tiistai 26. huhtikuuta 2016

ESC 2016: Norja

Jos suomalaisilla oli euroviisuissa ennen vuotta 1985 jotain naurunaihetta, se oli Norjan viisumenestys. Sitä pidettiin vieläkin kehnompana kuin Suomen. Vuonna 1985 tuli kuitenkin mahdottomasta mahdollista ja Norja voitti euroviisut Bobbysocks-duon pirteän rock'n'rollin säestämänä. Sen jälkeen menestys seilannut melkoista aaltoliikettä. Voittoja on tullut kaksi lisää, mutta viimeisiltäkään sijoilta ei ole vältytty. Karsintavuosien 1993-2003 aikana Norja karsiutui koko kilpailusta kuitenkin vain kerran ja vuonna 2004 alkaneiden semifinaalivuosien aikana Norja on pudonnut finaalista vain kahdesti.

Agnete - Icebreaker

Varsin vahvasti Norja on liikkeellä tänäkin vuonna. Paikallisen euroviisukarsinnan Melodi Grand Prixin voitti 21-vuotias, saamelaisista sukujuurista versoava Agnete. Nuoresta iästään huolimatta Agnete on ehtinyt olla jo monessa mukana. Vuonna 2008 Agneten yhtye The BlackSheeps voitti lasten pohjoismaiset euroviisut Junior Melodi Grand Prix Nordicin. Vuonna 2014 Agnete puolestaan voitti paikallisen Tanssii tähtien kanssa kilpailun. Tänä kevään Agneten voittoisa matka jatkui Norjan karsinnassa suvereenisti, sillä hän sai superfinaalissa 166.728 puhelinääntä eli yli puoli enemmän kuin kakkoseksi sijoittunut Freddy Kalas.

Edustussävelmä "Icebreaker" on Agneten itsensä lisäksi ruotsalaisen Gabriel Alaresin ja brittiläisen Ian Curnowin käsialaa. Alares on tänä vuonna myös Moldovan euroviisutiimissä. Ian curnow on puolestaan melkein legendaarinen kasarituottaja, joka työskenteli maineikkaan Stock-Aitken-Waterman -tuotantotiimin tallissa heidän menestysvuosinaan. Curnow tuotti yhdessä Phil Hardingin kanssa kappaleita lukuisille aikakauden menestysartisteille, kuten Hazell Deanille, Kylie Minoguelle, Rick Astleylle, Mel & Kimille, Sinittalle, Boyzonelle, S Club 8:lle ja monille muille vastaaville. Osallistuipa Curnow kerran Britannian euroviisukarsintaankin, jossa hänen suojattinsa Deuce-yhtye sijoittui kolmanneksi kappaleella "I need you".
Vedonlyöntitilastot eivät jostain syystä rankkaa Norjaa Tukholman finaalin kärkihaminoihin, mutta itse kyllä uskon vahvasti topten-sijoitukseen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti