maanantai 25. huhtikuuta 2016

ESC 2016: Irlanti



Irlanti pitää seitsemällä voitollaan kiinni euroviisuhistorian menestyneimmän maan tittelistä, ainakin vielä toistaiseksi. Ruotsi on ilmoittanut havittelevansa tuota titteliä ja onkin kirinyt kuuden voittonsa turvin jo aivan Irlannin tuntumaan. Irlannin menestyksekkäimmät vuodet ajoittuvat 1990-luvulle, jolloin maa pokkasi neljä seitsemästä voitostaan. Lisäksi he tulivat 1990-luvulla kaksi kertaa toiseksi. Vuosituhannen vaihduttua ja kielisäännön vapauduttua, menestys on ollut epätasaisempaa.


Nicky Byrne - Sunlight

Tällä kertaa tyypillisesti euroviisukarsinnat järjestänyt Irlanti luottaa poikkeuksellisesti yleisradioyhtiön sisäiseen valintaan. Irlannin viisumaineen puolustettavakseen saa 37-vuotias Nicky Byrne, jonka nimi ei välttämättä kerro monellekaan mitään, mutta jonka kuva löytyy useista suomalaisistakin levyhyllyistä. Nicky kuului nimittäin vuosina 1998-2012 erittäin suositun Westlife-lauluyhtyeen riveihin. Yhtyeen kymmentä studioalbumia ja yli kolmeakymmentä hittisingleä on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta. Westlifen lisäksi Nicky ei vielä ennen euroviisuja ole luonut musiikin parissa soolouraa, jos ei sellaiseksi lasketa vuoden 2002 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen Irlannin kannustuslaulua "Here Come The Good Times (Ireland)", jonka hän levytti yhdessä jalkapallojoukkueen sekä vuoden 2008 euroviisuistakin tutun kalkkunanuken Dustin the Turkeyn kanssa. Levy nousi luonnollisesti Irlannin listan ykköseksi. Muutoin Nicky on nähty useiden tv-ohjelmien isäntänä. Vuosina 2013-2015 hän on luetellut euroviisuissa Irlannin antamat pisteet.

Euroviisukappale "Sunlight" on siis Nicky Byrnen ensimmäinen soolosingle. Kappaletta kirjoittamassa ovat olleet Nickyn itsensä lisäksi Wayne Hector, joka on kynäillyt mm. seitsemän Westlifen ykköshittiä ja kappaleita mm. One Directionille, The Pussycat dollsille ja Nicki Minajille, sekä Ronan Hardiman joka puolestaan tunnetaan Michael Flatleyn "Lord of the dance"-sävellyksistään. Varsin nimekäs hittitrio on siis työstänyt sinänsä laadullisen popkappaleen Irlantia varten. Jos Irlanti onnistuu esityksessään valjastamaan kokonaisuudesta parhaat tehot irti ja hyödyntämään solistin historiaa oikealla tavalla, voisin kuvitella finaalipaikan olevan mahdollinen. Varmaa se ei ole ja toivottavasti Nicky Byrne taustatiimeineen ei tuudittaudu liikaa menneisyyteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti