tiistai 19. huhtikuuta 2016

ESC 2016: SveitsiKaikkien aikojen ensimmäinen euroviisuvoittajamaa Sveitsi on viime vuodet rämpinyt todella syvissä vesissä. Mukana ollaan kuitenkin roikuttu sinnikkäästi ja välivuosia on päässyt syntymään vain edellisvuosien kehnon menestyksen seurauksena. Pitkään historiaan mahtuu lukuisia onnistumisia, mutta myös melkoinen määrä mahalaskuja. Sveitsi on voittanut kisat kahdesti, ollut toinen kolme kertaa ja kolmas kolme kertaa, mutta myös finaalin viimeinen viisi kertaa ja semifinaalinkin hännänhuippu kolmesti.

Viimeisin valonpilkahdus on niinkin kaukana, kuin vuodessa 2005 jolloin virolainen tyttöbändi Vanilla Ninja toi Sveitsille kahdeksannen sijan. Sveitsiläisedustajistoon mahtuu monia muitakin kansallisuuksia, kuten ranskankielinen kanadalaislaulajatar Celine Dion, joka maalle toisen viisuvoiton vuonna 1988. Jo ennen kielisäännön vapautumista, Sveitsillä oli myös kieliä joista valita ja näyttävin esimerkki tästä on laulu- ja soitinyhtye Peter, Sue & Marc, joka edusti vuosien varrella Sveitsiä neljä kertaa ja aina eri kielellä laulaen (ranskaksi, englanniksi, saksaksi ja italiaksi). Vain retoromaani jäi kokeilematta.


Rykka - The last of our kind

Kansainvälistä väriä on Sveitsiä edustamassa tänäkin vuonna. Christina Maria Rieder alias Rykka on Celine Dionin tapaan kanadalainen, mutta siihen ne yhtäläisyydet Celinen kanssa jäävätkin. Sveitsissä on viime vuosina järjestetty monimutkaiset kansalliset karsinnat, joissa ensin erikieliset yleisradioyhtiöt karsivat ehdokkaitaan eri tavoin ja parhaimmillaan netissä on ollut kuultavissa kymmeniä ellei satoja vaihtoehtoja viisuedustajaksi.

Karsintafinaali käytiin kuitenkin kuuden esityksen kesken ja Rykka vei voiton. 30-vuotias Rykka on itse tehnyt kilpailukappaleensa yhdessä Mike Jamesin, Jeff Dawsonin ja Warne Liveseyn kansa. Rykka kuvailee musiikkia vaihtoehtoiseksi syntikkapopiksi, mutta itse en kuule kyseisen genren hienouksia "The last of our kind" -kappaleessa. Rykkan laulutaidottomuus peittää kaikki mahdolliset nyanssit alleen. Olen 100% varma, että Sveitsiä kohtaa tänäkin vuonna armoton semifinaalissa karsiutuminen, jos esitys on samaa luokkaa kuin allaolevassa kansallisen karsinnan taltioinnissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti