keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

ESC 2016: Armenia



Kaikki 43 vuoden 2016 Eurovision laulukilpailuihin osallistuvaa maata on nyt valinnut kilpailusävelmänsä ja ilmoittautumisaikakin on jo mennyt umpeen, joten kappaleen vaihtokaan ei ole enää mahdollista. Tänä vuonnahan kisaillaan jälleen Ruotsissa, kun euroviisujen uudeksi suurvallaksi halajava naapurimme voitti kisat viime vuonna kuudennen kerran Måns Zelmerlöwin esittämällä kappaleella "Heroes". Ensimmäinen voittohan Ruotsiin meni tietenkin Abban "Waterloon" ansiosta vuonna 1974. Vuonna 1975 Tukholma pääsi ensimmäistä kertaa isännöimään kansainvälistä loppukilpailua ja suomalaiset olivat tietenkin vihreinä kateudesta. Toinen voitto napsahti ruotsalaisille tasan 10 vuotta myöhemmin Herrey's -veljestrion esityksellä "Diggi-loo, diggi-ley". Seuraavana vuonna isäntäkaupunkina toimi Göteborg.


Suomalaistenkin tunteman Carola Häggkvistin viisuvoitto vuonna 1991 oli täpärääkin täpärämpi, sillä kilpailukappale "Fångad av en stormvind" päätyi tasapisteisiin Ranskan Aminan esittämän "Le dernier qui a parlé" -kappaleen kanssa. Sääntöjen mukaan voitto ratkaistaan tasatilanteessa siten, että paremmin sijoittuu esitys joka on saanut enemmän täysiä eli 12 pistettä. Näitäkin oli molemmille siunaantunut yhtä monelta, eli neljältä, maalta. Lopulta tilanne selvisi, kun Ruotsi oli saanut toiseksi parhaan pistemäärän eli 10 pistettä viideltä maalta, ja Ranska vain kahdelta. Vuonna 1992 miteltiin viisuvoitosta Malmössä.


Neljännen kerran Ruotsi voitti koko helahoidon vuonna 1999. Silloin Charlotte Nilsson (nyk. Perrelli) sai jo laulaa englanniksi ja kilpailukappale kantoi nimeä "Take me to your heaven". Lähtipä liikkeelle myös vitsi, jonka mukaan "Ruotsi on voittanut euroviisut neljä kertaa ja aina samalla kappaleella". Uuden vuosituhannen aluksi Eurovision laulukilpailu kisailtiin jälleen Tukholmassa, samassa Globen-hallissa, jonne kilpailu palaa toukokuussa 2016. Näiden kisojen väliin mahtuu vielä yksi ruotsalaisvoitto vuodelta 2012. Moni muistaakin tuon hitiksi nousseen "Euphoria"-kappaleen, jonka esitti Loreen. Vuoden 2013 isäntäkaupunkina toimi toistamiseen Malmö.


Tämän sinikeltaisen alustuksen myötä alan tässä blogissa käymään läpi tämän vuoden kilpailijoita. Semifinaalien tarkkaa esiintymisjärjestystä ei ole vielä päätetty, mutta se kuka esiintyy minkäkin semifinaalin alku- tai loppupuolella on päätetty arvonnalla. Ensimmäisen semifinaalin alkupuoliskolla esiintyy (englanninkielisen) aakkosjärjestyksen mukaan listattuna Armenia, Kroatia, Suomi, Kreikka, Unkari, Moldova, Alankomaat, Venäjä ja San Marino. Nykysääntöjen mukaanhan kilpailun tuottajat päättävät lopullisen esiintymisjärjestyksen ja yrittävät kilpailukappaleet kuultuaan saada siten ohjelmasta mahdollisimman kiinnostavan kokonaisuuden. Ettei arpa ratkaisisi peräkkäin esimerkiksi useita tylsiä balladeja, jonka seurauksena katsojat kaikkoaisivat kanavalta. Näin ollen esittelykierrokseni saa kunnian aloittaa Armenia.


Iveta Mukuchyan: LoveWave


Turkin naapurissa sijaitsevassa Armenia liittyi euroviisuperheen jäseneksi vuonna 2006 eli viime vuonna juhlistettiin maan 10-vuotis taivalta kisassa. Armenia on ottanut osaa kisaan joka vuosi, paitsi vuonna 2012 jolloin isäntämaana toimi Azerbaidzan. Azerit ja armenialaiset kun eivät tahdo mahtua saman katon alle. Armenia on pärjännyt myös kisassa verrattain hyvin. Viitenä ensimmäisenä vuonna 2006-2010 he olivat aina finaalissa ja siellä myös kärkikymmenikössä. Vuonna 2011 tapahtui jotain, kun ennakkosuosikkinakin pidetty renkutus "Boom boom" (es. Emmy) putosi täpärähkösti finaalista. Välivuoden jälkeen menestys on ollut vaihtelevampaa. Vuoden 2014 edustajan Aram MP3:n molemmille puolille mahtuu kaksi heikommin sijoittunutta esitystä. Armenia on myös aina esittänyt kappaleensa kokonaan tai osittain englanninkielellä.


Tänä vuonna edustustehtävät on langetettu viehättävän Iveta Mukuvhyanin sorjille harteille. Iveta on syntynyt Yerevanissa, Armenian pääkaupungissa (joka kuului silloin Neuvostoliittoon) 14.10.1986. Vuonna 1992 hänen perheensä muutti Saksaan, jossa Iveta eleli lapsuus ja nuoruusvuotensa aina koulujen päättymiseen asti. Vuodesta 2009 lähtien hän on sukkuloinut Armenian ja Saksan välillä yrittäen saada jalansijaa musiikkimaailmassa.


Vuonna 2008 Iveta osallistui Armenian Idols-kilpailuun "Hay Superstar" sijoittuen viidenneksi. Vuonna 2012 oli vuorossa Saksan The Voice -kilpailu, jossa hän esitti koelauluissa Loreenin euroviisuvoittokappaleen "Euphoria". Siellä hän eteni tähtivalmentaja Xavier Naidoon luotsaamana ensimmäiseen livelähetykseen asti, jossa koitti putoaminen yleisöäänten perusteella. Euroviisuedustajaksi Armenian yleisradioyhtiö AMPTV valisi Ivetan sisäisesti ilman julkista karsintaa. Aikaisempina vuosina edustajan valintoihin on käytetty monenlaisia menetelmiä. Joskus valittu esittäjä, joskus laulu ja joskus molemmat, ja joskus vain yksi esittäjä ja yksi kappale ja sillä sipuli.


Kilpailukappaleen "LoveWave" ovat säveltäneet Lilit ja Levon Navasardyan ja sanoittaneet Stephanie Crutchfield ja Iveta Mukuchyan itse. Paketti oli siis valmiina, kun se esiteltiin suurelle yleisölle maaliskuun alussa. Viimeistellyllä musiikkivideolla esiintyy ruotsalainen malli Ben Dahlhaus ja sitä on kuvattu sekä Saksassa että Armeniassa.


Itse kappale ei ole sieltä helpoiten pureskeltavasta päästä. Modernit saundit, etniset mausteet ja voimakkaat vokaalit erottavat sen perinteisestä popvirrasta ja Iveta vaikuttaa kaikinpuolin pätevältä taiteilijalta. Veikkaisin Armenian esityksen erottuvan edukseen ja etenevän finaaliin helposti. Eri maissa kokoontuvat ammattilaisraadit varmaankin arvostavat panostusta, mutta uskoisin myös nykyajan musiikinystävien lämpenevän tällaiselle innovatiiviselle viritykselle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti