tiistai 5. huhtikuuta 2016

ESC 2016: Bosnia ja HertsegovinaBosnia ja Hertsegovina palaa kolmen välivuoden jälkeen mukaan Eurovision laulukilpailuihin. Huhujen mukaan poissaolo johtui maan taloudellisesta tilanteesta. Vuonna 1993 kisoihin rantautuneen Bosnian menestys euroviisuissa on ollut tasaisen epätasaista. Kärkisijoja ei ole liiemmälti hätyytelty, lukuunottamatta Hari Mata Harin pronssisijaa armon Lordin vuonna 2006. Finaaliin Bosnia on kuitenkin semifinaaliaikakaudellakin yltänyt aina, kun he ovat olleet mukana.

Deen & Dalal featuring Ana Rucner & Jala - Ljubav je

Tänä vuonna Bosnia ja Hertsegovina luottaa kokemukseen. Fuad Backovic alias Deen (33) edusti maata jo vuonna 2004 säksättävällä "In the disco" -kappaleellaan. Rinnalleen hän saa Erato -duon toisen osapuolen Dalal Midhat-Talakićin (34), partasuisen räppärin Jalan (oik. Jasmin Fazlić, 29) sekä kroatialaisen sellistin Ana Rucnerin (33). Sekalainen seurakunta esittää modernisti maustetun Balkan-balladin "Ljubav je" ("Rakkaus on"), joka on yksi tämän vuoden euroviisujen harvoja ei-englanninkielisiä kappaleita. Bosnian lisäksi vain Macedonia esittää edustussävelmänsä kokonaan äidinkielellään. Itävallan ranskankielisen kappaleen lisäksi muita kieliä kuullaan englannin lisäksi vain Kreikan, Bulgarian, Ukrainan, Ranskan ja Italian kappaleissa.

"Ljubav je" täyttää kohtalaisesti viisuihin vakiintuneen Balkan-balladi-kiintiön tarjoamatta kuitenkaan mitään uutta tai ihmeellistä, jos sellaiseksi ei nyt lasketa c-osan lyhyttä räppisessiota. Sellomelodia tuntuu olevan kappaleessa myös tärkeässä roolissa ja Ana soittaa ilmaselloa esikatseluvideon perusteella kohtalokkaan näyttävästi. Eurooppalaiset, suomalaiset mukaanlukien ovat tunnetusti pitäneet tämäntyyppisistä vedoista, joten lajinsa ainoana edustajana uskallan veikata Bosnialle finaalipaikkaa. Esikatseluvideon julkaisun jälkeen kappaleesta on julkaistu myös uudelleen tuotettu versio, joka on niin ikään kuultavissa alla.


Ljubav je (uusi versio, vain ääni)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti