tiistai 12. huhtikuuta 2016

ESC 2016: ViroRakas etelänaapurimme Viro pyrki euroviisuihin pian itsenäistymisensä jälkeen ensimmäisessä osanottajamaiden lisääntymisaallossa. Vuonna 1993 järjestettiin uusien halukkaiden kesken karsinta, josta kerroinkin jo Kroatiaa esitellessäni. Virolle kävi kehnommin, kuin Kroatialle ja he karsiutuivat jo alkuvaiheessa. Ensimmäiseksi edustajaksi oli sisäisesti valittu 17-vuotias Janika Sillamaa, jonka äiti Kaari Sillamaa on myös tunnettu muusikko ja musiikin opettaja. Karsiutumisesta johtuen vuonna 1994 Viro pääsi suoraan loppukilpailuun ja silloin edustajana olikin vuorostaan vankkaa kokemusta. Silvi Vraitin rouheasti esittämä iskelmä "Nagu merelaine" on jäänyt elämään euroviisufanien muistoissa, mutta finaalissa laulu sai vain kaksi pistettä, mikä tarkoitti toiseksi viimeistä sijaa ja karsiutumista vuoden 1995 euroviisuista.

Paluu vuonna 1996 tapahtuikin sitten rytinällä, kun Maarja-Liis Ilus ja Ivo Linna esittivät ikivihreän viisuballadin "Kaelakee hääl". Siitä alkoi Viron nuorekas menestyskausi euroviisuissa, joka huipentui vuoden 2001 voittoon. Vuonna 2002 euroviisuiltiin Tallinnassa ja Suomessa revittiin harmaita suortuvia Erkki Pohjanheimon ohimoilta. Parin vuoden päästä alkoi kuitenkin Vironkin tahti hiipua ja viisissä ensimmäisissä semifinaaliviisuissa 2004-2008 he eivät päässeet edes finaaliin. Sittemmin menestys on ollut vaihtelevaa, välillä on saavutettu topten-sijoitus ja välillä jääty kokonaan semifinaaliin.

Jüri Pootsmann - Play

Viime vuonna Viron edustuskappale "Goodbye to yesterday" oli monien suomalaisten mieleen ja menestyi muutenkin sangen mukavasti (7. sija). Tänä vuonna ollaan liikkeellä vähän samanmakuisin eväin. Laulun säveltäjä on nimittäin sama mies: Sitg Rästa, joka viime vuonna duetoi viehkeän tummaverikön Elina Bornin kanssa euroviisuestradilla, on säveltänyt myös tämänkertaisen kappaleen "Play". Esittäjäksi on tällä kertaa valikoitunut 21-vuotias Jüri Pootsmann, joka voitti viime vuonna Viron Idols-kilpailun kuudennen tuotantokauden. Idols-voittonsa myötä Jüri sai levytyssopimuksen Universal Musicin kanssa ja vuoden aikana onkin ehtinyt ilmestyä jo kuusi singleä. Hänen voittonsa Viron karsinnoissa oli myös ylivoimainen, sillä hän sai täydet pisteet niin tuomaristolta kuin puhelinäänestäjiltäkin molemmilla äänestyskierroksilla. Viron kansan vahva mandaatti takanaan Jüri tavoittelee jälleen euroviisufinaalipaikkaa. Finaalipaikkaan kyllä uskonkin, sillä vaikka kappaleen tunnelma muistuttaakin viimevuotista, on se myös sopivasti erilainen. Tällaisia viisuvaltavirrasta poikkeavia teoksia Eurovision laulukilpailu tarvitsee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti