin on valittu sisäisesti Tom Dice (25.11.1989) niminen nuorukainen. Dice nousi kansalliseen kuuluisuuteen sijoituttuaan toiseksi paikallisessa X Factor ohjelmassa vuonna 2008.


Thea Garrett


11. Malta: Thea Garrett - My dream
Maltan persoonallinen valintamenetelmä saatiin päätökseen 20.2.2010. Finaalia on edelsi 9.12.2009 – 13.1.2010 pidetyt kuusi semifinaalia, joissa kuultiin yhteensä 36 ehdokasta. Semifinaaleista ei kuitenkaan päässyt finaaliin millään kiintiöllä, vaan kaikki 20 finalistia julkistettiin kertarysäyksellä viimeisen semifinaalin jälkeen. Maltalaiseen tapaan lähes kaikki esiintyjät ovat tuttuja aikaisempien vuosien karsinnoista, mutta yhtään entistä euroviisuedustajaa ei tällä kertaa selvinnyt finaaliin. Alkukarsinnoissa kuultiin kyllä Miriam Christinen (Maltan edustaja 1996) ja Mike Spiterin (Maltan edustaja 1995) esitykset. Voiton vei ylivoimaisesti vasta 17-vuotias uusi kasvo Thea Garrett ja kaunis balladi "My dream".

Maltan 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Malta2010.html


Juliana Pasha

12. Albania: Juliana Pasha - It's all about you
Albania on perinteisesti maa, joka julkistaa eurovisioedustajansa ensimmäisenä. Näin tänäkin vuonna, kun Albanian karsintana toimiva perinteikäs, kaksipäiväinen Festival i Këngës musiikkifestivaali järjestettiin 48. kerran joulukuussa. Voiton vei neljänkymmenen esityksen joukossa Juliana Pasha (s. 20.5.1980 Tirana) reippaalla discopoljentoisella kappaleellaan ”Nuk mundem pa ty”, joka käännettiin englanniksi Osloon nimelle ”It’s all about you”.

Albanian 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Albania2010.html

13. Kreikka: Giorgos Alkeos & Friends - OPA
Kreikassa on viime vuosina järjestetty usein pienimuotoisemmat karsinnat, jotka usein ovat keskittyneet myös yhden solistin ympärille. Sijoitukset ovat olleet myös erinomaisia, mukaan lukien voitto vuonna 2005. Tänä vuonna karsinta järjestettiin laajempana ja mukana oli seitsemän esitystä – kaikki eri solisteilta. Alunperin mukaan valittiin yhdeksän kappaletta, mutta kaksi tuli diskatuksi.Kreikan edustajaksi valittiin 12.3.2010 kansallissävyjä hyödyntävä reipas ralli "Opa". Tie finaaliin on auki.

Kreikan 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Greece2010.html

14. Portugali: Filipa Azevedo - Há dias assim
Portugali apinoi naapuriltaan Espanjalta viime vuonna karsintamenettelyn, jossa alkukarsinnat käydään internetissä. Poikkeuksena oli tosin se, että Portugalissa karsinnan nettivaiheessa karsiutuu vain kuusi kappaletta, kun Espanjassa lähtöpassit sai yli 300 ehdokasta. Karsinnan seuraavat vaiheet käytiin maaliskuun ensimmäisellä viikolla, ensin semifinaalien merkeissä tiistaina ja torstaina ja sitten finaalissa lauantaina. Voittajaksi valittiin laulajatyttö Filipa Azevedo ja melko persoonaton balladi "Há dias assim", jolla ei liene asiaa finaaliin.

Portugalin 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Portugal2010.html


Gjoko Taneski

15. (EJT) Makedonia: Gjoko Taneski - Jas ja imam silata
Entisen Jugoslavian Tasavalta Makedonian edustaja valittiin 20.2.2010. Finaalia edelsi kaksi viikolla pidettävää alkukarsintaa, joissa kuultiin yhteensä 28 sävelmää. Finaaliin niistä tiensä selvittää 16 esitystä. Yhtään aikaisemmin Makedoniaa edustanutta artistia ei tällä kertaa pyrkinyt mukaan, mutta suurin osa esiintyjistä oli osallistunut karsintaan aikaisemminkin. Voiton vei Gjoko Taneski kappaleellaan "Jas ja imam silata". Jos menee finaaliin, tapahtuu se naapuriäänten turvin.

Makedonian 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/FYROM2010.html


3+2 -yhtye

16. Valko-Venäjä: 3 + 2 - Butterflies
Valko-Venäjän karsintamenettely on vuodesta toiseen ollut yksi persoonallisimpia: parhaana esimerkkinä jopa kappaleen vaihtomahdollisuus karsintavoiton jälkeen. Nytkään ei palstatila tahdo riittää valintasysteemin selvittämiseen. Ennen finaali ykköstä on pidetty semifinaalit ja seuraavaksi on vuorossa semifinaalit osa 2 ennen finaali osa kakkosta. Ensimmäisten semifinaalien jälkeen osa solisteista vaihdettiin finaaliin. Loppujen lopuksi edustussävelmä julkistettiin vähän kuin yllättäen. Esiintyjäporukka lyhensi nimensä muotoon 3+2 ja loppujen lopuksi kappalekin vaihdettiin valkovenäläiseen tyyliin ihan uuteen. Viehättävä balladi "Butterflies" saattaa viedä Valko-Venäjän jopa finaaliin.

Valko-Venäjän 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Belarus2010.html


Hera Björk

17. Islanti: Hera Björk - Je ne sais quoi
Islanti valitsi edustajansa 6.2.2010 pidetyssä karsintafinaalissa. Finaalia edelsi kolme semifinaalia, joissa kussakin kuultiin viisi sävelmää. Näistä viidestätoista kappaleesta kuusi pääsi finaaliin ja siellä voiton vei Hera Björk (29.3.1972 Reykjavik) niminen rehevä laulajatar. Hera on euroviisufaneille tuttu ja mieluinen valinta edustajaksi. Viisufanit muistavat hänet Islannin edustussävelmien taustakuorolaisena sekä viime vuoden Tanskan karsinnasta, jossa Heran esittämä ”Someday” –kappale sijoittui toiseksi ja voitti myöhemmin syksyllä euroviisufanien järjestämän OGAE Second Chance contest –kilpailun. Islannin edustussävelmä ”Je ne sais quoi” lauletaan nimestään huolimatta englanniksi ja tyyliltään se on ehtaa eurodancea. Kappaleen säveltäjän teos edusti Islantia myös kaksi vuotta sitten ja ”This is my life” muistetaan edelleenkin hyvin fanien keskuudessa.

Islannin 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Iceland2010.html

Ensimmäisessä semifinaalissa äänestykseen osallistuvat lisäksi varmoista finalisteista Espanja ja Saksa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti