maanantai 25. huhtikuuta 2016

ESC 2016: MakedoniaEntinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on Balkanin Suomi. Euroviisujen yhteydessä puhutaan usein naapuriäänistä, mutta Balkanin alueellakaan niitä ei riitä kaikille naapureille. Useimmiten Makedonia on juuri se, joka jää ilman. Jo Makedonian euroviisuhistorian alku oli takkuinen. Ensimmäinen mukaanpyrkimisyritys kariutui vuonna 1996 jo alkukarsintaan. Seuraava mahdollisuus tarjoutui kaksi vuotta myöhemmin, mutta Suomen tavoin Makedonia karsiutui joka toinen vuosi kisasta heikon menestyksen vuoksi.

Vuonna 2004 alkanut semifinaalikausi toi valonpilkahduksen ja vuosina 2004-2007 Makedonia oli ainoa maa joka selviytyi joka vuosi semifinaalista finaaliin. Mutta he myöskin joutuivat joka vuosi hakemaan vauhtia semifinaalista, sillä menestys finaalissa jäi kärkikymmenikön ulkopuolelle. Vuosina 2008-2009 Makedonia oli molemmilla kerroilla oman semifinaalinsa puhelinäänestyksen kymmenes, mutta noina vuosina ammattilaisraadit saivat halutessaan vaihtaa juuri kymmenneksi sijoittuneen. Sen jälkeen menestykseen on tuonut poikkeuksen vain makedonialaisen popin valovoimainen matriarkka Kaliopi, joka onnistui vuonna 2012 nostamaan maansa finaaliin.

Kaliopi - Dona

Tänä vuonna Makedonia luottaa jälleen Kaliopin Kaija Koo -tyyppiseen tummanpuhuvaan karismaan ja lähettää 49-vuotiaan rouvan sisäisin valintamenoin suoraan Tukholmaan. Kilpailukappaletta "Dona" ei tule kertosäkeistön lyriikkayhtäläisyyksistä huolimatta sekoittaa vanhaan juutalaislauluun, joka meillä muistetaan ainakin Seppo Hanskin levytyksenä. Kaliopin vahva ammattitaito kannattelee hienosti kansanlaulumaista, makedoniankielellä esitettyä popkappaletta. Kaliopin urahan alkoi jo 10-vuotiaana lastenlaulukilpailuista, joten naisen voidaan sanoa omistaneen elämänsä musiikille. Vuosikymmenien mittaisen uran varrelle mahtuu monenmoista ja se on ainakin varmaa, että pupu ei mene Kaliopin mustiin pöksyihin isollakaan estradilla.
Henkilökohtaisesti soisin Makedonialle finaalipaikan ilomielin, ja jotenkin uskon vahvan ammattitaidon ja muusta englanninkielisestä massasta poikkeavan kappaleen erottuvan heidän edukseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti