keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

ESC 2016: Albania
Albania rantautui euroviisuihin Istanbulissa vuonna 2004, samana vuonna kuin semifinaalivaihekin tuli mukaan kuvioihin. Albanian ensimmäinen edustaja Anjeza Shahini selvitti tiensä semifinaalista finaaliin kirkkaasti ja sai vielä finaalissakin sijoituksekseen muikean seitsemännen sijan. Se onkin edelleen Albanian toiseksi paras sijoitus. Pidemmän korren on vetänyt vain vuonna 2012 Albaniaa edustanut Rona Nishliu, jonka erikoinen huutaen laulettu "Suus"-kappale onkin jäänyt monien taideviisujen ystävien mieleen. Erikoinen yksityiskohta, että loput finaaliin yltäneet albanialaisviisut ovat sijoittuneet joko sijoille 16 tai 17. Viisi kertaa Albania on karsiutunut finaalista.

Albaniassa on pitkät laulukilpailuperinteet, ja nykyään paikallisena euroviisukarsintana toimiva Festivali i Këngës järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1962. Maan perinteisiin kuuluu, että Këngësissä kappaleet esitetään äidinkielellä, ison orkesterin säestämänä eikä niiden esimerkiksi niiden pituutta ole rajoitettu. Niinpä Eurovision laulukilpailuihin jalostettu versio kuulostaa usein melko erilaiselta uudelleen sovitettuna, lyhennettynä ja mahdollisesti englanninkielisenä.

Eneda Tarifa - Fairytale 

Tiranassa syntynyt 34-vuotias Eneda Tarifa vei tänä vuonna Festivali i Këngësin voiton kolmannella yrittämällään. Siellä kuultu "Përrallë"-kappale on Tukholmaa varten kääntynyt englanniksi ja saanut sanatarkasti käännettynä nimekseen "Fairytale" (Satu). "Fairytale" on melko perinteinen, dramaattinen albanialaiseuroviisu, joka saattaa yhtä hyvin toimia Tukholman lavalla, kuin olla toimimattakin. Onnistuessaan täydellisesti Albania saattaa näin hyvältä esiintymispaikalta toisen semifinaalin loppupäästä ponnistaakin finaaliin? Se jää nähtäväksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti