maanantai 25. huhtikuuta 2016

ESC 2016: AustraliaAustralian mukanaolo Eurovision laulukilpailuissa ei lakkaa ärsyttämästä minua. Viime vuotisen debyytin pystyin jotenkin sulattamaan, koska sitä perusteltiin euroviisujen 60-vuotis juhlavuoden väriläiskänä. Se, että maa on mukana tänäkin vuonna, menee jo yli hilseen. Vaikka Australia sijaitseekin toisella puolella maapalloa, on sen asukkailla luonnollisestikin vahvat poliittiset ja kulttuurilliset yhtymäkohdat Eurooppaan. Australiassa fanitetaan myös euroviisuja ja vuodesta 1983 lähtien kilpailu on esitetty siellä paikallisessa televisiossa suorana lähetyksenä. Viime vuonna Wienin kisoissa Australia sai pilke silmäkulmassa osallistumisoikeuden euroviisufinaaliin. Edustajaksi valittu Guy Sebastian ja letkeä kappale "Tonight again" otettiin hyvin vastaan ja se sijoittuikin lopputuloksissa komeasti viidenneksi. Australian osallistumisen piti kuitenkin jäädä tähän yhteen kertaan.

Dami Im - Sound of silence

Australiassa kuitenkin innostuttiin euroviisuista siinä määrin, että he hinkuivat mukaan tänäkin vuonna. Nyt he sentään saavat hakea vauhtia semifinaalin kautta. Heidän edustajansa Dami Im ja kappale "Sound of silence" on kuitenkin ärsyttävän kovatasoinen powerballadi, ja sen finaalipaikka on jälleen itsestäänselvyys. Eksoottiset piirteensä Dami on saanut synnyinmaastaan Etelä-Koreasta, josta hänen perheensä muutti Australiaan tytön ollessa 9-vuotias. Koko kansan tuntemaksi 27-vuotias Dami nousi kolme vuotta sitten voitettuaan Australian X-Factor-kilpailun viidennen tuotantokauden. Sittemmin pitkäsoittoja on ilmestynyt kaksi kappaletta ja kolmas, vastikään ilmestynyt albumi sisältää Damin versioita The Carpenters -yhtyeen tuotannosta.

Minusta euroviisujen ei tulisi laajentua näin hallitsemattomasti. Usein olen miettinyt millaiset olisivat esimerkiksi jonkinlaiset "maailmanviisut", jossa eri maanosat valitsisivat keskuudestaan edustajan tai edustajat ja he kilpailisivat sitten keskenään. Mutta ei näin, että yksi kaukainen maa saa automaattisesti osanotto-oikeuden.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti