lauantai 10. toukokuuta 2014

And the winner is...

Riskaabeli toisen semifinaalin veikkaukseni meni siinä määrin päin persettä, että lähdin tekemään finaaliennustettani tosissani otsa kurtussa ja veren maku suussa. Jos ette halua spoilaantua, niin jättäkää lukeminen tähän. Tänä iltana käy näin:

01. Ukraina: Maria Yaremchuk – Tick-tock

Ukraina on Euroopan mestari euroviisulavaspektaakkeleiden rakentamisessa. Vähän vaatimattomammatkin sävellykset heräävät henkiin, kun lavalle raahataan joitakin "esitykseen mitenkään liittymättömiä elementtejä" (jotkut ehkä tietävät kenen äänellä). Tosin Ukrainan vahvuus on siinäkin, että he saavat nuo elementit liittymään esitykseen - päinvastoin kuin esimerkiksi perässähiihtävä Azerbaidzan jonka viime vuotinen lasivitriini tai tämänvuotinen trapetsitaiteilija tuntuvat todella irrallisilta. Maria-laulajatar on tietenkin kaunis ja lahjakas ja hänen upea mekkonsa ja kiiltävät tummat kutrinsa liehuvat kauniisti tuulikoneen puhurissa. Ainiin, pitikö sanoa jotain myös kappaleesta? Siinä lauletaan jotain Tickistä ja Tockista. Kokonaisuus jäänee mukaansatempaavaksi avausnumeroksi ja aivan terävin kärki tuloslistassa tavoittamatta.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 11-15

02. Valko-Venäjä: TEO – Cheesecake 

Valko-Venäjä todella yllätti semifinaalissa. Veikkasinhan jopa pudotusta. Teo taustaryhmineen esiintyi letkeästi, flirttaili kameralle ja sai hönkäistyä heppoiseen ralliinsa eloa, ja samalla myös katsojat unohtivat että itse kappale tosiaan on aika heppoinen. Unohtunee äänestäjiltä kun esiintymispaikka on näin alussa.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 21-26

03. Azerbaidžan: Dilara Kazimova – Start a fire 

Täytyykin muistaa kiittää tanskalaisia kisajärjestäjiä, että sijoittivat tämän turhakkeen tänne alkuun. Nyt on toiveissa, että nekin ihmiset joille on maksettu tämän äänestämisestä unohtaisivat velvollisuutensa. Viimeistään semifinaalin liveveto paljasti tämän paketin olemattomuuden. Suurella rahalla tehdyssä esikatselumusiikkivideossa Dilara näyttää upealta, mutta livelähetyksessä homssuiselta luurangolta, jonka englanninkielen lausuminen kuulostaa kamalalta ja huvittuminen ei varmaan ollut se reaktio, jota Azerbaidzan odotti yleisöltä? Euroviisujen mätäpaise Azerbaidzan sijoittuu kuitenkin varmaan korkealle kappaleella kuin kappaleella. Miksiköhän?
Sijoitusveikkaus finaalissa: 6-10

04. Islanti: Pollapönk – No prejudice 

Raikas hassuttelu, joka perustuu enemmän välittömään ja värikkääseen esiintymiseen, kuin Euroopan parhaaseen pop-sävellykseen. Tätähän tämä finaali tässä välissä kaipasikin, mutta en silti usko että kärkikahinoissa kisataan.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 16-20

05. Norja: Carl Espen – Silent storm 

Norjan heikoin lenkki laulusolisti, joka on samalla myös esityksen vahvin lenkki. Jos laulusuoritus onnistuu (paljon) paremmin, kuin semifinaalissa, voi tälle tulla ääniäkin. Henkilökohtaisesti minulta jää tämän kokonaisuuden hienous hämärän peittoon. Nallekarhumaisen solistin uikuttava laulusaundi etenkin alun hiljaisessa osassa on jo niin luotaantyöntävä, että kappaleen loppuosan hyvätkin puolet menevät ohi korvien.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 6-10

06. Romania: Paula & Ovi – Miracle 

Tähän "sävellykseen" on kyllä kursittu kasaan kaikki kliseet ja lopputulos on juuri niin muovinen ja keinotekoinen, kuin moisella kappaleentekomenetelmällä sopii odottaakin. Koko lavaylöspano erilaisine säntäilyineen ja efekteineen hajoaa käsiin, kuin Paula Seling hologrammi esityksen alussa. Neljän vuoden takainen pronssisija on haave vain.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 21-26

07. Armenia: Aram Mp3 – Not alone 

Armenian mahtipontinen balladi on kappaleena kisan parhaimmistoa, mutta minut lavaesitys jättää jollain tapaa kylmäksi. Aram pitää ennakkosuosikin viitasta kiinni kynsin ja hampain, mutta minä taivun ennustuksissani veikkaamaan Armenian niukin naukin kärkiviisikon ulkopuolelle.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 6-10

08. Montenegro: Sergej Ćetković – Moj svijet 

Montenegro on viisufinaalissa mukana ensimmäistä kertaa ikinä, joten varmaan jonkin verran tulee myös sympatiaääniä. Irrallisesta, joskin kauniista, rullaluistelijaelementistä huolimatta huomio keskittyy kauniiseen, harmoniseen sävelmään ja sympaattiseen, taidokkaaseen solistiin. Uskon tämän slaaviballadin olevan aikuiskatsojien mieleen ja vaikka slaavimaat loistavat näissä kisoissa poissaolollaan, luulen pieniä pisteitä tulevan tasaisesti tuomaristoilta.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 11-15

09. Puola: Donatan & Cleo – My Słowianie 

Silmänruokaa isille ja imeväisille tarjoilee Puolan rehevän rintava edustusjoukkio. Rempseä renksutus ja balkanin naiskauneutta leikkisästi ylistävä sanoitus saavat katsojat hyvälle tuulelle, vaikka ihan kaikille VITSI ei välitykään. Liian moni luulee näiden naisten olevan tosissaan. Kyllä Puolan naishuumori aina yhden Siskonpedin päihittää. Se on sitten eri asia, kuinka moni tätä jaksaa enää finaalissa äänestää. Itse tunnustan soittaneeni yhden puhelun semifinaalissa, koska tykkään tisseistä.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 16-20

10. Kreikka: Freaky Fortune feat. RiskyKidd – Rise up 

Kreikka teki sen taas! Vuoden kovimman biletykin! Tää menee jalan alle ja saa takuulla nuoret ja teiniosaston tarttumaan luureihin. Jos tuomaristot eivät torpedoi kaikkia puhelinääniä, Kreikka tulee sijoittumaan todella korkealle!
Sijoitusveikkaus finaalissa: 1-5

11. Itävalta: Conchita Wurst – Rise like a Phoenix 

Itävallan voitto olisi niin makeaa mannaa meikäläisen sielulle, mutta kirkossa se ei missään nimessä ole kuulutettu. Minulla on sellainen tutina vanhoissa luissani, että tänä vuonna on balladivoittajan vuoro, mutta siinä kategoriassa on pari muutakin vahvaa kandidaattia. Conchitan hahmo jakaa mielipiteet, mikä on hyväksikin - ainakin jos kuilun paremmalle puolelle kasaantuu suurempi ihmismassa. Venäjän ja Valko-Venäjän äänet eivät ratkaise voittajaa, vaan pikemmin uskon heidän vastustuksensa kääntyvän jopa voitoksi. Toivottavasti suvaitsevainen Eurooppa näyttää ryssille närhen munat!
Sijoitusveikkaus finaalissa: 1-5

12. Saksa: Elaiza – Is it right

Saksan turhanpäiväinen hanurirenkutus toimii sopivasti kusitaukona kahden vahvimman voittajasuosikin välissä. "Ei kai Ruotsi vielä esiinny?"-huuto kantautunee toileteista ympäri Eurooppaa...
Sijoitusveikkaus finaalissa: 21-26

13. Ruotsi: Sanna Nielsen – Undo 

Toivottavasti tänä vuonna euroviisuäänestys on jännittävä! Liian monena viime vuonna kisan lopputulos on tiedetty jo hyvissä ajoin ennen harjoitusten alkua, mutta tällä kertaa ei ehkä olekaan niin? Itsehän olen hieman provosoivastikin kuuluttanut Ruotsin voittoa jopa suorassa tv-lähetyksessä, mitä en tietenkään toivo. Johan he ovat viisi kertaa voittaneet ja viimeksi kaksi vuotta sitten. Vahvoilla he kuitenkin ovat.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 1-5

14. Ranska: Twin Twin – Moustache 

Ranska taitaa tehdä "Ranskat" tänäkin vuonna, eli hyvästä edustajasta huolimatta pistesaalis jää vaisuksi. Mutta jotenkin tuntuu, ettei se edes ranskalaisia haittaa? He ovat euroviisuissa mukana ilon kautta ja tämäkin ralli tulee kohottamaan tunnelmaa ja tanssijalkaa viisubileissä vielä vuosia. Kärkikymmenikköön ei mahdu kuin kymmenen biisiä.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 11-16

15. Venäjä: Tolmachevy Sisters – Shine 

Sympatiapisteet jäävät tänä vuonna ainakin Venäjältä saamatta, josko niitä on koskaan saatukaan? Kun kappalekin on vielä näin geneerinen, en jaksa uskoa kärkipään sijoitukseen. Hyvinhän tytöt vetävät ja he eivät buuauksia ansaitse. Joten pitäkää viisuyleisö turpanne kiinni, jos teillä ei ole mitään positiivista sanottavaa.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 11-16

16. Italia: Emma – La mia città 

Italiaa kaivattiin pitkään takaisin euroviisuihin ja kiitokseksi paluusta heidät on sijoitettu sittemmin aina kärkikymmenikköön. Niin varmaan nytkin?
Sijoitusveikkaus finaalissa: 6-10

17. Slovenia: Tinkara Kovač – Round and round 

Slovenian finaalipaikka oli ylipäätään yllätys - etenkin tällä kappaleella, mutta vielä suurempi yllätys olisi hyvä sijoitus finaalissa. Montenegro vienee slaaviäänet ja Slovenia joutunee tyytymään hajapisteisiin.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 21-26

18. Suomi: Softengine – Something better 

Suomen finaalipaikkakaan ei ollut millään muotoa varmaa viisuviikon alkaessa. Hienosti nuoret ja kokemattomat pojat käänsivät ujouden edukseen. Semifinaalissa laulusolisti Topi Latukka näytti keskittyvän silmät suljettuina ja oikean käden sormet nuottiviivastoa tapaillen siihen, että laulusuoritus menee mahdollisimman puhtaasti - ja menihän se, tosin kamerakontaktien ja energian kustannuksella. Nappisuorituksella Suomen paras sijoitus sitten Lordin on näin hyvältä esiintymispaikalta mahdollinen. Meneehän kappaleen tempo todellakin jalan alle. Itsekin huomasin semifinaalissa naputtavani ilmabassorumpua koko kappaleen ajan. Ja reippaat kappaleet ovat tänä vuonna vähemmistössä. Kurjaa vaan, että me suomalaiset saamme aina jännittää miten esitys menee.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 16-20

19. Espanja: Ruth Lorenzo – Dancing in the rain 

Espanjan huutajanaista on kovasti kehuttu Kööpenhaminasta käsin harjoitukset ja kenraalit nähneiltä tahoilta. Jos niihin on uskominen voi veret seisautuakin. Itse en kuitenkaan usko ennen kuin näen ja kuulen.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 6-10

20. Sveitsi: Sebalter – Hunter of stars 

Sveitsin semifinaaliveto oli nappisuoritus, mutta nyt painitaan monta pykälää kovemmassa seurassa. Finaalissa ei vihellellen kärkikahinoihin nousta. Viimeksi sveitsiläinen partasuinen viuluviikari oli lopputuloksissa yhdestoista, mutta nyt voitaneen vaihtaa ensimmäinen numero kakkoseksi. Pissitauko numero 2.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 21-26

21. Unkari: András Kállay-Saunders – Running 

Tänä vuonna näitä ennakkosuosikkeja riittääkin siinä määrin, että kärkiviisikkoon pitäisi tunkea kuusi esitystä. Unkarin vahvuuksia ovat nuorekkuuden lisäksi kaikkia koskettava, joskin synkeä, aihe: siitä ei vain voi olla välittämättä. Sävelmä on kuitenkin tarttuva ja melodinen. Solistin hauiksista ei niistäkään varmasti haittaa ole. Kertakaikkisen persoonallinen paketti.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 1-5

22. Malta: Firelight – Coming home

Maltan toiveikas iloittelu eteni finaaliin ennustetusti, mutta näinkin kovatasoisessa loppupään esiintyjäjoukossa ei taida paukut riittää kuin keskivaiheen loppupuoliskon sijoitukseen, missä pistemäärät ovat yleensä aika tasaisia.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 16-20

23. Tanska: Basim – Cliché love song 

Tanskalla on kymmenen euron paikka räjäyttää pankki tai ainakin euroviisuareenana toimivan telakkahallin katto näin tarttuvalla kesähitillä, näin hyvältä esiintymisnumerolta. Toivon hyvää sijoitusta ja menestystä hittilistoilla, mutta en toivo Tanskalle toista voittoa peräkkäin. Viimeksi Kööpenhaminan isännöidessä kisoja, Tanska oli toinen. Se olisi ihan riittävän hyvä sijoitus tälläkin kertaa.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 1-5

24. Alankomaat: The Common Linnets – Calm after the storm 

Alankomaiden rauhallinen ja ammattitaitoinen, mutta samalla sympaattinen ja aito esitys on alkanut hiljalleen vakuuttamaan allekirjoittaneenkin, vaikka en suoralta kädeltä voikaan tunnustautua tämäntyyppisen musiikin suurimmaksi faniksi. Uskon sijoitukseen toptenissä, vaikka en Hollannin voittoakaan jäisi harmittelemaan. Saattaisin jopa lähteä keväiseen Amsterdamiin paikan päälle.
Sijoitusveikkaus finaalissa: 6-10

25. San Marino: Valentina Monetta – Maybe 

San Marinokin pääsi Montenegron tavoin finaaliin ensimmäistä kertaa viisuhistoriassa, yllättävää kyllä. No kiva juttuhan se on ja varmasti suurin voitto, jonka San Marino näissä kisoissa pokkaa. Ja ehkä nyt pääsemme Valentina Monettasta vähäksi aikaa?
Sijoitusveikkaus finaalissa: 21-26

26. Iso-Britannia: Molly – Children of the universe 

Britannia on yksi rakkaimpia euroviisumaitani, mutta muita ystäviä heillä ei Euroopassa taida pahemmin ollakaan? Sijoitukset ovat viime vuosina olleet sitä luokkaa. Mollyn valinta oli persoonallinen ja rohkeakin ja jossain vaiheessa uskalsin varovasti toivoa jonkin sortin hyvää sijoitustakin briteille. Usko alkaa kuitenkin vähän hiipua, mutta toivo elää. Eurooppa, yllätä minut!
Sijoitusveikkaus finaalissa: 16-20

Yhteenveto:

1-5
Kreikka
Itävalta
Ruotsi
Unkari
Tanska

6-10
Azerbaidzan
Norja
Italia
Armenia
Alankomaat

11-15
Ukraina
Montenegro
Ranska
Venäjä
Espanja

16-20
Islanti
Puola
Suomi
Malta
Iso-Britannia

21-26
Valko-Venäjä
Romania
Saksa
Slovenia
Sveitsi
San Marino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti