torstai 31. maaliskuuta 2016

ESC 2016: Alankomaat

Alankomaat on yksi seitsemästä Euroopan maasta, joka on osallistunut Eurovision laulukilpailuihin ensimmäisestä vuoden 1956 kilpailusta lähtien. Mukana ollaankin oltu neljää välivuotta lukuunottamatta. Vuosien 1985 ja 1991 poisjääntien syytä en tiedä, mutta vuosina 1995 ja 2002 kisat jäivät väliin edellisvuosien heikon menestyksen johdosta. Muutenkin 2000-luvulla Alankomaiden menestys oli uskomattoman surkeaa, kunnes vuonna 2014 The Common Linnets -yhtye nousi monien yllätykseksi lopputuloksissa hopealle ihan tavallisella popballadillaan. Menestystä oli toki edellisvuonna jo pohjustanut yksi maan suosituimmista poppareista Anouk, joka nosti Alankomaat ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen euroviisufinaaliin ja siellä topteniin. Kaukana olivat siis menestysvuodet ja vuonna 1975 saavutettu neljäs, mutta samalla viimeisin euroviisuvoitto.

Viime vuonna Alankomaat floppasi, vaikka eväät olivat periaatteessa kahden aiemman menestysvuoden kaltaiset: taitava solisti esittämässä konstailematonta sävelmää. Jokin meni vain vikaan ja Trijntje Oosterhuisin konstailemattomat konstit eivät riittäneet finaalipaikkaan. Toiset ovat syyttäneet Trijntjen esiintymisasua, josta hän pokkasi kyseenalaisen "Barbara Dex palkinnon", joka siis myönnetään vuosittain euroviisufanien mielestä epäesteettisimmän esiintymiskretongin kannattelijalle.


Douwe Bob - Slow down

Nyt jatketaan kuitenkin edelleen hyväksi havaitulla linjalla ja Alankomaiden yleisradio on jälleen kutsunut edustajansa sisäisellä valinnalla. Kunnian saa 23-vuotias laulaja-lauluntekijä Douwe Bob, joka nousi kuuluisuuteen vuonna 2012 Talent-ohjelman voiton myötä. Hänen folk- ja kantrisävytteitä sisältävä musiikkinsa on nauttinut kotimaassa suurta suosiota ja kaksi julkaistua albumia ovat menestyneet hienosti. Tuoreempi "Pass it on" nousi viime vuonna jopa Alankomaiden listan ykköseksi. Uusi albumi "Fool bar" on julkaisua vaille valmis ja euroviisukappale "Slow down" on siltä ensimmäinen singlelohkaisu.

Douwe Bobin rento, tarttuva ja hyväntuulinen kantripop sopii joskus hieman teennäisten euroviisukappaleiden keskelle kuin neilikka kevätniitylle. Koko paketti musiikkivideoineen on ammattimaisesti koottu ja Douwen kaltaiselle lahjakasta ja hauskannäköistä veikkoa on helppo fanittaa. Kappaleen sanoma "Slow down" sopii sekin nykypäivän hektiseen ilmapiiriin. Alankomaiden pitäisi mennä heittämällä finaaliin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti