perjantai 15. huhtikuuta 2016

ESC 2016: MontenegroMontenegro osallistui itsenäisenä valtiona ensimmäisen kerran euroviisuihin Helsingissä 2007. Vuonna 2004 Serbia-Montenegron edustaja, serbialainen supertähti Željko Joksimović, sijoittui kansainvälisessä finaalissa hienosti toiseksi melkein ikivihreäksi kohonneella euroviisuhitillä "Lane moje". Seuraavana vuonna Serbia-Montenegron edustajana nähtiin montenegrolainen yhtye No Name, joka menestyi myös mukavasti sijoittuen finaalin sijalle 7. Vuonna 2006 liittovaltion ristiriidat kärjistyivät euroviisuissa tilanteeseen, että jo valittu edustaja vedettiin viime hetkessä pois kansainvälisestä kilpailusta. Heillä olisi ollut edellisvuoden menestyksen myötä paikka suoraan finaalissa, mutta nyt se avautui Kroatialle. Serbia-Montenegro sai kuitenkin äänestää finaalissa. Seuraavasta vuodesta lähtien Serbialla ja Montenegrolla on ollut kilpailussa omat edustajansa. Serbia voitti kilpailun heti ensimmäisellä itsenäisellä yrittämällään, mutta Montenegrossa on ollut hiljaisempaa. Ensimmäinen finaalipaikka maalle irtosi vasta vuonna 2014.

Highway - The real thing

Highway on yhtye, joka nousi Balkanin kansan tietoisuuteen viime vuonna X-Factor Adria -kilpailun kautta, jossa he sijoittuivat neljänsiksi. Adria-versio poikkeaa formaatista siten, että siinä kisailee osanottajia viidestä eri maasta: Serbiasta, Montenegrosta, Makedoniasta, Kroatiasta sekä Bosnia-Hertsegovinasta. Highwayn muodostavat laulusolisti Petar Tošić, kosketinsoittaja Bojan Jovović sekä kitaraa soittavat taustalaulajat Luka Vojvodić ja Marko Pešić. Bojanilla ja Markolla on jo kokemusta euroviisuestradista No Name -yhtyeen riveissä.

Highwayn tyyli on No Namen slaavipoppia huomattavasti räimeämpää ja synkempää. Rock-kuriositeeteille on euroviisuissakin usein paikkansa ja menestystäkin on joillekin siunaantunut, mutta jotenkin Highwayn aggressiivinen, täysin melodiaton paahto erottuu joukosta negatiivisessa mielessä. Uskon että tämäntyyppistä musiikkia kuuntelevat eivät ole lauantai-iltana nauliintuneet tv-vastaanottimien ääreen katsomaan Eurovision laulukilpailuja ja jotenkin en usko myöskään musiikin ammattilaisista koostuvien raatienkaan lämpenevän tälle. Ei jatkoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti