torstai 8. toukokuuta 2014

Parempaa ennustusta

Pari tuntia ennen illan koitosta on hyvä pukea vähän tuntojaan sanoiksi ja veikkailla toisen semifinaalin eli ns. "Suomen semin" jatkoonpääsijöitä. Ensimmäistä semiä oli huomattavasti helpompi arvuutella, kun mukana oli lähes kaikki "varmat finalistit". Tosin oli sielläkin ruuvaamista ja viimeisen ennustukseni pistin sosiaaliseen mediaan vasta live-esitykset nähtyäni. Silloin veikkauksen lopputulema olikin komeat yhdeksän oikein. Vain San Marino yllätti takavasemmalta, mutta niin se taisi yllättää kaikki muutkin vakavasti otettavat veikkaajat. Joku omat mieltymyksensä ja tulosveikkaukset sekoittava hassuttelija saattoi toivoa Valentina Monettan jatkopaikkaa.

Tässä toisessa semifinaalissa noita "varmoja finalisteja" on oikeastaan vain kaksi -  Kreikka ja Romania - jotka ovat vuonna 2004 alkaneen semifinaaliaikakauden jälkeen olleet mukana joka vuosi ja edenneet finaaliin joka vuosi. Tänä vuonnakin heidän kappaleensa ovat sitä tasoa, että finaalipaikasta ei liene epäselvyyttä. Muista illan kilpailijamaista kokosin listan heidän aiemmista finaalipaikoistaan ja tässä he ovat paremmuusjärjestyksessä. Ensin finaalipaikkojen määrä ja sitten kilpailukappaleiden määrä, kaikki kun eivät joka vuosi ole olleet mukana 10-vuotisen semifinaaliaikakauden aikana.

1= 10/10 Kreikka
1= 10/10 Romania
3. 5/6 Georgia
4. 8/10 Norja
5. 7/10 Irlanti
6= 6/10 Malta
6= 6/10 Suomi
6= 6/10 Liettua
9= 5/10 Israel
9= 5/10 Makedonia
11. 2/6 Itävalta
12= 3/10 Valko-Venäjä
12= 3/10 Sveitsi
14. 2/8 Puola
15. 2/10 Slovenia

Ihan suoraanhan tästä ei tietenkään voi tämänvuotisia finalisteja päätellä, koska myös tämänkertaisella kilpailukappaleella saattaa olla jotain vaikutusta asiaan. Joka tapauksessa siirtäisin tuosta suoralta kädeltä kahdeksan ensimmäistä myös tänä vuonna finalistien joukkoon ja kahteen viimeiseen finaaliruutuun lähtisin tekemään valintaa lopuista seitsemästä. Uskoisin että vahvimpana ehdokkaana tulee ehdottomasti tämän vuoden puheenaihe number one: Itävalta ja mustana hevosena todennäköisesti pienimuotoisen isomuotoisen tissikohun aiheuttanut Puola. Varmimpina putoajina pitäisin Makedoniaa ja Sloveniaa. Liettuakin on tosi huono, mutta viime vuosina he ovat yltäneet finaaliin vieläkin kehnommilla tekeleillä siirtolaisäänien turvin. Israel, Valko-Venäjä ja Sveitsi jäänevät lehdelle soittelemaan perinteisinä väliinputoajina.

1. Malta: Firelight – Coming home
Malta on luonut euroviisunahkansa viime vuosina uudelleen ja heittänyt perinteiset viisukaavan mukaan rakennetut euroiskelmät romukoppaan. Rennonletkeillä, hyväntuulisilla ralleillaan he ovat saavuttaneet mukavaa menestystä ja sama resepti toistuu jälleen. Pitäisin finaalipaikkaa varmana.

2. Israel: Mei Finegold – Same heart
Israelin kasarimadonnan takkuisille kutreille sovittelisin "floppaavan fanisuosikin" pinkkiä tiaraa. Paljon on pelissä illan livevedossa ja se ratkaisee kumpaan suuntaan vaa'an kieli laukeaa. Jos finaaliin mennään, tapahtuu se rimaa hipoen.

3. Norja: Carl Espen – Silent storm
Norjassa sadut sekoittuvat, kun kolmen pienen karhun isäkarhu on eksynyt Tuhkimotarinaan. Vuoden nyyhkytarina -palkinto menee siis Norjan rekkakuskille, joka vahingossa eksyi paikalliseen euroviisukarsintaan ja voitti ne. Eiköhän tämä itkuvirsi tässä seurassa etene finaaliin.

4. Georgia: The Shin & Mariko – Three minutes to earth
Georgian erikoinen tekele on herättänyt paljon tunteita ja lähinnä vastaan. Itse haluan veikkauksissani ottaa myös riskejä, sillä mitäs järkeä meidän kaikkien kymmenien ja taas kymmenien jotain euroviisuista tietävinämme olevien henkilöiden olisi veikata samoja kappaleita jatkoon. Veikkaan siis Georgiaa finaaliin ihan piruuttani.

5. Puola: Donatan & Cleo – My Słowianie
Jos Puolakin finaaliin etenee, tapahtuu se pääasiassa rinnanmitalla. Kyllähän sinne yksi tällainen iloitteleva renkutus mahtuisi.

6. Itävalta: Conchita Wurst – Rise like a phoenix
Euroviisusirkukseen on nyt viimein saatu myös parrakas nainen ja koska kyseessä on euroviisut ei tuo nainen tietenkään ole ihan oikea tyttö. Conchita on kuitenkin draamakuningattareksi hyvin sympaattinen ilmestys ja osaa myös laulaa kuin langennut enkeli, eikä kappaleessakaan ole mitään vikaa. Pitäähän vuoden puheenaiheen nyt finaaliin päästä, hyvänen aika.

7. Liettua: Vilija Matačiūnaitė – Attention
Liettuan sekametelisoppa on henkilökohtaisten mieltymysten listallani siellä pahnanpohjimmaista joukossa ja jos kappale tulisi melkein mistä tahansa muusta Baltian maasta, niin finaalipaikka olisi haave vain. Nyt pidän sitä aika todennäköisenä, ikävä kyllä.

8. Suomi: Softengine – Something better
Suomi korjaa tässä friikkisirkuksessa kaikki lednäyttölattialle pudonneet uskottavuus- ja tyylikkyyspisteet. Rokkibändi, joka osaa oikeasti säveltää, sanoittaa, soittaa ja laulaa on jotain ainutkertaista tässä semifinaalissa. Luulisi siinä jo olevan meriittiä riittämiin, vaikka kappale viehättääkin vain kestonsa ajan.

9. Irlanti: Can-linn feat. Kasey Smith – Heartbeat
Irlannin tenho on viisuviikon edetessä taantunut, mutta josko jotain mehuja saataisiin rutistettua live-vetoon ja parit riverdance-hypyt siihen päälle legendaarisen tanssin 20-vuotisjuhlan kunniaksi, niin finaaliin mentäisiin.

10. Valko-Venäjä: TEO – Cheesecake
Kepeä renkutus, jolle en näe juuri mitään menestymisen mahdollisuuksia.

11. Makedonia: Tijana – To the sky
Tämäkin voisi olla se "floppaava fanisuosikki", jos edes fanit tykkäisivät tästä. Halpahintainen dance-iskelmä kolholla solistilla. Ei kiitos.

12. Sveitsi: Sebalter – Hunter of stars
Ärsytyskynnys varmasti ylittyy liikaa ja finaali jäänee jälleen kerran haaveeksi.

13. Kreikka: Freaky Fortune feat. RiskyKidd – Rise up
Kreikka vienee pisteet kotiin tässä semifinaalikilpailussa ja tällä kertaa jopa ansaitusti. Biisi on moderni tanssipoppi, jolle näen pitkän elämän myös viisumaailman ulkopuolella. Ehdottomasti jatkoon!

14. Slovenia: Tinkara Kovač – Round and round
Hyvin väsynyt ja mitäänsanomaton teos, jonka olemassaolonkin meinaan jokaisessa listauksessani unohtaa. Slovenia ei yleensäkään mene jatkoon, eikä myöskään tällä kertaa.

15. Romania: Paula & Ovi – Miracle
Romanian euroviisudiskoilussa on punainen hintalappu, mutta uskon että tämä kliseepaketti ponnistaa tältä viimeiseltä esiintymispaikalta vaivatta finaaliin tässä kisailijajoukossa. Finaalissa tilanne onkin sitten toinen ja neljän vuoden takainen pronssisija ei tule petraantumaan. Laitetaan sen kolmosen eteen vähintään ykkönen, ehkä jopa kakkonen.

Lyhyestä virsi kaunis: Kreikka, Romania, Norja, Malta, Itävalta, Georgia, Irlanti, Suomi, Puola ja Liettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti