tiistai 19. huhtikuuta 2016

ESC 2016: PuolaPuola on yksi euroviisujen kummajaisista moninaisen yllättävine edustuskappalevalintoineen. Toisinaan he lähettävät ihan normaalia musiikkia, mutta seuraavana vuonna taas jotain ihan outoa. Euroviisutaival alkoi korkealta, kun Puolan ensimmäinen edustaja Edyta Górniak sijoittui komeasti toiseksi. Tosin skandaalin saattelemana, sillä Edyta lauloi tuomaristoille esitetyssä kenraaliharjoituksessa yhden kertosäkeistön englanninkielellä. Sekös sai ainakin Suomen euroviisukommentaattorin Erkki Pohjanheimon nousemaan barrikadeille. Diskausta ei kuitenkaan tullut ja Edyta Górniakin ura lähti urkenemaan Puolan rajojen ulkopuolellekin, kuten vain hänen kaltaiselleen kuvankauniille ja lahjakkaalle tytölle soi tapahtuvankin. Sittemmin kärkikymmenikköön Puola on euroviisuissa yltänyt vain kerran, vuonna 2006 Ich Troje -yhtyeen ansiosta. Välivuosilta ja semifinaalikarsiutumisilta ei sen sijaan ole vältytty.

Michal Szpak - Color of your life

Tänä vuonna Puolan euroviisukarsinnassa kilpaili yhdeksän esitystä ja voittaja oli monille viisufaneille yllätys. Toiset liputtivat Puolan euroviisukuningattaren Edyta Górniakin puolesta, joka siis jälleen oli innokas edustamaan kotimaataan. Toisten suosikki oli Margaret -nimellä esiintyvä laulajatar, joka on yksi Puolan suosituimmista artisteista ja jonka kappale "Cool me down" oli takuuvarmaa ruotsalaista euroviisulaatua. Margaretin ja Edytan oli kuitenkin tyytyminen puhelinäänestyksen toiseen ja kolmanteen sijaan, kun voittajaksi kiilasi musta hevonen Michael Szpak ylivoimaisella 35,89 prosentin ääniosuudella. Alkujärkytyksen jälkeen Puolan edustuskappale on alkanut saada tykkäyksiä ympäri Eurooppaa ja voi olla, että Michael Szpak on myös kansainvälisen semifinaalin musta hevonen.

Michal on niin monien nykylaulajien tavoin saavuttanut tunnettavuutensa kykykilpailun kautta. Hän sijoittui Puolan ensimmäisessä X-factor -kisassa toiseksi. Kisan jälkeen häneltä on ilmestynyt kaksi pitkäsoittoa. 25-vuotias Michal laulaa komeasti ja esittää pääasiassa mahtipontista rockia, mutta Andy Palmerin ja Kamil Varenin tekemä euroviisu "Color of your life" on rauhallisempi tapaus. Kohtalokkuutta, mahtipontisuutta ja rock-henkisyyttä kappaleessa on kuitenkin sen verran, että uskoisin sen erottuvan kilpailussa edukseen. Melankolisuuden uskoisin uppoavan ainakin suomalaisiin, jotka tosin eivät tässä toisessa semifinaalissa vielä pääse Puolaa äänestämään. Kenties sitten finaalissa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti