tiistai 5. huhtikuuta 2016

ESC 2016: KyprosKypros on ollut mukana Eurovision laulukilpailuissa sinnikkäästi vuodesta 1981 lähtien, vaikka kovin suurta menestystä heille ei olekaan siunaantunut. Topten-sijoituksia on kuitenkin ihan kivasti ja viidenneksi Kypros on sijoittunut kolmesti (1982, 1997 ja 2004). Poissaolojakaan ei ole pahemmin. Vuonna 1988 heidän kappaleensa vetäytyi kisasta viime metreillä, koska paljastui että samainen "Thimame"-kappale oli kisannut Kyproksen euroviisukarsinnoissa jo vuonna 1984. Vuonna 2001 kisat jäivät väliin edellisvuosien heikon menestyksen vuoksi ja vuonna 2014 vedottiin monien muiden nyky-Euroopan maiden tavoin rahapulaan. Finaalipaikkakaan ei Kyprokselle koskaan itsestäänselvyys ja vuonna 2004 alkaneiden semifinaalien jälkeen se on karsiutunut jatkosta kuusi kertaa.

Minus One - Alter ego

Viime vuonna Kypros pääsi kuitenkin finaaliin ja nyt finaalipaikkaa haetaan radioystävällisellä rockilla. Kyproksen yleisradio kutsui suoraan edustajakseen Minus One -yhtyeen, joka sijoittui vuoden 2015 Kyproksen euroviisukarsinnoissa kolmanneksi. Bändin muodostavat laulusolisti Francois Micheletto, kitaristi Harrys Pasi, kitaristi Constantinos Amerikanos, basisti Antonis Loizides ja rumpali Christopher Ioannides alis Chris J. Ranskalaiset sukujuuret omaavat laulaja Francois kisaa muuten parhaillaan myös Ranskan The Voice -kilpailussa.

Coverbändinä uransa aloittanut Minus One on viime vuosina kynäillyt myös omia kappaleita, mutta euroviisukappaleen tekoon avuksi hälyytettiin ruotsalainen viisukonkari Thomas G:son. 48-vuotias Gustafsson on hankkinut viisukannuksensa kynäilemällä edustussävelmiä kotimaansa lisäksi Norjalle, Tanskalle, Espanjalle ja Georgialle, kirkkaimpana tähtenään euroviisuvoitto vuodelta 2012 (Loreen: "Euphoria"). Tänä vuonna G:son on ollut mukana myös Georgian rockahtavan kappaleen tekemisessä. Eri maiden karsintoihin G:son on säveltänyt kymmeniä kappaleita ja onpa hänen teoksiaan kuultu suomenkin euroviisukarsinnoissa.

Myöskään plagiaattisyytökset eivät ole G:sonille vieraita. Vuonna 2001 Ruotsin edustuskappaletta syytettiin kopioksi Belgian vuoden 1996 euroviisusta ja asian selvittelemisessä tarvittiin käteissuoritus. Tänä vuonna Kyproksen "Alter ego" -nimisen edustussävelmän väitetään muistuttavan The Killers -yhtyeen hittiä "Somebody told me". Itse kuulen yhdessä kertosäkeen kohdassa mielleyhtymän G:sonin viime vuonna Ruotsin karsintoihin tekemään kappaleeseen "Möt mig i gamla stan" (es. Magnus Carlsson), mutta itsensä plagioimisesta ei varmaan nosteta syytteitä. Plagiaatti tai ei, Kyproksen geneerinen, valmiiksi pureskeltu ja ruotsalaisen schlagerkoneiston läpi mankeloitu radiorock ei mielestäni ole se salainen ase, jossa euroviisuissa saalistetaan pisteitä. Finaalipaikka voi olla työn ja tuskan takana.


Onko Kyproksen kappale kopio The Killers -yhtyeen kappaleesta "Somebody told me"?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti