torstai 31. maaliskuuta 2016

ESC 2016: Venäjä
Rakas itänaapurimme Venäjä on suhtautunut Eurovision laulukilpailuihin vuosituhannen vaihteesta lähtien asiaankuuluvalla vakavuudella. Ensimmäistä kertaa he kyllä olivat mukana jo vuonna 1994, mutta muutamat 1990-luvun kokeilut jäivät hapuileviksi vaikka edustustehtävissä nähtiinkin maan suurimpia tähtiä kuten Philipp Kirkorov ja Alla Pugecheva. Modernimman vaihteen löydyttyä Venäjä on nähty usein kärkikahinoissa ja napsahtipa maalle voittokin vuonna 2008, kun Lordille kaksi vuotta aiemmin karvaan tappion kokenut poppari Dima Bilan kirkasti mitalinsa kultaiseksi. Viime vuonna Polina Gagarina lauloi Venäjän komeasti hopealle.


Sergey Lazarev - You are the only one

Tänä vuonna Venäjä kantaa jostain syystä painavinta ennakkosuosikin viittaa. Edustustehtävät on kabineteissa päätetty langettaa 32-vuotiaan salskean Sergey Lazarevin hyvinmuodostuneille hartioille. Veikkaan, että pienemmät ansiot aiheesta eivät kuulu Philipp Kirkoroville, joka on jälleen kerran miljoonaomaisuutensa turvin vastaamassa tuotantopuolesta. Sävellystyössä Kirkorovilla on ollut jo perinteiseksi muodostuneeseen tapaan toinen euroviisukonkari, kreikkalainen Dimitris Kontopoulos, joka on haka kynäilemään tarttuvia discokappaleita. Pikkurahasta ei siis ole puutetta, kun kuvataan esikatseluvideoita tai rakennetaan lavaylöspanoja. Eikä menestyksen pitäisi kiikastaa Sergeyn lahjoistakaan.

Sergey Lazarev on omistanut koko elämänsä esittävälle taiteelle ja vaikka ikää mittarissa on vasta mainitut 32, on hän ehtinyt laulaa ja näytellä jo ympäri maailmaa. Vuosina 2000-2006 Sergey vaikutti duossa Smash!!, jota pidettiin eräänlaisena miespuolisena vastineena suositulle t.A.T.u. -duolle. Olivatpa t.A.T.u.:n tyttöset Lena ja Yulia Sergeylle entuudestaan tuttujakin, sillä he olivat yhdessä Smash!!:n toisen osapuolen Vlad Topalovin kanssa kuuluneet lapsiyhtye Neposediin.
Vuonna 2003 julkaistu Smash!!:n esikoisalbumi "Freeway" saavutti suurta menestystä itäisessä Euroopassa ja Aasiassa, ja erityisesti singlehitti "Belle" on tutustumisen arvoinen. Vuonna 2007 Sergey siirtyi soolouralle ja soololevyjä on julkaistu tähän mennessä neljä kappaletta. Vuonna 2008 hän yritti ensimmäisen kerran päästä Venäjän euroviisuedustajaksi, mutta hävisi karsinnan ehkä onneksikin myöhemmin koko kisat voittaneelle Dima Bilanille.

Venäjän tämänvuotinen edustussävelmä "You are the only one" kuulostaa siltä, kuin se olisi sävelletty taskulaskimilla. Niin täydellinen popkappale on kyseessä, ettei sitä voi syyttää edes muoviseksi. Jotain vanhaa, jotain uutta, ja niin edelleen. Kaiken kukkuraksi videolla Sergeyn seurana hengailee Miss Universum Venäjä 2015 Vladislava Evtushenko, joka sijoittui Miss Venäjä kisassa toiseksi mutta edusti maataan Miss Universum kilpailussa. Tämänvuotista tasoa Eurovision laulukilpailuissa on kuvailtu hyväksi ja sellainen se onkin, mutta myös hyvin tasainen ja suuret voittajasuosikit loistavat poissaolollaan. Ehkä juuri siksi Venäjän rahtusen vanhanaikainenkin schlagerdisco saattaa vetää pisimmän korren. Menestys on taattua, mutta riittävätkö voimavarat siihen kaikkein kirkkaimpaan kruunuun? Pietari 2017?
Katso myös: Smash!! - BelleEi kommentteja:

Lähetä kommentti