perjantai 19. helmikuuta 2010

Oslo 2010: Finaali

Eurovision laulukilpailu 2010 - Finaali 29.5.2010

Viisufinaaliinhan pääsee suoraan edellisvuoden voittaja sekä Euroopan yleisradioliiton (EBU) neljä suurta rahoittajamaata Iso-Britannia, Espanja, Ranska ja Saksa. Seurakseen nämä viisi saavat molempien semifinaalien kymmenen suosituinta esitystä eli finaalissa kuullaan perinteiset 25 esitystä.


Didrik Solli-Tangen

Norja
Norja aloitti jo perinteiseksi muodostuneen ruotsalaistyyppisen karsintakiertueensa hyvissä ajoin tammikuussa. Kolmessa alkukarsinnassa kuultiin kussakin seitsemän laulua, joista kaksi pääsi suoraan Norjan finaaliin ja kaksi pääsi keräilyerään. Keräilyerästä pääsi vielä kaksi laulua finaaliin, jossa kilpaili siis kahdeksan kappaletta. Voiton vei ylivoimaisesti ruotsalaisen viisunikkarin Fredrik Kempen sävellys "My heart is yours", jonka esittää nuori salskearaaminen tenori Didrik Solli-Tangen. Isäntämaa sai siis arvokkaan ja tyylikkään edustajan.

Norjan edustussävelmä Youtubessa:
http://www.youtube.com/watch?v=XSY-GsjNbSk

Iso-Britannia
Britit luottavat edellisvuodelta hyväksihavaittuun kaavaan ja "Your country needs you"-kykyjenetsintäkisa saa jatkoa. Viime vuonnahan oli selvää, että Andrew Lloyd Webber säveltää kappaleen ja sille etsittiin vain solisti. Tänä vuonna on luvassa jotain kepeämpää, sillä Webberin korvaa 1980-luvun hittitehtaan päällikkö Pete Waterman. Waterman saa taustatukea entiseltä aisapariltaan Mike Stockilta, mutta ihan koko legendaarinen Stock-Aitken-Waterman-kolmikko ei sentään ole kasassa. Artistin valinta suoritetaan 12.3.2010.


Jessy Matador

Ranska
Ranska kutsuu myös viimevuotiseen tapaan nimekkään artistin sisäisesti edustajakseen. Ihan yhtä nimekästä, kuin viime vuonna (Patricia Kaas), ei kuitenkaan ole luvassa, sillä edustustehtäviin joutuu Jessy Matador -niminen laulajapoika. Matador on kuitenkin kotimaassaan hyvin suosittu artisti, vaikka ihan täällä Pohjolassa ei olekaan niin tuttu nimi. Matadorin edustussävelmää ei ole vielä julkistettu.
Saksa
Viime vuosina kohtalaisen kehnosti menestynyt Saksakin hakee menestysreseptiä valitsemalla vain sopivaa solistia Idols-tyyppisessä kykyjenetsintäkisassa. Tähän mennessä on pidetty kaksi alkukilpailua, joista molemmista kymmenen laulajan joukosta pääsi jatkoon viisi eli siis yhteensä kymmenen. Sen jälkeen luvassa pudotuspelejä, joissa joka viikko putoaa pois pelistä aina kaksi laulajaa. Tällä hetkellä on mukana vielä kahdeksan laulajaa, mutta 12.3.2010 pitäisi olla enää yksi.
Espanja
Espanjassa pidettiin jo perinteeksi muodostunut internet-alkukarsinta, jonne melkein kuka tahansa saa ladata ehdokkaansa äänestettäväksi. Tänä vuonna jatkoon pääsi näistä yli 300:sta ehdokkaasta kymmenen, joista edustussävelmä karsitaan televisioidussa finaalissa maanantai-iltana 22.2.2010. Nettiäänestyksen ongelmaksi on koettu humorististen sisäpiirivitsien suosio ja tänäkin vuonna laadukkaiden teosten joukkoon on ääniharavana mahtunut yksi vitsi (John Cobra: Carol). Onneksi finaalissa puolet äänivallasta saa ammattilaisraati. Finalistien joukossa nähdään myös vuonna 1995 Espanjaa ikimuistoisesti edustanut Anabel Condé, joka sijoittui aikoinaan hienosti toiseksi.
Espanjan 2010 karsinnan ehdokkaat:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti