perjantai 1. huhtikuuta 2016

ESC 2016: Itävalta

Olen saanut blogissani käsiteltyä tämän vuoden Eurovision laulukilpailujen ensimmäisen semifinaalin alkupuoliskolle arvotut esiintyjämaat. Seuraavaksi on vuorossa ensimmäisen semifinaalin loppupuolisko, jossa englanninkielisen aakkosjärjestyksen mukaan esiintyvät Itävalta, Azerbaidžan, Bosnia ja Hertsegovina, Kypros, Tšekki, Viro, Islanti, Malta ja Montenegro. Lopullista, tarkempaa esiintymisjärjestystä ei ole siis vielä päätetty.

Näin ollen seuraavana esittelyvuoroon saapuu Itävalta, jossa eurooppalaista laulujuhlaa vietettiin viime keväänä. "Parrakas nainen" Conchita Wurst toi voitollaan kisat pitkästä aikaa Euroopan ytimeen, historialliseen Wieniin. Tätä ennen Itävallalla oli plakkarissaan yksi euroviisuvoitto vuodelta 1966, jolloin megatähti Udo Jürgens lauloi että "Merci, chérie". Sääli, että Udo poistui keskuudestamme joulukuussa 2014 eikä ehtinyt riemuita Itävallan isännöintiä.

Kahdesta voitosta huolimatta Itävallan viisutaival on ollut pitkä ja kivinen. Mukaan he tulivat jo toisiin Eurovision laulukilpailuihin vuonna 1957 ja sijoittuivat heti kättelyssä viimeisiksi. Sittemmin jumbosijoja on kertynyt kahdeksan kappaletta ja nolliltakaan ole vältytty. Karuinta oli ehkä viime vuoden finaalissa nollille jääminen, sillä harvoin isäntämaata kohdellaan noin kaltoin. Vuosien varrelle mahtuu jos jonkin sorttista kokeilua ja toki myös muutama onnistuminen. Välillä on myös Itävallassa oltu niin loukkaantuneita, että kisat on jätetty kokonaan väliin.


Zoë - Loin d'ici


Tänä vuonna Itävalta on mukana vaihteeksi ihan kivalla kappaleella "Loin d'ici", joka esitetään ehkä yllättäenkin ranskankielellä. Vasta 19-vuotias Zoë Straub on sirkeä neitokainen, joka on laulanut kilpaa jo lapsukaisena. Euroviisukarsintoihin hän otti osaa jo viime vuonna, mutta kappaleen "Quel filou" sijoitus oli kolmas. Zoën kokonaan ranskankielinen esikoisalbumi "Debut" ilmestyi lokakuussa 2015 ja se sisälsi myös tämänvuotisen euroviisukappaleen. Euroviisujen nykysäännöthän mahdollistavat, että 1. syyskuuta jälkeen julkaistut kappaleet ovat oikeutettuja osallistumaan seuraavan kevään euroviisuihin. Äärimmäisessä tapauksessa siis toukokuussa jonkun maan edustajana kuultava kappale voi olla yli kahdeksan kuukautta vanha.

No suurin osa eurooppalaisista kuullee "Loin d'icin" ensimmäistä kertaa euroviisusemifinaalissa 10. toukokuuta 2016. Melko todennäköistä on, että he kuulevat sen samalla myös viimeistä kertaa. Mutta se ei tarkoita, että Itävallan söpö popkappale olisi huono. Ehkä "Joe le taxi" -hengessään vain vähän naiivi ja vanhanaikainen. Itsehän kuuntelen tätä ihan sujuvasti, mutta luulen puhelinäänestäjät ja tuomaristot eri puolilla Eurooppaa eivät jaksa innostua. Toivottavasti olen väärässä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti