perjantai 25. maaliskuuta 2016

ESC 2016: Suomi


Suomen taival Eurovision laulukilpailuissa alkoi 56 vuotta sitten vuonna 1961, mutta kehnon menestyksemme vuoksi vietetyistä välivuosista johtuen tämän vuoden edustuskappaleemme on järjestyksessään viideskymmenes. Pidettiinpä muiden pohjoismaiden kanssa taukoa myös vuonna 1970 edellisvuoden äänestyssekoiluja boikotoiden. Eräänlaista tasavuotisjuhlaa siis vietetään. Suomen edustaja on vuodesta 2012 lähtien valittu Yleisradion järjestämän Uuden Musiikin Kilpailun kautta ja niin tälläkin kertaa. Kisan säännöt ja koostumus on muuttunut lähes vuosittain, mutta nyt merkittävin ero edellisvuoteen nähden oli vain raatien antamien pisteiden ja yleisöäänestyksen välinen painoarvo. Molemmilla oli nyt puolet eli 50% äänivallasta. Raateina toimi kymmenen eri alojen edustajista koottua kansalaisraatia. Vaikuttamaan pääsivät esimerkiksi lapset, muusikot, euroviisuasiantuntijat ja asfalttimiehet.

Uuden Musiikin Kilpailun voittaja Sandhja Kuivalainen oli kansalaisraatien ylivoimainen suosikki, saaden yhteensä 98 pistettä. Toiseksi tullut Mikael Saari sai 72 pistettä ja kolmanneksi sijoittunut Saara Aalto 67 pistettä. Mutta näihin pisteisiin kun ynnättiin yleisöäänet, muuttui tilanne päälaelleen. Yleisöäänestyksen voittaja Saara Aalto sai kaikista äänistä 20,2% eli 87 pistettä, kakkonen Mikael Saari 18,4% eli 79 pistettä ja Sandhja sijoittui yleisöäänestyksessä vasta kolmanneksi 14,4% eli 62 pisteen saaliillaan. Niinpä Sandhjan yhteispistemääräksi muodostui 160 pistettä, jotka riittivät UMK-voittoon.

Uuden Musiikin Kilpailun 2016 finaalin lopputulokset
(suluissa kansalaisraatien pisteet + yleisöäänet = yhteispistemäärä):

1. Sandhja: Sing it away (98 + 62 = 160 p.)
2. Saara Aalto: No fear (67 + 87 = 154 p.)
3. Mikael Saari: On it goes (72 + 79 = 151 p.)
4. Barbe-Q-Barbies: Let me out (46 + 39 = 85 p.)
5. Annica Milán & Kimmo Blom: Good enough (34 + 46 = 81 p.)
6. Cristal Snow: Love is blind (41 + 39 = 80 p.)
7. Eini: Draamaa (32 + 29 = 61 p.)
8. Stella Christine: Ain't got time for boys (19 + 28 = 47 p.)
9. Tuuli Okkonen: Don't wake me up (20 + 21 = 41 p.)

Sandhja: Sing it away

25-vuotias Sandhja Kuivalainen siis edustaa Suomea Tukholmassa toukokuussa 2016 kappaleellaan "Sing it away". Tiettävästi Sandhja ei ole läheistä sukua vuoden 1986 euroviisuedustajallemme Kari Kuivalaiselle. Suomalais-guyanalainen Sandhja oli siviiliammatiltaan sairaanhoitaja, mutta halajaisi täysipäiväiseksi muusikoksi. Ensimmäisen singlensä "Hold me" hän julkaisi loppuvuodesta 2013 ja se sai jonkinverran radiosoittoa. Esikoisalbumi "Gold" näki päivänvalon toukokuussa 2014, mutta levy jäi vähäiselle huomiolle. Uuden Musiikin Kilpailun alla Sandhja työsti toista albumiaan, jolta oli jo viime vuonna lohkottu single "My bass". Uusi levy on viittä vaille valmis ja laulajatar valitsi siltä UMK-kilpailukappaleekseen iloisen "Sing it away"-rallin, jonka ovat Sandhjan lisäksi kynäilleet Milos Rosas, Heikki Korhonen, Petri Matara ja Markus Savijoki.

Aluksi Sandhjan UMK-voitto ilahdutti, etenkin viimevuotisen Kurikka-katastrofin jälkeen, mutta nyt kun kaikki kilpakumppanitkin ovat valinneet edustajansa Tukholmaan alkaa Suomen ralli hukkua massaan. Ainoina pelastuksenamme voivat olla kappaleemme iloisuus ja nopeatempoisuus, sekä välittömältä vaikuttava pirteä esittäjä. Kunhan UMK-esitys heitetään romukoppaan ja rakennetaan Tukholman lavalle energinen ylöspano ilman ylimääräisiä kommervenkkejä, voi finaalipaikka olla mahdollinen. Hartwall areenaa kevään 2017 Eurovision laulukilpailuja varten ei kuitenkaan kannata varailla. Mitään suurta hypetystä ei Sandhja ole aiheuttanut missään Euroopan kolkassa, ei edes täällä Suomessa. Harva varmaan muistaakaan enää, kuka edustaa Suomea tämän vuoden euroviisuissa. Mutta näin siinä käy, kun kansansuosikki ei voittanut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti