torstai 7. huhtikuuta 2016

Eurovision laulukilpailujen pisteytyssysteemi uudistuu



Eurovision laulukilpailujen pisteytyssysteemiin tulee tänä vuonna merkittäviä uudistuksia. Kisojen isäntämaa Ruotsi on ollut hanakka uudistamaan kisaa aiemminkin ja muokkaamaan siitä oman spektaakkelimaisen karsintansa Melodifestivalenin kaltaista. Nyt Ruotsi on saanut Euroopan Yleisradioliitto EBU:lle läpi suurimman muutoksen sitten vuoden 1975, jolloin kisattiin muuten myös Tukholmassa. Silloin otettiin käyttöön nykymuotoinen pisteytyssysteemi, jossa jokainen maa antaa pisteitä kymmenelle suosikkikappaleelleen siten että sijoilla 10-3 olevat kappaleet saavat järjestyksessä pisteitä yhdestä kahdeksaan. Toiseksi paras kappale saa 10 pistettä ja jokaisen maan ykkönen 12 pistettä.

Periaatteessa suurelle yleisölle näkyvä pisteytystapa on ollut sama aina viime vuoteen asti, mutta todellisuudessa se miten jokainen maa on sisäisesti muodostanut omat kärkikymmenikkönsä on vaihdellut rajusti. Vuosina 1975-1996 jokaisessa maassa kokoontui vähintään 11-jäseninen raati, joka päätti kunkin maan kärkikymmeniköt parhaaksi katsomallaan tavalla. Ensimmäisen kerran puhelinäänestystä kokeiltiin vuonna 1997, jolloin viiden maan pisteet tulivat tavallisten tv-katsojien mielenpiteiden pohjalta. Lopuissa kahdessakymmenessä osallistujamaassa kokoontui edelleen perinteiset raadit. Vuosina 1998-2000 puhelinäänestys otettiin käyttöön kaikissa maissa, mutta poikkeuksia tehtiin edelleen, jos esimerkiksi puhelinäänestystä ei ollut mahdollista järjestää. Lisäksi oli olemassa jonkinlaisia vararaateja, jollaisen antamia pisteitä käytettiin esimerkiksi vuonna 2000 Alankomaissa, koska maata kohtasi suuronnettomuus juuri euroviisufinaali-iltana. Vuosina 2001-2003 jokainen maa sai itse päättää käyttääkö puhelinäänestystä vai raatia, vai kenties jonkinlaista yhdistelmää. Vuosina 2004-2008 100% puhelinäänestys oli sääntöjen mukaan pakollinen.

Vuonna 2009 mukaan tulivat pakolliset viisihenkiset ammattilaisraadit, joiden mielipiteen painoarvo kunkin maan pisteissä oli 50%. Vuosina 2009-2012 sekä raatien että puhelinäänestäjien kärkikymmeniköt yhdistettiin ja maan antamat pisteet muodostuivat sitä kautta. Vuodesta 2013 eteenpäin sääntö muuttui siten, että molemmat raadit rankkasivat kaikki kappaleet. Käytännössä tämä muutos aiheutti sen ikävän sivuvaikutuksen, että raadit pystyivät pudottamaan jonkun maan puhelinäänestyksen ykkössuosikin kokonaan pisteiltä, jos he rankkasivat kappaleen riittävän alas.

Tänäkin vuonna pisteitä tulee sekä raadeilta että puhelinäänestäjiltä, mutta jopa kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin. Ensin annetaan raatien pisteet perinteiseen euroviisutyyliin, siten että juontajat ottavat suoran kuvayhteyden jokaisen maan pisteidenantajaan. Sen verran illan kulkua on nopeutettu, että pisteidenantaja sanoo ääneen vain maansa ykkössuosikin eli sen, joka saa 12 pistettä. Muut pisteet tulevat näkyviin tulostaululle. Kun kaikki maat ovat antaneet pisteensä, on kasassa vasta puolet äänistä. Puhelinäänestäjien pisteet lisätään pottiin erikseen, samaan tapaan kuin Ruotsin Melodifestivalenissakin. Niitä ei kuitenkaan luetella maa kerrallaan ääneen yhdestä kahteentoista, vaan kunkin finalistin ympäri Eurooppaa saamat puhelinäänet tulevat näkyviin yhtenä könttäsummana. Finaalin sijoille 11-27 sijoittuneiden maiden pistepotit rävähtävät ruutuun kerralla, mutta illan jännitysnäytelmä onkin vielä edessä. Kymmenen eniten puhelinäänipisteitä saanutta maata paljastetaan yksitellen. Tässä on toki se etu, että jännitys säilyy pisteytyksen loppumetreille asti. Viime vuosinahan voittaja on ollut usein selvillä jo kauan ennen kuin pisteytys on päättynyt.

Jos et ymmärtänyt hölkäsen pöläystä äskeisestä, voit aina katsoa EBU:n minuutin pituisen opetusvideon:

3 kommenttia:

  1. Siinä on viisujuontajilla uusi jobi, kun heidän pitää valmistautua sanomaan ranskaksi mikä tahansa numero 40-480 väliltä. Esimerkiksi l'Ex Republique Jugoslave de Macédoine deux cents quatre vingt dix huit points (298). Petra Medelle tuo ei ole mikään ongelma, mutta muilla voi olla hommaa.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista