torstai 11. toukokuuta 2017

2017: Toinen semifinaali - ennakkoveikkaukset


1. Serbia: Tijana Bogicevic - In Too Deep
Kuten olette huomanneet, tanssiryhmät eivät enää ole trendikkäitä euroviisuissakaan. Ruotsin Melodifestivalen, joka lanseeraa erilaiset show-muotivirtaukset vähensi tanssijoita jo muutama vuosi sitten ja Eurovision laulukilpailu hiihtää kuuliaisesti samaa latua. Niinpä solistilta vaaditaan kuusinkertaisesti karismaa, jos mielii täyttää ison estradin yksinään. Serbian Tijanalla sitä kyllä on, kuten on myös muodikkaasti läpikuultavasta kankaasta valmistettu leninki reisiensä verhona. Mutta onko itse kappale tarpeeksi vahva? Sanoisin, että finaalipaikkamahdollisuudet ovat olemassa, mutta Serbia karsiutuu täpärästi.

2. Itävalta: Nathan Trent - Running on Air
Keskenään saa lavalla hääräillä myös Itävallan rennonletkeä Nathan-poikanen. Jos ei mukaan lasketa keskelle estradia raahattua jättikokoista kuunsirppiä. Liekö sitten Venäjän vai Turkin euroviisupoissaolon kunniaksi sinne kiikutettu? Rentoutta korostetaan arkisella valkoisella asukokonaisuudella, jollaisessa meikäläinen yleensä hipsii terassille oluselle - ei kapua maailman suurimman laulukisan lavalle. Esittäjä on tässäkin vahva, mutta onko tässäkään kappale riittävä? Karsiutunee rimaa hipoen.

3. Makedonia: Jana Burceska - Dance Alone
Yksinäinen paikka nykyään tuo euroviisuestradi. Makedonian Jana-neitokainenkin saa esiintyä ylhäisessä yksinäisyydessään, mikä tietenkin sopii myös yksintanssimisesta kertovaan kappaleeseen. Tässä nähdään myös toinen nykytrendivirtaus eli taustaprojisointiin heijastetut solistin omat naamavärkit. Jos esimerkiksi 2005 Kiovassa joka toisella esiintyjällä oli mukanaan jonkin sortin lyömäsoitin (siis rumpu), nyt heilutaan yksin. Omaperäisyys ei usein ole muotia euroviisuissa, mutta jotain sellaista voittoon kyllä tarvitaan. Toisen semifinaalin alussa nähdään hyviä laulajia ja nyt kuullaan myös hyvä kappale. "Dance alone" on täydellisesti tätä päivää moderneine tanssirytmeineen. FINAALIIN!

4. Malta: Claudia Faniello - Breathlessly
Saatan kuulostaa itseäni toistavalta, mutta Claudia on lavalla yksin ja taustalle on heijastettu hänen oma pärstäkertoimensa. Maltan menestymismahdollisuuksista ollaan faniporukoissa montaa mieltä. Toiset rakastavat, toiset nauravat partaansa. Minuun Claudian kohtalokas karisma kyllä puree ja vaikka balladinsa onkin aika perinteinen, uskallan ennustaa paikkaa lauantain finaalissa. Pocahontas-fibat sävelmässä voivat olla avain menestykseen tai tie turmioon?

5. Romania: Ilinca and Alex Florea - Yodel It!
Romanian Ilincan ei tarvitse jodlata lavalla yksin, sillä hänellä on kaverina jonkin sortin räppäri-laulaja Alex ja on siellä joku taustalaulajakin. Ja lisäksi siellä on kaksi suurta kanuunaa? Niiden läsnäoloa en tosin osaa perustella. Aiemmin en uskonut Romanian menestykseen, mutta ehkä juuri tässä saumassa värikäs ja reipas esitys voi hyväntuulisuudessaan kantaa jopa finaaliin asti?

6. Alankomaat: O'G3NE - Lights and Shadows
Hollannin näyttävä "Wilson Phillips" -reinkarnaatio on yhtä rintavakoa, reittä ja säärtä, ja osaavatpa nuo naaraat vielä laulaakin. Vaan meneekö luritukset jo yliesittämisen puolelle? "Täältä pesee, te senkin nuotin vierestä veisaavat itäblokin pissikset!" Toisaalta euroviisuyleisö on joskus arvostanut musikaalisuuttakin, joten voihan olla että Alankomaatkin menee finaaliin. Ei mitenkään rytinällä, mutta täytyy katsoa loppuyhteenvedossa miten kova tunku sinne on (siis tuolla tämän kirjoituksen lopussa).

7. Unkari: Joci Pápai - Origo
Semifinaalin ensimmäinen kahdesta omalla äidinkielellä esitettävästä kappaleesta tulee Unkarista, sisältää etnosävyjä ja uhkean tanssijattaren. Ja miesnutturan, joka ei enää ole muotia, mutta ilmeisesti tässä tapauksessa ei ole tarkoituskaan olla muodikas. Eihän Jocilla ole edes nilkat paljaina, vaan jalassa on kunnon pitkävartiset nahkasaappaat. En ole pahemmin seurannut ennakkoveikkauksia enkä vedonlyöntitilastoja, mutta ihan näppituntumalta voisin kuvitella näkeväni Unkarin myös finaalissa.

8. Tanska: Anja - Where I Am
Nyt palataan taas yksinlaulun pariin. Jotain kuorojakin näissä esityksissä toki on, mutta tänä päivänä heidät on tapana piilottaa lavasteiden taakse. Sehän on tietenkin myös etu, sillä taustalaulajan ei tarvitse näyttää hyvältä eikä osata tanssia - riittää kun osaa laulaa. Kisan parhaimpiin huutajiin kuuluva Anja kyllä täyttää naisellisella karismallaan lavan yksinkin ja katonrajasta syljetään kultaista suihkua vielä pisteeksi iin päälle. Mihin paukut riittävät? Ehkä finaaliin tai ehkei sit kuitenkaan?

9. Irlanti: Brendan Murray - Dying to Try
1990-luvun menestyjä ja kaikkien aikojen voittotilaston ykkönen Irlanti on 2000- ja 2010-luvuilla ollut vähän huonossa huudossa, mutta Brendan nauttii tietääkseni jonkinsorttista ennakkosuosiota. Poikakloppi esiintyy lavalla tietenkin ajan hengessä yksin ja patsastelee jonginmoista kuumailmapalloa muistuttavassa häkkyrässä? Omaan korvaani särähtää mikkihiirimäinen kimakka laulusaundi. Ehkä teinitytöt - miksei toiset pojatkin - tykkäävät? Nuorisoäänillä finaaliin?

10. San Marino: Valentina Monetta and Jimmie Wilson - Spirit of the Night
Tiedättekö kuinka Monetta kertaa Valentina edustaa San Marinoa euroviisuissa? Entäpä kuinka Monetta kertaa kuulette tämän vitsin? No oikea vastaus ensimmäiseen kysymykseen on neljä ja toiseen kolme. Tällä kertaa perhoskuningattaren simpukasta on kuoriutunut varsinainen bilehile, joka viihtyy kireissä kumihousuissa ja nahkalippiksessä discovalojen sykkeessä. Tukena Valentinalla on raamikas amerikkalainen Jimmie ja sekalainen kööri taustalaulajia. San Marinoon asti ei ilmeisesti uusimmat muotivirtaukset taustahahmojen piilottamisesta ole vielä kantautuneet. Sävellyksen takana on tietenkin 71-vuotias Ralph Siegel, jonka 24:s Eurovision laulukilpailujen kansainvälisissä finaaleissa ja semifinaaleissa kuultava kappale tämä on. Siinä on Ruotsin Thomas G:sonilla kirittävää. Ai niin: Ei finaaliin.

11. Kroatia: Jacques Houdek - My Friend
Hassua, että nämä kaksi huumoripläjäystä San Marinosta ja Kroatiasta ovat tuotannon mielestä parhaimmillaan näin peräkkäin esitettyinä. Vantterarakenteinen Jacques täyttäisi kyllä lavan yksinkin, mutta seurana hänellä on entisaikojen malliin kuoroa ja erilaista jousisoittajaa. Jotenkin sööttiä, mutta finaaliin ei ole mitään asiaa.

12. Norja: JOWST5 - Grab the Moment
Norjasta ei ennakkoveikkauksissa kukaan puhu oikein mitään. Ihan kuin sen olemassaolo olisi unohdettu kokonaan. Itse puolestaan veikkaan että erän musta hevonen on tässä. Taitaa olla vähän liian moderni pala euroviisufaneille nieltäväksi? Tämän biisin voisi kuulla millä tahansa hittiasemalla ja bändin esityskin on pelkistetyssä rentoudessaan asiallinen. Finaalissa tavataan!

13. Sveitsi: Timebelle - Apollo
Sveitsin karsinnat rinnanmitalla voittanut Timebelle-yhtyeen viehkeän naisellinen solisti Miruna Mănescu esittelee vaihteeksi reisiään. Porraskorokkeesta ja pähkinänruskeista kutreista tulee mielleyhtymät jonkinlaisiin missikisoihin tai Disney-prinsessoihin ja taustan karamellivärit eivät lievennä yhtymishaluja. Timebelle-orkesterin muut jäsenet saavat tyytyä taustalla instrumentalisointiin. Arvelen että finaalipaikka jää haaveeksi.

14. Valko-Venäjä: Naviband - Story of My Life
Valko-Venäjä luottaa ensimmäistä kertaa viisuhistoriassaan omaan valkovenäjän kieleensä ja etnoväritteisiin rytmeihin laskelmoidun poppikoneiston sijaan. Aikamoisen jollotuksen tuo kaksijäseninen Naviband saakin navigoitua lavalle roudatussa ilmasiipialuksessaan, mutta täyttänee etnokiintiötä finaalissa.

15. Bulgaria: Kristian Kostov - Beautiful Mess
Bulgarian Kristian tuli vähän takavasemmalta viimeisten julkistettujen edustuskappaleiden joukossa mukaan kisaan, eikä tätä ole ehkä ehditty siksikään vielä ruotia puhki. Hauskaa, että joku kappale kuulostaa tässä joukossa vielä tuoreelta. Livevedot eivät ole harjoituksissa olleet niin vakuuttavia, kuin tummasävyinen moderni popballadi vaatisi, mutta ehkä nuorukainen kääntää ne sympatiapisteiksi. Usko finaalipaikkaan on vankka.

16. Liettua: Fusedmarc - Rain of Revolution
Mikäköhän noita liettualaisia oikein vaivaa? Toisinaan he laittavat euroviisuihin ihan tavallista musiikkia, mutta sitten jotain ihan kummallista. Jotain niin outoa, ettei siitä keksi edes mitään sanottavaa. Ainakaan mitään ystävällistä, joten pidän mölyt mahassani. Ei jatkoon.

17. Viro: Koit Toome and Laura - Verona
Viron tyylikäs kasaripehmomoderntalkingdiscohenkinen esitys nauttii suurta fanisuosiota. Viron karsinnoissa nähtiin jo musiikkivideomainen lavaesitys, jossa duettopari pelaa omaa kissa- ja hiirileikkiään. Runsasta viisu- ja etenkin viisukarsintakokemusta omaavat Koit ja Laura tulkitsevat höpönlöpötekstiä antaumuksella. Iltapuvuissa on kimallusta ja värimaailma pelkistetyn mustavalkoinen. Viron vakiokalustoon kuuluvat raamikkaat pitkän linjan taustalaulajattaret on kätketty kulisseihin. Näin hyvältä esiintymispaikalta Viro edennee finaaliin melko helposti?

18. Israel: IMRI - I Feel Alive
Finaalipaikka on pedattu myös Israelin komealle discopopparille sijoittamalla hänet esiintymään viimeisenä. Vauhdikkaat etelän rytmejä hyödyntävät tanssipalat ovat tänä vuonna harvinaista herkkua muutenkin, kun Kreikka ja Kyproskin tarjoilivat geneeristä länsipoppia ja Turkki on boikotoinut kisoja jo vuosia. Soljuu kepein lanneliikkein finaaliin kärkisijoilta.

1. Israel
2. Makedonia
3. Bulgaria
4. Norja
5. Irlanti
6. Viro
7. Romania
8. Unkari
9. Malta
10. Valko-Venäjä

11. Alankomaat
12. Tanska
13. Serbia
14. Itävalta
15. Sveitsi
16. Kroatia
17. San Marino
18. Liettua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti